UAE Team Emirates Marc Soler vinner Vuelta a Españas femte etapp. Det var även Spaniens första etappseger i en Grand Tour sedan oktober 2020. Jumbo-Visma ville gärna bli av med ledartröjan ett tag och lät utbrytarna få ett stort försprång. Soler attackerade i den sista stigningen och lyckades precis hålla undan in i mål. Samtidigt övertog Rudy Molard i Groupama-FDJ totalledningen två sekunder före Fred Wright i Bahrain Victorious.

Etapp fem var 187,2 kilometer lång och gick mellan Irún och Bilbao. Cyklisterna hade tre tredjekategoriserade och två andrakategoriserade berg att ta sig an. Först ut var Puerto de Gontzagarigana, följt av Balcón de Biskaia, Alto de Morga samt slutligen Alto de Vilvero två gånger. Stigningen uppför Alto de Vilvero var 4,6 kilometer lång med en snittlutning på 8 procent, men med flera sektioner med dubbelsiffriga snittlutningsprocent. Andra gången över bjöd på bonussekunder för de tre första cyklisterna. Spurtpriset i Bilbao kom 29 kilometer från mål.

Daan Hoole i Trek-Segafredo kom inte till start på onsdagen då han blev den först i årets Vuelta att bryta efter ett positivt covid-19-test. Efter tisdagens etapp berättade Ethan Hayter i INEOS Grenadiers att det inte var något problem att hålla koll på utbrytningen. Huvudklungan låg för det mesta nära motorcykeln med tv-kameran, vilket naturligtvis är en stor fördel. Alessandro De Marchi i Israel-Premier Tech, som var med i utbrytningen, var väldigt upprörd efter etappen.

Onsdagens etapp inleddes i ett frenetiskt tempo och en stor mängd cyklister försökte komma loss i en utbrytning. Först efter 74 kilometer kom nio cyklister loss och snart anslöt fem cyklister och sedan ytterligare fyra. Bland dessa fanns Molard, Jake Stewart (Groupama-FDJ), Wright, Nikias Arndt (DSM), Lawson Craddock (BikeExchange Jayco), Roger Adrià (Equipo Kern Pharma), Vadim Pronskij (Astana Qazaqstan), Victor Langelotti (Burgos-BH), Daryl Impey (Israel-Premier Tech), Fausto Masnada (Quick Step-Alpha Vinyl) och Gregor Mühlberger (Movistar).

Langelotti övertog ledningen i bergspristävlingen efter han tagit poäng vid samtliga bergspris. Han vann de tre första, före Adrià, kom tvåa vid det fjärde och slutligen trea vid det sista. Craddock var först första gången över Alto de Vilvero, medan Marc Soler var först den andra gången, före Molard. Langelotti vann även spurtpriset, före Soler och Masnada.

Fransmannen Rudy Molard övertog totalledningen efter den femte etappen av Vuelta a España 2022

Försprånget för utbrytarna låg för det mesta mellan fyra och fem minuter. Bäst till i totaltävlingen låg Molard, 58 sekunder efter Primož Roglič, följd av Wright som låg ytterligare fyra sekunder efter. I och med Molards andraplats vid det sista bergspriset, tog han två bonussekunder och utökade sin ledning till Wright med två sekunder. För att ta totalledningen behövde Wright då vinna etappen och ta tio bonussekunder samtidigt som fransmannen inte tog några bonussekunder. Nu vann Soler den rafflande avslutningen medan Wright slutade trea och tog fyra bonussekunder.

Soler gav sig i väg från huvudklungan 94 kilometer från mål och anslöt till utbrytarna 13 kilometer senare. Spanjoren hade en väldigt dålig tisdag och tappade över 14 minuter till Roglič. De två gångerna uppför Alto de Vilvero tunnade ut utbrytargruppen alltmer. I den sista stigningen var man nere i tolv cyklister. Stewart attackera en bit före vilket gav Molard en ursäkt att inte dra i gruppen och han satt som fastklistrad bakom Wrights bakhjul.

Jumbo-Visma ledde huvudklungan och var nöjda med situationen. De visste att det inte fanns några cyklister i utbrytningen som på allvar är ett hot i totalledningen. Genom att släppa tröjan, slipper man ansvaret att jaga längst fram i huvudklungan, vilket sliter på laget. Stewart fick som mest drygt 40 sekunder men snart attackerade Soler, som strax innan hade släppt. En kort bit före toppen är han i kapp och förbi Stewart och är först över krönet. Soler har som mest ett försprång på 20 sekunder, men bakom jagar tio cyklister.

Spanjoren Marc Soler vinner etapp fem och tar Spaniens första etappseger i en Grand Tour på två år

De jagande har dock svårt att samarbeta och tittar på varandra. 700 meter från mål är Solers försprång nere till några sekunder, men de andra sätter sig upp och väntar på att någon annan ska ta initiativet. Soler kan därmed vinna etappen. Bakom spurtar Impey till sig andraplatsen före Wright och Molard.

Resultat Vuelta a España 2022 etapp 5

1. Marc Soler (Spanien) 4t15’23”
2. Daryl Impey (Sydafrika) +0’04”
3. Fred Wright (Storbritannien) +0’04”
4. Rudy Molard (Frankrike) +0’04”
5. Lawson Craddock (USA) +0’04”
6. Nikias Arndt (Tyskland) +0’04”
7. Victor Langelotti (Polen) +0’04”
8. Vadim Pronskij (Kazakstan) +0’04”
9. Gregor Mühlberger (Österrike) +0’04”
10. Roger Adrià (Spanien) +0’04”

Totaltävlingen efter etapp 5

1. Rudy Molard (Groupama-FDJ) 16t07’22”
2. Fred Wright (Bahrain Victorious) +0’02”*
3. Nikias Arndt (DSM) +1’09”
4. Lawson Craddock (BikeExchange Jayco) +2’27”
5. Primož Roglič (Jumbo-Visma) +4’09”
6. Sepp Kuss (Jumbo-Visma) +4’22”
7. Pavel Sivakov (INEOS Grenadiers) +4’35”*
8. Tao Geoghen Hart (INEOS Grenadiers) +4’35”*
9. Remco Evenepoel (Quick Step-Alpha Vinyl) +4’36”*
10. Richard Carapaz (INEOS Grenadiers) +4’42”

12. Simon Yates (BikeExchange Jayco) +5’00”
15. Enric Mas (Movistar) +5’01”
17. João Almeida (UAE Team Emirates) +5’02”*
18. Brandon McNulty (UAE Team Emirates) +5’02”*
19. Juan Ayuso (UAE Team E19mirates) +5’02”*
20. Jai Hindley (BORA-hansgrohe) +5’03”
21. Wilco Kelderman (BORA-hansgrohe) +5’03”
22. Sergio Higuita (BORA-hansgrohe) +5’10”*
23. Gino Mäder (Bahrain Victorious) +5’11”*
25. Mikel Landa (Bahrain Victorious) +5’11”
31. Alejandro Valverde (Movistar) +5’12”
32. Miguel Ángel López (Astana Qazaqstan) +5’15”
34. Ben O’Connor (AG2R Citroën) +5’17”
46. Vincenzo Nibali (Astana Qazaqstan) +5’53”

* Deltar i ungdomspristävlingen

Poängpristävlingen efter etapp 5

1. Sam Bennett (BORA-hansgrohe) 127p
2. Mads Pedersen (Trek-Segafredo) 118p
3. Marc Soler (UAE Team Emirates) 47p
4. Pascal Ackermann (UAE Team Emirates) 34p
5. Tim Merlier (Alpecin-Deceuninck) 34p
6. Daniel McLay (Arkéa Samsic) 34p
7. Victor Langelotti (Burgos-BH) 33p
8. Primož Roglič (Jumbo-Visma) 30p
9. Ethan Hayter (INEOS Grenadiers) 30p
10. Nikias Arndt (DSM) 28p

Bergpristävlingen efter etapp 5

1. Victor Langelotti (Burgos-BH) 13p
2. Roger Adrià (Equipo Kern Pharma) 6p
3. Lawson Craddock (BikeExchange Jayco) 5p
4. Marc Soler (UAE Team Emirates) 5p
5. Joan Bou (Euskaltel-Euskadi) 5p
6. Rudy Molard (Groupama-FDJ) 4p
7. Primož Roglič (Jumbo-Visma) 3p
8. Julius van den Berg (EF Education-Easy Post) 3p
9. Jarrad Drizners (Lotto Soudal) 3p
10. Thomas De Gendt (Lotto Soudal) 2p

Vill du läsa mer om nästa etapp, se vår Inför-artikel.

Läs även om etapp 4.