BORA-hansgrohes Sam Bennett var snabbast i spurten och vann den första linjeetappen i årets Vuelta a España. Trek-Segafredos Mads Pedersen kom tvåa och Tim Merlier i Alpecin – Deceuninck tog tredjeplatsen. Jumbo-Vismas Robert Gesink jobbade hårt på vägen in mot mål och lämnade därmed över ledartröjan till lagkamraten och landsmannen Mike Teunissen.

Vueltans andra etapp var 175,1 kilometer lång och gick från ‘s-Hertogenbosch till Utrecht. Med start i provinsen Noord-Brabant ringlade sig banan norrut bland annat över floden Waal. Cyklisterna tog sig an den 2,1 kilometer långa fjärdekategoriserade stigningen Amerongse berg på en i övrigt platt dag. Spurtpriset i Soesterberg kom 17 kilometer från mål.

Huvudklungan i den neutrala zonen i Den Bosch – bild tagen av vår man på plats, Stefan Kawamura-Nilsson

Till skillnad från hur det för det mesta såg ut i årets Giro d’Italia och Tour de France kom utbrytarna loss redan efter en dryg kilometer. Den bestod av Pau Miquel i Equipo Kern Pharma, EF Education-Easy Posts Julius van den Berg, Arkéa Samsics Thibault Guernalec, Euskaltel-Euskadis Xabier Mikel Azparren samt Jetse Bol i Burgos-BH. De fick som mest drygt fem minuter försprång.

Bakom i huvudklunga bestämde sig Alpecin-Deceuninck för att diktera tempot. De ville ha en klungspurt med Merlier som segrare. Många kliade sig dock i huvudet när avståndet minskade alltmer och 100 kilometer från mål var det nere i fem sekunder. Vad var deras plan kunde man undra. De lät dock avståndet öka igen och utbrytarna fångades upp 59 kilometer från mål. Vilket även det var tidigt.

Bergspriset i dagens enda stigning vanns av van den Berg, som därmed tog ledningen i bergspristävlingen. På andraplats kom Guernalec. Pedersen vann spurtpriset före Ryan Mullen i BORA-hansgrohe, Ethan Hayter i INEOS Grenadiers, Trek-Segafredos Dan Hoole samt Pascal Ackermann i UAE Team Emirates.

Luis Ángel Maté i Euskaltel-Euskadi gav sig i väg på en solokörning med 46 kilometer kvar. Han lovade inför tävlingen att plantera ett träd i sin hemort för varje kilometer han är i utbrytning under Vueltan. Arrangörerna har sagt att de ska matcha hans åtagande. Maté blev ikappkörd efter 25 kilometer.

Irländaren Sam Bennett vinner spurten av etapp två i årets Vuelta a España

Som Alpecin-Deceuninck önskade blev det en klungspurt. Merlier tappade dock rytmen efter han knuffats lite med Daniel McLay 500 meter från mål. Pedersen inledde spurten strax före Bennett, men irländaren var starkare och kunde passera dansken. Bakom Bennett satt Merlier, men han hade inte kraft att komma förbi.

Resultat Vuelta a España 2022 etapp 2

1. Sam Bennett (Irland) 3t49’34”
2. Mads Pedersen (Danmark) +0’00”
3. Tim Merlier (Belgien) +0’00”
4. Mike Teunissen (Nederländerna) +0’00”
5. Pascal Ackermann (Tyskland) +0’00”
6. Daniel McLay (Storbritannien) +0’00”
7. Itamar Einhorn (Israel) +0’00”
8. Jake Stewart (Storbritannien) +0’00”
9. John Degenkolb (Tyskland) +0’00”
10. Kaden Groves (Australien) +0’00”

Totaltävlingen efter etapp 2

1. Mike Teunissen (Jumbo-Visma) 4t14’14”
2. Edoardo Affini (Jumbo-Visma) +0’00”
3. Sam Oomen (Jumbo-Visma) +0’00”
4. Primož Roglič (Jumbo-Visma) +0’00”
5. Sepp Kuss (Jumbo-Visma) +0’00”
6. Ethan Hayter (INEOS Grenadiers) +0’12”*
7. Richard Carapaz (INEOS Grenadiers) +0’13”
8. Pavel Sivakov (INEOS Grenadiers) +0’13”*
9. Carlos Rodríguez (INEOS Grenadiers) +0’13”*
10. Remco Evenepoel (Quick Step-Alpha Vinyl) +0’14”*

14. Simon Yates (BikeExchange Jayco) +0’31”
19. Brandon McNulty (UAE Team Emirates) +0’33”*
20. Juan Ayuso (UAE Team Emirates) +0’33”*
23. João Almeida (UAE Team Emirates) +0’33”
30. Jai Hindley (BORA-hansgrohe) +0’41”
31. Wilco Kelderman (BORA-hansgrohe) +0’41”
34. Gino Mäder (Bahrain Victorious) +0’42”*
35. Mikel Landa (Bahrain Victorious) +0’42”
38. Enric Mas (Movistar) +0’43”
42. Miguel Ángel López (Astana Qazaqstan) +0’46”
43. Vincenzo Nibali (Astana Qazaqstan) +0’46”

* Deltar i ungdomspristävlingen

Poängpristävlingen efter etapp 2

1. Sam Bennett (BORA-hansgrohe) 50p
2. Mads Pedersen (Trek-Segafredo) 50p
3. Pascal Ackermann (UAE Team Emirates) 26p
4. Tim Merlier (Alpecin-Deceuninck) 20p
5. Mike Teunissen (Jumbo-Visma) 18p
6. Ryan Mullen (BORA-hansgrohe) 17p
7. Ethan Hayter (INEOS Grenadiers) 15p
8. Daniel McLay (Arkéa Samsic) 14p
9. Dan Hoole (Trek-Segafredo) 13p
10. Itamar Einhorn (Israel-Premier Tech) 12p

Vill du läsa mer om nästa etapp, se vår Inför-artikel.

Läs om hur det gick i etapp 1.