Irländaren Sam Bennett visar sig för andra dagen i rad vara den snabbaste spurtaren när han dubblar sin skörd i Vuelta a España. Återigen fick dansken Mads Pedersen nöja sig med en andraplats medan Arkéa Samsics Daniel McLay tog tredjeplatsen. I en annars odramatisk etapp var en grupp med sju cyklister loss i 180 kilometer. Edoardo Affini i Jumbo-Visma övertog den röda ledartröjan, som tycks vara på turné runt laget.

Den tredje och sista etappen i Nederländerna hade både sin start och målgång i Breda. Det var ännu en platt bana som sträckte sig över 193,2 kilometer. Avgången skedde vid slottet och vid den gotiska katedralen Grote Kerk steg de fyra cyklisterna i ledartröjor av och klev in. Där tände de två ljus för dem som ”påverkats av covid-19”. Därefter tog sig övriga cyklister genom kyrkan. Den officiella starten skedde söder om staden medan målgången var vid teatern Chassé, efter en lång vända i provinsen Noord-Brabant. De tog sig an den 300 meter korta fjärdekategoristigningen Rijzendeweg efter 133 kilometer och spurtpriset vid Sint Willebrord 23 kilometer från mål.

Vi är skyldiga en rättning från lördagens spurtpris. Det var Bennett och inte hans lagkamrat Ryan Mullen som kom tvåa. Lotto Soudals Steff Cras blev den förste cyklisten att lämna Vueltan. Belgaren kraschade under lördagens etapp och bröt armbågen. Kanadensaren Michael Woods i Israel-Premier Tech tvingades bryta på söndagen efter en krasch 50 kilometer in i etappen.

Precis som på den andra etappen släpptes utbrytningen i väg nästan direkt. På etapp tre bestod den av följande sju cyklister: Lotto Soudals Thomas De Gendt, EF Education-Easy Posts Julius van den Berg i bergpriströjan, José Herrada i Cofidis, Jan Bakelants i Intermarché-Wanty-Gobert, Ander Okamika i Burgos-BH, Euskaltel-Euskadis Mikel Iturria samt Equipo Kern Pharmas Pau Miquel. De fick som mest drygt tre minuter. Det var åter Alpecin-Deceuninck som kontrollerade avståndet från huvudklungan, den här gången med hjälp från Trek-Segafredo. De sista utbrytarna blev uppfångade elva kilometer från mål.

Thomas De Gendt leder gruppen med utbrytare och vinner både bergspriset och spurtpriset under etapp tre av Vueltan

Bergspriset som utdelades på toppen av en blygsam 300 meter lång backe vanns av De Gendt före van den Berg. De Gendt vann även spurtpriset följd av Miquel, Bakelants, Okamika och van den Berg. Efter spurtpriset var De Gendt nöjd och släppte från utbrytargruppen.

Irländaren Sam Bennett spurtar hem sin andra raka seger i Vuelta a España 2022

Spurten drogs i gång drygt 200 meter från mål. Tim Merliers fot lossnade från pedalen vilket innebar att hans chanser var borta. Han fortsatte dock sin spurt och slutade sexa. Pascal Ackermann var den som stack först och till vänster om honom kom McLay upp. Bennett leddes fortfarande fram av Danny van Poppel och de tog sig fram till vänster. När Bennett drog i gång sin spurt tänkte Pedersen ta sig fram mellan irländaren och McLay. Den luckan stängdes dock och han var tvungen att gå ut till vänster. Dansken nådde aldrig fram till Bennett, som tog sig förbi McLay.

Vueltan i Nederländerna

Årets Vuelta inleddes med tre etapper i Nederländerna. Det var säkert trevligt för nederländarna och bra marknadsföring för arrangörerna. Men det var inte den riktiga Vueltan. Tour de France startade i år i Danmark. Det var dock tydligt att Touren började ordentligt först när man kom till Frankrike. I Danmark var det mycket publik, men cyklingen var händelsefattig. På hemmaplan förvandlades det till en fantastisk och händelserik tävling. Med tanke på hur kuperad bansträckningen är i Spanien, så blir kontrasten mot det platta Nederländerna än större. Vuelta a España inleds på riktigt på tisdag efter den första vilodagen. Då kommer det även bli mer spännande cykling.

Resultat Vuelta a España 2022 etapp 3

1. Sam Bennett (Irland) 4t05’53”
2. Mads Pedersen (Danmark) +0’00”
3. Daniel McLay (Storbritannien) +0’00”
4. Bryan Coquard (Frankrike) +0’00”
5. Fabian Lienhard (Schweiz) +0’00”
6. Tim Merlier (Belgien) +0’00”
7. Kaden Groves (Australien) +0’00”
8. Cédric Beullens (Belgien) +0’00”
9. Pascal Ackermann (Tyskland) +0’00”
10. Danny van Poppel (Nederländerna) +0’00”

Totaltävlingen efter etapp 3

1. Edoardo Affini (Jumbo-Visma) 8t20’07”
2. Sam Oomen (Jumbo-Visma) +0’00”
3. Primož Roglič (Jumbo-Visma) +0’00”
4. Sepp Kuss (Jumbo-Visma) +0’00”
5. Mike Teunissen (Jumbo-Visma) +0’00”
6. Robert Gesink (Jumbo-Visma) +0’00”
7. Ethan Hayter (INEOS Grenadiers) +0’13”*
8. Richard Carapaz (INEOS Grenadiers) +0’13”
9. Carlos Rodríguez (INEOS Grenadiers) +0’13”*
10. Pavel Sivakov (INEOS Grenadiers) +0’13”*

14. Remco Evenepoel (Quick Step-Alpha Vinyl) +0’14”*
20. Simon Yates (BikeExchange Jayco) +0’31”
26. Juan Ayuso (UAE Team Emirates) +0’33”*
27. João Almeida (UAE Team Emirates) +0’33”
28. Brandon McNulty (UAE Team Emirates) +0’33”*
38. Jai Hindley (BORA-hansgrohe) +0’41”
40. Wilco Kelderman (BORA-hansgrohe) +0’41”
41. Sergio Higuita (BORA-hansgrohe) +0’41”*
44. Gino Mäder (Bahrain Victorious) +0’42”*
45. Mikel Landa (Bahrain Victorious) +0’42”
57. Enric Mas (Movistar) +0’43”
59. Alejandro Valverde (Movistar) +0’43”
61. Vincenzo Nibali (Astana Qazaqstan) +0’46”
62. Miguel Ángel López (Astana Qazaqstan) +0’46”
66. Aleksej Lutsenko (Astana Qazaqstan) +0’46”
75. Ben O’Connor (AG2R Citroën) +0’55”

* Deltar i ungdomspristävlingen

Poängpristävlingen efter etapp 3

1. Sam Bennett (BORA-hansgrohe) 117p
2. Mads Pedersen (Trek-Segafredo) 80p
3. Pascal Ackermann (UAE Team Emirates) 34p
4. Tim Merlier (Alpecin-Deceuninck) 34p
5. Daniel McLay (Arkéa Samsic) 34p
6. Thomas De Gendt (Lotto Soudal) 20p
7. Kaden Groves (BikeExchange Jayco) 19p
8. Mike Teunissen (Jumbo-Visma) 18p
9. Bryan Coquard (Cofidis) 18p
10. Ethan Hayter (INEOS Grenadiers) 15p

Vill du läsa mer om nästa etapp, se vår Inför-artikel.

Läs även om etapp 2.