Sanna Marin har avgått som ledare för Finlands socialdemokrater. Vem som tar över partiledarskapet är inte klart, men Antti Lindtman har varit en favorit till posten. Han är riksdagsledamot sedan 2011, för Nylands valkrets. Hans starkaste motkandidat är Krista Kiuru. Nu är han indragen i en skandal, på grund av gamla festbilder som dykt upp. På bilderna syns nakna män med ballaklavor, som gör Hitlerhälsning.

Bilderna är från år 2000, skriver SVT Nyheter. Lindtman var då 18 år gammal. På bilderna syns flera nakna män, varav två gör nazisthälsning. De är också iklädda balaklava, i dagligt tal kallat rånarluva.

”På bilden är vi nakna med mössorna nerdragna över ansiktet. De plastvapen vi håller i händerna användes i ett filmprojekt på den tiden. Jag syns själv i bakgrunden med en plastpistol i handen”, säger Lindtman till Yle.

Han säger också att ”killarna gick till överdrift med sina poseringar” och att han inte är stolt över bilderna, även om de kommer från hans tonårstid. Bilderna kommer från en filmgrupp som Lindtman var del av i gymnasiet. Där spelade han in kortare klipp och filmer, lett av lärare eller själva.

Just bilderna som nu kommit ut har sitt ursprung i en julfest. Allts som syns på bilderna är rekvisita som använts under filminspelning. Att vissa är nakna är ett bevis på att bilderna aldrig var avsedda för allmänheten, menar Lindtman.

Bilderna låg uppe på filmgruppens hemsida, men ska ha tagits bort för 15 år sedan på uppmaning av Lindtman. Men någon lyckades få fram dem i alla fall, och lade upp de på ett webbforum. De fick sedan stor spridning, och har nu blivit en världsnyhet.

Det var tidigt i april som Socialdemokraterna förlorade riksdagsvalet i Finland. Nu har Samlingspartiets Petteri Orpo blivit ny statsminister, och leder en regering med Sannfinländarna och Svenska folkpartiet.

Sanna Marins sista tid som statsminister präglades av den skandal där en video på när hon festade läckte ut. Hon sågs till exempel bli kysst på halsen av popstjärnan Olavi Uusivirta.

Uusivirta, Marin och många andra i sällskapet dansade loss på Klubi, en del av restaurang- och barkomplexet Ravintola Teatteri i centrala Helsingfors. Men båda förnekade att de hade någon form av relation till varandra.

Den mer uppmärksammade videon var när Marin under en fest dansade loss totalt. Där hörs en person tala om ”mjöl” vilket gjorde att Marin självmant tog ett drogtest, vars resultat var negativt.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.