Vueltan var hemma i Spanien och den store favoriten Primož Roglič spände musklerna rejält när han vann den fjärde etappen. Han var klart starkast i den branta spurten upp till målet. Slovenen övertog samtidigt totalledningen och blir den fjärde cyklisten i laget på lika många dagar att bära den röda ledartröjan. För tredje dagen i rad slutade dansken Mads Pedersen på en andraplats, medan Spanjoren Enric Mas slutade trea.

Primož Roglič blir den fjärde cyklisten i Jumbo-Visma att bära den röda tröjan på lika många dagar

Efter den första vilodagen var man äntligen i Spanien, närmare bestämt i Baskien. Den fjärde etappen var 152,5 kilometer lång och startade i Vitoria-Gasteiz. Årets första kuperade bana bjöd bland annat på andrakategoristigningen Puerto de Opakua och tredjekategoristigningen Puerto de Herrera. Vägen upp till Opakua var fem kilometer lång med en snittlutning på 6,9 procent. Målgången bestod av en 800 meter lång uppförsbacke till Laguardia med en snittlutning på nästan 10 procent. Spurtpriset kom 34 kilometer från mål i Lagrán.

Samtidigt med Vueltan pågår det även andra tävlingar. I söndags avgjordes Hamburg Cyclassics och vi såg sensationellt hur Marco Haller besegrade Wout van Aert i spurten. På startlinjen hade vi många av världens bästa spurtare: Fabio Jakobsen, Arnaud Démare, Dylan Groenewegen, Caleb Ewan, Jasper Philipsen, Fernando Gaviria, Peter Sagan, van Aert och vinnaren av de tre senaste upplagorna Elia Viviani. Det brukar kallas för en spurtklassiker, men det betyder inte att det är en platt bansträckning. Alla förväntade sig dock en klungspurt.

Marco Haller besegrar Wout van Aert i spurten och vinner 2022 års Hamburg Cyclassics

En stor krasch 30 kilometer från mål vände dock upp och ner på loppet. Flera spurtare var inblandade eller hindrades av kraschen och huvudklungan splittrades. Fem cyklister kom loss: Jumbo-Vismas van Aert, Haller och Patrick Konrad från BORA-hansgrohe, Intermarché-Wanty-Goberts Quinten Hermans samt Jhonatan Narváez från Ineos Grenadiers. De höll undan till mål och Konrad låg före van Aert, Haller och Hermans. Van Aert höll ögonen åt vänster, men Haller ställde belgaren och attackerade till höger. Haller höll undan in i mål och tog sin karriärs största seger.

På Spanien runts fjärde etapp var tempot väldigt högt och fem cyklister gick tidigt loss i en utbrytning. Joan Bou (Euskaltel-Euskadi), Jarrad Drizners (Lotto Soudal), Alexey Lutsenko (Astana Qazaqstan Team), Alessandro De Marchi (Israel-Premier Tech), Ander Okamika (Burgos-BH) och James Shaw (EF Education-EasyPost) fick som mest en ledning på drygt tre minuter. Med 53 kilometer kvar hade Okamika, Drizners och Bou släppt. Lutsenko, Shaw och De Marchi höll ut i ytterligare 20 kilometer.

Huvudklungan spurtade bakom, men Shaw vann spurtpriset före Lutsenko och De Marchi. Pedersen spurtade till sig fjärdeplatsen före Sam Bennett. Bergspriset på den andrakategoriserade stigningen vanns av Bou före Drizners och Lutsenko. Vid det andra bergspriset delades det även ut tre, två respektive en bonussekund. Julian Alaphilippe försökte ta förstaplatsen, men Roglič spurtade förbi och tog både de tre bonussekunderna och bergspriset.

BORA-hansgrohe och Jumbo-Visma kontrollerade tempot i huvudklungan. Tempot var så högt att klungan splittrades i en utförsåkning och den återsamlades aldrig. Framför allt BORA-hansgrohe försökte komma i kapp till spurtpriset för Bennetts skull, men var några sekunder sena. I den sista kategoriserade stigningen sätter Trek-Segafredo ett högt tempo. Man kör för en etappseger för Pedersen.

Slovenen Primož Roglič är klart snabbast i spurten upp till mållinjen på den fjärde etappen av Vueltan

Tempot ökar ytterligare i den sista stigningen och huvudklunga tunnas ut alltmer. Vägen fram till målgången är ganska teknisk och alla favoriter vill ligga längst fram. När de kommer till den avslutande backen och målgången visar Roglič att han menar allvar. Han spurtar från övriga cyklister och vinner en klar seger. Vi får se om han vill behålla ledartröjan eller om han släpper ifrån sig den ett tag.

Resultat Vuelta a España 2022 etapp 4

1. Primož Roglič (Slovenien) 3t31’05”
2. Mads Pedersen (Danmark) +0’00”
3. Enric Mas (Spanien) +0’00”
4. Quetin Oacher (Frankrike) +0’00”
5. Pavel Sivakov (Frankrike) +0’00”
6. Ben O’Connor (Australien) +0’00”
7. Ethan Hayter (Storbritannien) +0’00”
8. Remco Evenepoel (Belgien) +0’00”
9. Wilco Kelderman (Nederländerna) +0’00”
10. Jai Hindley (Australien) +0’00”

Totaltävlingen efter etapp 4

1. Primož Roglič (Jumbo-Visma) 11t50’59”
2. Sepp Kuss (Jumbo-Visma) +0’13”
3. Ethan Hayter (INEOS Grenadiers) +0’26”*
4. Pavel Sivakov (INEOS Grenadiers) +0’26”*
5. Tao Geoghen Hart (INEOS Grenadiers) +0’26”*
6. Remco Evenepoel (Quick Step-Alpha Vinyl) +0’27”*
7. Richard Carapaz (INEOS Grenadiers) +0’33”
8. Carlos Rodríguez (INEOS Grenadiers) +0’33”*
9. Mads Pedersen (Trek-Segafredo) +0’33”
10. Simon Yates (BikeExchange Jayco) +0’51”

13. Enric Mas (Movistar) +0’52”
14. João Almeida (UAE Team Emirates) +0’53”*
15. Juan Ayuso (UAE Team E19mirates) +0’53”*
16. Brandon McNulty (UAE Team Emirates) +0’53”*
18. Jai Hindley (BORA-hansgrohe) +0’54”
19. Wilco Kelderman (BORA-hansgrohe) +0’54”
21. Sergio Higuita (BORA-hansgrohe) +1’01”*
22. Gino Mäder (Bahrain Victorious) +1’02”*
24. Mikel Landa (Bahrain Victorious) +1’02”
31. Alejandro Valverde (Movistar) +1’03”
32. Miguel Ángel López (Astana Qazaqstan) +1’06”
34. Ben O’Connor (AG2R Citroën) +1’08”
46. Vincenzo Nibali (Astana Qazaqstan) +1’44”
103. Aleksej Lutsenko (Astana Qazaqstan) +11’28”

* Deltar i ungdomspristävlingen

Poängpristävlingen efter etapp 4

1. Sam Bennett (BORA-hansgrohe) 127p
2. Mads Pedersen (Trek-Segafredo) 118p
3. Pascal Ackermann (UAE Team Emirates) 34p
4. Tim Merlier (Alpecin-Deceuninck) 34p
5. Daniel McLay (Arkéa Samsic) 34p
6. Primož Roglič (Jumbo-Visma) 30p
7. Ethan Hayter (INEOS Grenadiers) 30p
8. Enric Mas (Movistar) 22p
9. James Shaw (EF Education-Easy Post) 20p
10. Thomas De Gendt (Lotto Soudal) 20p

Bergpristävlingen efter etapp 4

1. Joan Bou (Euskaltel-Euskadi) 5p
2. Primož Roglič (Jumbo-Visma) 3p
3. Julius van den Berg (EF Education-Easy Post) 3p
4. Jarrad Drizners (Lotto Soudal) 3p
5. Thomas De Gendt (Lotto Soudal) 2p
6. Julian Alaphilippe (Quick Step-Alpha Vinyl) 2p
7. Jay Vine (Alpecin-Deceuninck) 1p
8. Thibault Guernalec (Arkéa Samsic) 1p
9. Ander Okamika (Burgos-BH) 1p

Vill du läsa mer om nästa etapp, se vår Inför-artikel.

Läs även om etapp 3.