Det nederländska laget Jumbo-Visma vann den inledande lagtempoetappen på hemmaplan i Utrecht. Robert Gesink var först över mållinjen så nederländaren fick dra på sig den röda ledartröjan. De vann före INEOS Grenadiers och Quick Step-Alpha Vinyl. Tidsavstånden till många lag var stora och Primož Roglič har därmed redan efter den första dagen ett stort försprång till många av sina konkurrenter.

Nederländaren Robert Gesink i röd ledartröja efter den första etappen

Vuelta a España var planerad att ta sin start i Nederländerna redan för två år sedan. Det sköts dock på framtiden då restriktionerna införda på grund av covid-19 satte stopp. Den inledande lagtempoetappen var 23,3 kilometer lång och väldigt platt. Den tog sig ett varv genom Utrecht. Det var den första tempoetappen i Vueltan sedan 2019. Utrecht är den enda staden som arrangerat starten för alla tre Grand Tour.

Nairo Quintana hade tänkt ställa upp i Vueltan. I onsdags meddelade dock UCI att colombianen testat positivt för det smärtstillande preparatet tramadol efter två etapper i Tour de France. Hans resultat i Touren ströks därmed. Tramadol finns inte med på WADA:s lista över förbjudna preparat, så Quintana har inte fått någon avstängning. Han sa först att han skulle delta i Vueltan i alla fall, men drog sig ur på torsdagen. Quintana ämnar överklaga UCI:s beslut. Det är extra tufft för hans lag Team Arkéa Samsic, då de nu förlorat poängen från Touren och riskerar nedflyttning från den högsta divisionen.

Colombianen Egan Bernal gjorde comeback i Danmark runt i veckan efter sin olycka i januari

Desto bättre nyheter från Danmark rörande Quintanas landsman Egan Bernal. Under ett träningsläger med Ineos Grenadiers i januari i Colombia körde han in i en buss med sin tempocykel. Han bröt 20 olika ben och läkarna uppskattade risken för att han skulle avlida eller bli förlamad till 95 procent. I tisdags gjorde dock Bernal sensationellt comeback i Danmark runt. Vi ser fram emot att se den forne vinnaren av Tour de France och Giro d’Italia göra upp med de främsta om totalsegern i en Grand Tour nästa år.

Det regnade lite i inledningen så lagen som startade senare hade en liten fördel. Arkéa Samsic anmälde ingen ersättare till Quintana utan ställde upp med endast sju cyklister. Vid mellantiden efter elva kilometer var Jumbo-Visma snabbast, 13 sekunder före Quick Step-Alpha Vinyl och ytterligare tre sekunder före INEOS Grenadiers.

Jumbo-Visma vann den inledande lagtempoetappen i 2022 års upplaga av Vuelta a España

Jumbo-Visma höll undan ända in i mål. Robert Gesink har varit hjälpryttare i laget sedan 2007 och man lät honom passera mållinjen först. Nederländaren gick därmed upp i totalledning efter den första dagen. INEOS Grenadiers med Richard Carapaz var snabbast under den andra halvan och tog sig upp på en andraplats. Quick Step-Alpha Vinyl och Remco Evenepoel fick därmed nöja sig med en tredjeplats.

Simon Yates i BikeExchange Jayco kom på en fjärdeplats, medan UAE Team Emirates och João Almeida slutade femma 33 sekunder efter. Tidsavstånden till vissa favoriter blev över en minut. Det här är ett av skälen till att lagtempoetapper numera är ovanliga i våra tre Grand Tour. Vissa förhandsfavoriter kan komma hopplöst långt efter för att de inte har ett tillräckligt bra lag.

Resultat Vuelta a España 2022 etapp 1

1. Jumbo-Visma (Nederländerna) 24’40”
2. INEOS Grenadiers (Storbritannien) +0’13”
3. Quick Step-Alpha Vinyl (Belgien) +0’14”
4. BikeExchange Jayco (Australien) +0’31”
5. UAE Team Emirates (Förenade Arabemiraten) +0’33”
6. Groupama-FDJ (Frankrike) +0’38”
7. BORA-hansgrohe (Tyskland) +0’41”
8. Trek-Segafredo (USA) +0’42”
9. Bahrain Victorious (Bahrain) +0’42”
10. Movistar (Spanien) +0’43”

Totalställning efter etapp 1

1. Robert Gesink (Jumbo-Visma) 24’40”
2. Primož Roglič (Jumbo-Visma) +0’00”
3. Chris Harper (Jumbo-Visma) +0’00”
4. Sepp Kuss (Jumbo-Visma) +0’00”
5. Rohan Dennis (Jumbo-Visma) +0’00”
6. Edoardo Affini (Jumbo-Visma) +0’00”
7. Sam Oomen (Jumbo-Visma) +0’00”
8. Mike Teunissen (Jumbo-Visma) +0’00”
9. Ethan Hayter (INEOS Grenadiers) +0’13”*
10. Richard Carapaz (INEOS Grenadiers) +0’13”

11. Pavel Sivakov (INEOS Grenadiers) +0’13”*
16. Remco Evenepoel (Quick Step-Alpha Vinyl) +0’14”*
23. Simon Yates (BikeExchange Jayco) +0’31”
27. Brandon McNulty (UAE Team Emirates) +0’33”*
29. Juan Ayuso (UAE Team Emirates) +0’33”*
30. João Almeida (UAE Team Emirates) +0’33”
41. Wilco Kelderman (BORA-hansgrohe) +0’41”
44. Sergio Higuita (BORA-hansgrohe) +0’41”*
45. Jai Hindley (BORA-hansgrohe) +0’41”
52. Mikel Landa (Bahrain Victorious) +0’42”
58. Gino Mäder (Bahrain Victorious) +0’42”*
62. Enric Mas (Movistar) +0’43”
63. Alejandro Valverde (Movistar) +0’43”
66. Miguel Ángel López (Astana Qazaqstan) +0’46”
69. Vincenzo Nibali (Astana Qazaqstan) +0’46”
70. Aleksej Lutsenko (Astana Qazaqstan) +0’46”
82. Ben O’Connor (AG2R Citroën) +0’55”
116. Hugh Carthy (EF Education-Easy Post) +1’19”
127. Jan Hirt (Intermarché-Wanty-Gobert) +1’25”
129. Louis Meintjes (Intermarché-Wanty-Gobert) +1’25”
130. Domenico Pozzovivo (Intermarché-Wanty-Gobert) +1’25”
166. Chris Froome (Israel-Premier Tech) +2’22”

* Deltar i ungdomspristävlingen

Vill du läsa mer om nästa etapp, se vår Inför-artikel.