I går kväll sköts en man i 25-årsåldern till döds på gymmet Nordic Wellness i Tuve. Den mördade mannen hade flera domar och fängelsestraff på kontot, bland annat för narkotikabrott och grovt narkotikabrott. Göteborg skakas av ännu ett mord.

Även om polisen inte på rak arm kan koppla händelsen till gängkriminalitet, är det låga odds på att så är fallet. Enligt forskning är narkotikaförsäljning det första tecknet på att ett gäng etablerat sig i ett område. Och sedan följer konflikterna.

I hela riket har antalet döda i gängskjutningar ökat med 1 000 procent sedan 1990. Bara 25 procent klaras upp. Vilket ändå är en något missvisande siffra då fallen ofta är komplexa och många är inblandade.

Totalt skedde det 35 skjutningar i polisområde Väst, där Göteborg ingår, under 2021. Tre personer avled och 13 skadades.

Gängkriminella värvar ofta nya talanger från invandrartäta områden, klassificerade som utsatta områden. En granskning från tidningen Läraren (4 april 2022) visar att 33,5 procent av eleverna i utsatta områden i Göteborg inte klarade gymnasiebehörighet våren 2021. På Gårdstensskolan är det sex av tio niondeklassare som misslyckas. Riksgenomsnittet är 13,8 procent.

Men Göteborg har ett ökande problem med kriminalitet av olika slag, inte bara gängrelaterade mord.

I januari startade en våg av rån mot äldre i Göteborgstrakten. Äldre personer, vissa närmare 100 år, rings upp av falska poliser. Med samma argument som ovan, att det pågår kriminalitet i närområdet, luras de äldre på pengar och värdesaker. Polisen kallar det “vishing”, efter engelskans voice phishing, röstfiske. Offren luras ibland använda sitt bank-id för att föra över pengar eller lämnar ifrån sig kontokortet.

Det saknas inte problem att reda ut för stadens förtroendevalda.

Vad gör Göteborgs politiker?

I juli 2021 uppmärksammades det att det skjutits 400 gånger på tio år i Storgöteborg, 43 personer har avlidit. Göteborgs stad tittade då på projektet Sluta skjut som implementerats i Malmö, en annan stad med stora problem. Det infördes 2018 och var ett samarbete mellan Malmö stad, polisen, kriminalvården och civilsamhället.

Det har skett en minskning av skjutningar i Malmö, men det går inte att fastställa att Sluta skjut är den huvudsakliga orsaken till minskningen. När projektet startade i Malmö var antalet skjutningar där redan på väg ned. Malmö universitet gjorde den bedömningen i utvärdering av effekterna av projektet, vilket framgår i Göteborgs stads sammanfattning. Men i oktober 2021 beslutade kommunen att satsa på projektet Sluta skjut, med förhoppning att det oavsett den kortsiktiga effekten ska ge resultat över längre tid.

Men det finns andra satsningar i staden som man lägger betydligt mer resurser på. Och som kommer med en tydlig prestige för politikerna.

Staden planerar för ett nytt centralbad. Två 50-metersbassänger, läktare för 2 000 åskådare för att kunna arrangera SM. Priset, utan markförvärv inräknat, hamnar på minst 1,6 miljarder kronor. Badhus har en tendens att dra iväg i kostnad, trots att det ska gå att göra på mellan 200 och 600 miljoner kronor.

Det nya Centralbadet kommer ligga norr om det nuvarande Valhallabadet, som kommer rivas. Rivas kommer också Skandinavium, hemmaarena för stadens hockeylag Frölunda HC. Publikkapaciteten kommer ökas från 12 000 till 16 000 i den nya arenan. Prislappen på den nya arenan landar på minst tre miljarder kronor. Tolv år väntas hela byggprojektet ta.

Kritiska röster har höjts från Feministiskt Initiativ, Miljöpartiet och Kristdemokraterna. De menar att det går att renovera Valhallabadet och bygga till det som krävs. Byggnaden har dessutom ett kulturhistoriskt värde.

I staden pågår sedan 2017 också det stora byggprojektet Västlänken, en järnvägstunnel. Allmänhetens förtroende för 20-miljardersprojektet har sjunkit med åren och kritiker menar att det saknar samhällsnytta. Det har debatterats om tunneln verkligen löser kapacitetsproblemet vid centralstationen.

Det saknas således inte pengar för monumentala politiska projekt, när det handlar om skrytbyggen. Men de monumentala problemen med gängkriminalitet och en alltmer osäker levnadsmiljö för invånarna möts av en satsning utan påvisad effekt.

Avatar photo
Filip är reporter på Morgonposten.