Det har länge varit uppenbart att president Joe Bidens son Hunter ägnat sig åt kriminella aktiviteter. För att få bort en del av dessa för presidenten pinsamma och för Hunter farliga frågor – han kan hamna i fängelse för dem – har tjänstemännen på det amerikanska justitiedepartementet filat ihop en överenskommelse med Hunter. Ursprungligen anklagades han för vapenbrott och för att han under två år inte lämnat in inkomstdeklarationer.

Överenskommelsen innebar att Hunter skulle erkänna skattebrott och få ett villkorligt straff, och i och med erkännandet av de smärre förseelserna slippa åtal för de mycket allvarligare brotten olaga vapeninnehav samtidigt som man är narkotikapåverkad. De ”smärre” förseelserna innebär att han undvikit att betala 20 miljoner kronor i skatt.

I går, onsdagen 26 juli skulle överenskommelsen fastställas i en federal domstol i New York.

Men sensationellt nog ifrågasatte domaren Maryellen Noreika hela uppgörelsen, och sköt den i sank. Parterna fick 30 dagar på sig att återkomma med ett nytt förslag.

Noreika förklarade inledningsvis sin misstro mot uppgörelsen – och sin av parterna förväntade roll – genom att deklarera:

– Det verkar bara som om ni säger till mig ”se nu bara till att godkänna det här. Förmig verkar det som om formaliteter och ytan är viktigare än innehållet”.

När hon pressade på för att få klarhet i vad uppgörelsen egentligen innebar blev parterna oense om vad uppgörelsen egentligen innehöll för överenskommelser.

Hunter advokater menade att den skyddade presidentsonen även från andra tillkommande möjliga framtida åtal baserade på misstankar som nu finns.

Åklagaren som representerade justitiedepartementet ville inte gå med på denna tolkning och sade att det fanns pågående utredningar om Hunter – men ville inte avslöja vad dessa rörde sig om. Men på domarens direkta frågor om det är så att Hunters affärer med oligarker i Ukraina och Kina är under utredning, liksom Joe Bidens inblandning i det hela – erkände åklagaren att så var fallet.

Hunters advokat reagerade ilsket, och menade att uppgörelsen innebar att Hunter friskrivs från möjliga kommande åtal för brott som inte nämns i uppgörelsen – om så inte skulle vara fallet var uppgörelsen intet värd i deras och Hunters ögon.

Efter en paus där parterna fick en möjlighet att förhandla lades en ny uppgörelse fram där det klarlades att uppgörelsen enbart innebar villkorligt straff för skattebrott och nedlagda åtal för olaga vapeninnehav. Överenskommelsen gällde perioden 2014 till 2019.

Domaren var dock ändå inte nöjd med den nya uppgörelsens formuleringar, som hon menade fortfarande var för oklara, och frågade åklagaren om han kände till någon liknande uppgörelse gällande någon annan person.

– Nej, blev svaret.

Domaren har nu alltså gett parterna 30 dagars frist för att förhandla fram en ny överenskommelse.

Vad som händer den följande månaden innan nästa förhandling i domstolen kan påverka Joe Bidens återvalskampanj.

Den republikanske talmannen i representanthuset, Kevin McCarthy har talat om möjligheten att inleda en riksrättsprocess mot presidenten för att utreda dennes inblandning i sonens affärer i Ukraina och Kina.

Och nästa vecka blir det kongressförhör där en tidigare affärspartner till Hunter väntas vittna om hur Hunter kopplade upp pappa Joe på högtalartelefon när han hade telefonkonferenser med oligarker i Ukraina och Kina.

Det som händer i kongressen kan i sin tur påverka förhandlingarna mellan Hunter och justitiedepartementet om en överenskommelse – och de förhandlingarna kan återverka påverka det som händer i kongressen  – och Vita huset – där talesmän för Joe Biden konstant förklarar att Hunters rättsliga problem helt och hållet är Hunters privata problem – men att han som person har  ”familjens helhjärtade stöd i försöken att återuppbygga sitt liv”.

Läs mer om bakgrunden:

JOE BIDENS SON HUNTER missbrukar allt: SEX, DROGER & MAKT – svenska media tiger om korrupta klanen – i USA talar även stora tidningar till slut om hur Hunter lät sig köpas av ukrainska oligarker och kineser; mörkläggningen är över: utom i Sverige

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!