Jesús Herrada i Cofidis vinner den sjunde etappen. Spanjoren var starkast i spurten mellan de fem i utbrytargruppen, som kunde hålla undan hela vägen in över mållinjen. Italienaren Samuele Battistella kom tvåa och britten Fred Wright trea. Huvudklungan jagade länge efter men lyckades inte köra i kapp.

Den sjunde etappen gick från Camargo i Cantabria till Cistierna i León. Den var 190 kilometer lång och hade endast en stigning, men det var hela tävlingens längsta stigning. Vägen upp till Puerto San Glorio var 22,4 kilometer lång och toppen kom med 64 kilometer kvar till mål. Snittlutningen var 5,5 procent. Spurtpriset i Las Salas passerades med 22 kilometer kvar. Bonussekunderna delades ut vid spurtpriset.

Jaakko Hänninen och Andrea Vendrame i AG2R Citroën testade båda positivt för covid-19 och lämnade Vueltan inför den sjunde etappen. Rémy Rochas i Cofidis bröt under etappen. Fransmannen skadade sig i en krasch under torsdagen och kunde inte fullfölja.

Etappen inleddes i ett högt tempo men en grupp med sex cyklister kom loss ganska tidigt. Gruppen bestod av Wright (Bahrain Victorious), Harry Sweeny (Lotto Soudal), Herrada (Cofidis), Omer Goldstein (Israel-Premier Tech), Battistella (Astana Qazaqstan) och Jimmy Janssens (Alpecin-Deceuninck). Som mest hade de ett försprång på fyra och en halv minut. I stigningen efter 118 kilometer fick Goldstein ge sig.

I den enda stigningen tog Herrada tio poäng och efter honom gick sex poäng till Wright, fyra till Janssens, två åt Sweeny och slutligen en till Battistella. Wright var först förbi spurtpriset före Sweeny och Battistella. Dessa tre tog då även tre, två respektive en bonussekund.

Remco Evenepoel hade en relativt lugn första dag i den röda ledartröjan

I huvudklungan jagade länge främst Trek-Segafredo för Mads Pedersen. Utöver att fånga utbrytarna ville man framför allt tvinga Sam Bennett att släppa. Det lyckades man med, men det var så pass sent och han kunde ta sig i kapp igen i utförsåkningen. Då tog INEOS Grenadiers över i hopp om en etappseger för Ethan Hayter. När ingen annan hjälpte till beslöt man sig dock för att sluta.

Det blev en signal för Arkéa Samsic och BikeExchange Jayco att gå upp i täten av huvudklungan i jakten efter en klungspurt. De förstnämnda körde för Daniel McLay och de sistnämnda för Kaden Groves. 23 kilometer från mål anslöt BORA-hansgrohe med en cyklist och lite senare gjorde Trek-Segafredo detsamma. Det var dock för lite och för sent. Man räknade fel och fick som mest ner avståndet till 40 sekunder.

Jesús Herrada (till höger) vinner spurten före Samuele Battistella (till vänster) och Fred Wright (i röd tröja)

Wright låg först i ledarkvintetten på upploppet. Han inledde spurten 250 meter från mål lätt utför, vilket gjorde det lätt för övriga att följa. Herrada lade sig bakom i hans jetström före Battistella. Herrada går ut till vänster och tar sig förbi Wright, medan Battistella kommer på högersidan. Battistella har högre fart men lyckas inte ta sig förbi Herrada. Herrada vinner Spaniens andra etapp i årets Vuelta. Det är spanjorens totalt andra etappseger i Spanien runt och han faller ihop i tårar av glädje.

Jesús Herrada gråter av glädje efter sin etappseger i Vuelta a España

Resultat Vuelta a España 2022 etapp 7

1. Jesús Herrada (Spanien) 4t30’58”
2. Samuele Battistella (Italien) +0’00”
3. Fred Wright (Storbritannien) +0’00”
4. Jimmy Janssens (Belgien) +0’00”
5. Harry Sweeny (Australien) +0’00”
6. Sam Bennett (Irland) +0’29”
7. Jake Stewart (Storbritannien) +0’29”
8. Kaden Groves (Australien) +0’29”
9. Mads Pedersen (Danmark) +0’29”
10. Daniel McLay (Storbritannien) +0’29”

Totaltävlingen efter etapp 7

1. Remco Evenepoel (Quick Step-Alpha Vinyl) 25t21’34”*
2. Rudy Molard (Groupama-FDJ) 0’21”
3. Enric Mas (Movistar) +0’28”
4. Primož Roglič (Jumbo-Visma) +1’01”
5. Juan Ayuso (UAE Team E19mirates) +1’12”*
6. Pavel Sivakov (INEOS Grenadiers) +1’27”*
7. Tao Geoghen Hart (INEOS Grenadiers) +1’27”*
8. Carlos Rodríguez (INEOS Grenadiers) +1’34”
9. Simon Yates (BikeExchange Jayco) +1’52”
10. João Almeida (UAE Team Emirates) +1’54”*

11. Jai Hindley (BORA-hansgrohe) +1’55”
12. Wilco Kelderman (BORA-hansgrohe) +1’55”
13. Gino Mäder (Bahrain Victorious) +2’03”*
15. Ben O’Connor (AG2R Citroën) +2’09”
16. Thymen Arensman (DSM) +2’14”
17. Miguel Ángel López (Astana Qazaqstan) +2’20”
18. Sergio Higuita (BORA-hansgrohe) +2’22”*
19. Richard Carapaz (INEOS Grenadiers) +2’56”

* Deltar i ungdomspristävlingen

Poängpristävlingen efter etapp 7

1. Sam Bennett (BORA-hansgrohe) 142p
2. Mads Pedersen (Trek-Segafredo) 127p
3. Fred Wright (Bahrain Victorious) 64p
4. Marc Soler (UAE Team Emirates) 47p
5. Primož Roglič (Jumbo-Visma) 41p
6. Remco Evenepoel (Quick Step-Alpha Vinyl) 41p
7. Daniel McLay (Arkéa Samsic) 41p
8. Jesús Herrada (Cofidis) 40p
9. Samuele Battistella (Astana Qazaqstan) 40p
10. Enric Mas (Movistar) 37p

Bergpristävlingen efter etapp 7

1. Victor Langelotti (Burgos-BH) 13p
2. Jay Vine (Alpecin-Deceuninck) 11p
3. Rubén Fernández (Cofidis) 11p
4. Mark Padun (EF Education-Easy Post) 10p
5. Jesús Herrada (Cofidis) 10p
6. Remco Evenepoel (Quick Step-Alpha Vinyl) 6p
7. Fred Wright (Bahrain Victorious) 6p
8. Roger Adrià (Equipo Kern Pharma) 6p
9. Marc Soler (UAE Team Emirates) 5p
10. Lawson Craddock (BikeExchange Jayco) 5p

Vill du läsa mer om nästa etapp, se vår Inför-artikel.

Läs även om etapp 6.