Alpecin-Deceunincks Jay Vine attackerar i sista stigningen på en regnig och kall sjätte etapp. Australiensaren håller undan hela vägen och tar sin första World Tour-seger. Bakom ökade Belgiens Remco Evenepoel tempot och den ena förhandsfavoriten efter den andra fick släppa. Den enda som kunde följa var spanjoren Enric Mas. Evenepoel slutar tvåa före Mas och övertar totalledningen. Storfavoriten Primož Roglič tappade över en minut och ligger på en fjärdeplats.

Den sjätte tävlingsdagen bjöd på den första målgången på en bergstopp. Etappen var 181,2 kilometer lång och gick mellan Bilbao och Pico Jano. Cyklisterna tog sig an andrakategoristigningen Alto de la Escrita, förstakategoristigningen Collada de Brenes och så slutligen förstakategoristigningen upp till Pico Jano. Avslutningen upp till mållinjen var 12,6 kilometer lång med en snittlutning på 6,6 procent. Bonussekunderna utdelades uppe på Collada de Brenes och vägen dit var 6,8 kilometer lång med en snittlutning på 8,2 procent. Spurtpriset kom efter 162 kilometer i Santa Cruz de Iguña.

Jan Hirt i Intermarché-Wanty-Gobert är den senaste som fått bryta efter han testat positivt för covid-19 inför torsdagens lopp.

Det var en regnig och kall dag. Etapp sex inleddes inte lika intensivt som onsdagen och utbrytningen med tio cyklister kom loss tidigt. Gruppen bestod bland annat av Rubén Fernández (Cofidis), Dario Cataldo (Trek-Segafredo), Xabier Azparren (Euskaltel-Euskadi), Mark Padun (EF Education-Easy Post) och Fausto Masnada (Quick Step-Alpha Vinyl). Deras försprång var som mest drygt fem minuter.

Bakom i huvudklungan var det främst Groupama-FDJ och Quick Step-Alpha Vinyl som höll tempot. De förstnämnda för att försvara Rudy Molards totalledning och de sistnämnda då man hade planer för Evenepoel. På det våta underlaget tog cyklisterna det lugnt i utförsåkningen. Trots detta föll först Cataldo i utbrytargruppen och sedan flera cyklister i huvudklungan i samma kurva.

Det första bergspriset vanns av Fernández före Cataldo och Azparren. Över det andra bergspriset var Padun först, följd av Fernández och Masnada. Fernández gick därmed upp på tredje plats i bergpristävlingen. Vine gick i och med sin seger upp på andra plats. Padun var först vid spurtpriset före Fernández och Masnada.

När Remco Evenepoel ökar tempot är det bara Enric Mas som kan följa

Quick Step-Alpha Vinyl höll tempot in i den avslutande stigningen. Men det var inte ett alltför högt tempo. Tre cyklister tyckte att det gick för långsamt och attackerade den allt tunnare huvudklungan tio kilometer från mål. Bland dessa fanns Vine. Strax efter gjorde Simon Yates en attack och endast ett fåtal av favoriterna kunde följa. När sedan Evenepoel ökade farten fick han bara med sig Roglič, Mas och Pavel Sivakov.

Evenepoel höll jämn men hög fart och snart tvingades Roglič och Sivakov släppa. Samtidigt åkte Vine i kapp och om Padun som varit i ensam ledning ett tag. Evenepoel, med Mas vid bakhjulet, öppnade upp ett allt större avstånd till den lite större grupp av favoriter som bildades bakom. Juan Ayuso lämnade gruppen och jagade närmast efter Evenepoel.

Australiensaren Jay Vine jublar när han vinner i dimman på den sjätte etappen på Vueltan 2022

Vine kunde dock hålla undan och vann sin klart största seger i karriären. Evenepoel spurtade till sig andraplatsen före Mas som inte dragit en meter. Roglič med flera kom i mål långt över en minut senare. Evenepoel missade etappsegern men blev inte lottlös. Han kunde ta sig upp på podiet och trä på sig den röda ledartröjan. Evenepoel är en av världens bästa tempocyklister, så Roglič behöver hitta tid i bergen.

Resultat Vuelta a España 2022 etapp 6

1. Jay Vine (Australien) 4t38’00”
2. Remco Evenepoel (Belgien) +0’15”
3. Enric Mas (Spanien) +0’16”
4. Juan Ayuso (Spanien) +0’55”
5. Primož Roglič (Slovenien) +1’37”
6. Pavel Sivakov (Frankrike) +1’37”
7. Tao Geoghegan Hart (Storbritannien) +1’37”
8. Jay Hindley (Australien) +1’37”
9. Carlos Rodríguez (Spanien) +1’37”
10. Simon Yates (Storbritannien) +1’37”

Totaltävlingen efter etapp 6

1. Remco Evenepoel (Quick Step-Alpha Vinyl) 20t50’07”*
2. Rudy Molard (Groupama-FDJ) 0’21”
3. Enric Mas (Movistar) +0’28”
4. Primož Roglič (Jumbo-Visma) +1’01”
5. Juan Ayuso (UAE Team E19mirates) +1’12”*
6. Pavel Sivakov (INEOS Grenadiers) +1’27”*
7. Tao Geoghen Hart (INEOS Grenadiers) +1’27”*
8. Carlos Rodríguez (INEOS Grenadiers) +1’34”
9. Simon Yates (BikeExchange Jayco) +1’52”
10. João Almeida (UAE Team Emirates) +1’54”*

11. Jai Hindley (BORA-hansgrohe) +1’55”
12. Wilco Kelderman (BORA-hansgrohe) +1’55”
13. Gino Mäder (Bahrain Victorious) +2’03”*
15. Ben O’Connor (AG2R Citroën) +2’09”
16. Thymen Arensman (DSM) +2’14”
17. Miguel Ángel López (Astana Qazaqstan) +2’20”
18. Sergio Higuita (BORA-hansgrohe) +2’22”*
19. Richard Carapaz (INEOS Grenadiers) +2’56”

* Deltar i ungdomspristävlingen

Poängpristävlingen efter etapp 6

1. Sam Bennett (BORA-hansgrohe) 127p
2. Mads Pedersen (Trek-Segafredo) 118p
3. Marc Soler (UAE Team Emirates) 47p
4. Primož Roglič (Jumbo-Visma) 41p
5. Remco Evenepoel (Quick Step-Alpha Vinyl) 41p
6. Enric Mas (Movistar) 37p
7. Fausto Masnada (Quick Step-Alpha Vinyl) 36p
8. Pascal Ackermann (UAE Team Emirates) 34p
9. Daniel McLay (Arkéa Samsic) 34p
10. Tim Merlier (Alpecin-Deceuninck) 34p

Bergpristävlingen efter etapp 6

1. Victor Langelotti (Burgos-BH) 13p
2. Jay Vine (Alpecin-Deceuninck) 11p
3. Rubén Fernández (Cofidis) 11p
4. Mark Padun (EF Education-Easy Post) 10p
5. Remco Evenepoel (Quick Step-Alpha Vinyl) 6p
6. Roger Adrià (Equipo Kern Pharma) 6p
7. Marc Soler (UAE Team Emirates) 5p
8. Lawson Craddock (BikeExchange Jayco) 5p
9. Joan Bou (Euskaltel-Euskadi) 5p
10. Fausto Masnada (Quick Step-Alpha Vinyl) 5p

Vill du läsa mer om nästa etapp, se vår Inför-artikel.

Läs även om etapp 5.