Alpecin-Deceuninck-cyklisten Jay Vine imponerar stort och vinner sin andra bergsetapp i årets Vuelta i överlägsen stil före Marc Soler i UAE Team Emirates. Australiensaren var med i utbrytningen när han ökade tempot i den sista stigningen och ingen kunde följa. Australiensaren vann Zwift Academy (online-cykling) 2020 vilket gav honom hans första proffskontrakt. Bland totalfavoriterna var Remco Evenepoel starkast och han tog sig i mål före Enric Mas och Primož Roglič.

Etapp åtta från Pola de Laviana till Colláu Fancuaya var 153,4 kilometer lång. Det var den första av två dagar i bergen i Asturien. Dagen inleddes uppför Alto de la Colladona, den första av sex kategoriserade stigningar. Därpå följde Alto de Mozqueta, Alto de Santo Emiliano, Puerto de Tenebredo och Puerto de Perlavia. Etappen avslutades med en 10,1 kilometer lång förstakategoristigning till Colláu Fancuaya. Det var en ny bekantskap för cyklisterna då det var premiär för berget i Spanien runt. Snittlutningen var på 8,5 procent och de sista 700 meterna lutade nästan 11 procent. Bonussekunderna delades ut uppe på Tenebredo medan spurtpriset kom i Grau 26 kilometer från mål.

Varken Niklas Arndt och Mark Donovan i DSM eller Arkéa Samsics Anthony Delaplace kom till start till lördagens etapp på grund av positiva covid-19-test. Jake Stewart i Groupama-FDJ stoppades också av en sjukdom, i hans fall en magåkomma. Ledaren i bergspristävlingen, Victor Langelotti i Burgos-BH, kraschade under etappen och tvingades lämna. Även Israel-Premier Techs Itamar Einhorn bröt under dagen.

Den sjätte etappen inleddes med en kilometer av stiltje. Sedan attackerade Aleksej Lutsenko (Astana Qazaqstan) vilket öppnade slussarna och cyklisterna spreds ut över berget. En stor grupp med cyklister som kunde hota i sammandraget bildades och Quick Step-Alpha Vinyl jagade i kapp dem. Strax innan bergstoppen hann dock Vine och Soler komma loss.

Återigen höll en cyklist i utbrytningen undan hela vägen in i mål

I utförsåkningen anslöt Mikel Landa (Bahrain Victorious), Rein Taaramäe (Intermarché-Wanty-Gobert), Lucas Hamilton (BikeExchange Jayco), Mads Pedersen (Trek-Segafredo) och Bruno Armirail (Groupama-FDJ). Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) var inte nöjd med att ha missat gruppen och tog hjälp av lagkamraten Sébastien Reichenbach för att jaga efter. Även Armirail saktade in för att hjälpa till och efter några kilometer var de i kapp. Landa var den som låg bäst till i totaltävlingen, 6 minuter och 33 sekunder efter.

Remco Evenepoels lag Quick Step-Alpha Vinyl kontrollerar tempot i huvudklungan

Bakom tog Quick Step-Alpha Vinyl ledningen i huvudklungan och kontrollerade avståndet till utbrytarna. Först var det Rémi Cavagna som höll tempot och sedan Pieter Serry. Avståndet till ledarna ökade upp till strax över fyra minuter, ett avstånd som höll sig länge. Med 30 kilometer kvar började huvudklungan närma sig så sakteliga.

Vine vann etappen två dagar tidigare och var nu även ute efter bergspriströjan. Han var först över samtliga sex bergspris. Pinot var närmast efter med fyra andraplatser och en tredjeplats. Soler var andra man över den första, tredje man över två samt tvåa i mål. Bonussekunderna som delades ut på Tenebredo gick till Vine, Pinot och Lutsenko. Pedersen var med i utbrytningen av en enda anledning och det var att ta 20 poäng vid spurtpriset. Ingen utmanade honom vilket innebär att dansken tog över ledningen i poängtävlingen, fem poäng före Sam Bennett. Soler tog andraplatsen.

Med knappt fem kilometer kvar var Evenepoels sista lagkamrat klar med sitt dragjobb. Då valde belgaren själv att ta kommandot. Endast Mas, Roglič och Carlos Rodríguez kunde följa. Evenepoel körde i kapp och passerade de flesta av cyklisterna som varit i utbrytning. Strax före mållinjen försökte Mas spurta förbi belgaren, men Evenepoel svarade och tog femteplatsen. Richard Carapaz är en av förhandsfavoriterna som tappade mest tid och han får nog ta på sig rollen som hjälpryttare hädanefter.

Australiensaren Jay Vine vinner sin andra bergsetapp under Vuelta a España 2022

I utbrytningen släppte först Pedersen och sedan Armirail. Sex kilometer från mål attackerar Lutsenko. Vine, Pinot, Taaramäe och Reichenbach följer. När Lutsenko viker åt sidan ökar Vine tempot och övriga släpper. Soler och Taaramäe är de som försöker komma i kapp, men Vine utökar i stället försprånget. Australiensaren tar sin andra professionella seger i karriären två dagar efter den första.

Resultat Vuelta a España 2022 etapp 8

1. Jay Vine (Australien) 4t05’25”
2. Marc Soler (Spanien) +0’43”
3. Rein Taaramäe (Estland) +0’43”
4. Thibaut Pinot (Frankrike) +0’47”
5. Remco Evenepoel (Belgien) +1’20”
6. Enric Mas (Spanien) +1’20”
7. Primož Roglič (Slovenien) +1’20”
8. Simon Yates (Storbritannien) +1’33”
9. Carlos Rodríguez (Spanien) +1’33”
10. Sébastien Reichenbach (Schweiz) +1’42”

Totaltävlingen efter etapp 8

1. Remco Evenepoel (Quick Step-Alpha Vinyl) 29t28’19”*
2. Enric Mas (Movistar) +00’28”
3. Primož Roglič (Jumbo-Visma) +01’01”
4. Carlos Rodríguez (INEOS Grenadiers) +01’47”
5. Tao Geoghen Hart (INEOS Grenadiers) +01’54”*
6. Juan Ayuso (UAE Team Emirates) +02’02”*
7. Simon Yates (BikeExchange Jayco) +2’05”
8. João Almeida (UAE Team Emirates) +2’44”*
9. Jai Hindley (BORA-hansgrohe) +2’51”
10. Ben O’Connor (AG2R Citroën) +2’59”

11. Thymen Arensman (DSM) +3’18”
12. Pavel Sivakov (INEOS Grenadiers) +3’31”*
13. Miguel Ángel López (Astana Qazaqstan) +3’39”
14. Sergio Higuita (BORA-hansgrohe) +3’41”*
15. Gino Mäder (Bahrain Victorious) +3’43”*

* Deltar i ungdomspristävlingen

Poängpristävlingen efter etapp 8

1. Mads Pedersen (Trek-Segafredo) 147p
2. Sam Bennett (BORA-hansgrohe) 142p
3. Marc Soler (UAE Team Emirates) 81p
4. Fred Wright (Bahrain Victorious) 64p
5. Remco Evenepoel (Quick Step-Alpha Vinyl) 52p
6. Primož Roglič (Jumbo-Visma) 50p
7. Enric Mas (Movistar) 47p
8. Daniel McLay (Arkéa Samsic) 41p
9. Jay Vine (Alpecin-Deceuninck) 40p
10. Jesús Herrada (Cofidis) 40p

Bergpristävlingen efter etapp 8

1. Jay Vine (Alpecin-Deceuninck) 40p
2. Marc Soler (UAE Team Emirates) 16p
3. Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) 12p
4. Rubén Fernández (Cofidis) 11p
5. Mark Padun (EF Education-Easy Post) 10p
6. Jesús Herrada (Cofidis) 10p
7. Remco Evenepoel (Quick Step-Alpha Vinyl) 7p
8. Fred Wright (Bahrain Victorious) 6p
9. Roger Adrià (Equipo Kern Pharma) 6p
10. Lawson Craddock (BikeExchange Jayco) 5p

Vill du läsa mer om nästa etapp, se vår Inför-artikel.

Läs även om etapp 7.