Aftonbladet har med AI analyserat tusentals klipp på Riks, en Youtubekanal som ägs av Sverigedemokraterna. Aftonbladet beskriver resultatet av granskningen, där Riks sätter en hård och dystopisk bild av Sverige, med angrepp på politiska motståndare. Samtidigt är det svårt att förstå exakt vad granskningen vill visa. Det verkar snarare resultera i att bekräfta saker som inte direkt är förvånande.

Man beskriver samtalsklimatet i svensk politik som polariserat, politikerna skyller det höga tonläget på varandra. Riks är unikt genom sitt stora genomslag, menar man. Med hjälpt av ChatGPT-4 har man analyserat klippen på kanalen och samtalsämnena.

Analysen har använt sig av 10 000 samtalsämnen och 82 000 beskrivningar. 1 100 var positivt laddade, 22 000 negativt. Dock var närmare 60 000 i kategorin neutrala.

Granskningen konstaterar också att Riks haft både dagsaktuella ämnen om politik, kriget i Ukraina och påskupploppen. Och en del kultur, med vänstervridningen i Hollywood till exempel. Besöksstatistik på kanalen visar att tittandet gick upp inför valet 2022 och när Ryssland startade kriget mot Ukraina.

Antalet unika tittare uppges vara 1,2 miljoner, enligt Riks ansvarige utgivare Dick Erixon. 100 000 prenumeranter har man, vilket Aftonbladet jämför med SVT:s 97 000. Jämförelsen känns inte jätterelevant, även om man förstår varför man valde just SVT. Det hade varit mer intressant att jämföra med Youtube-kanaler som behandlar nyheter och kultur. SVT:s kanal är ju främst till för att göra reklam för SVT:s egna streamingsajter, som SVT Play, och tv-kanalerna.

De största ämnena på kanalen är Sverigedemokraterna, Socialdemokraterna, immigration, regeringen och Miljöpartiet. Kanske inte helt oväntat, då Sverigedemokraternas främsta motståndare varit just dessa två partier. Och att man haft invandringen som specialfråga under decennier.

Det som gnager i en när man läser granskningen är om det faktiskt är nödvändig. Den verkar inte kommit fram till någonting som man inte hade kunnat lista ut själv. Är man någorlunda insatt i den svenska politiska debatten vet man redan vilka frågor Sverigedemokraterna driver. Att Riks på något sätt skulle skilja ut sig hade varit underligt.

Det hade nog räckt med att själv sitta och scrolla i Riks videoflöde i någon timme och ta anteckningar, för att kunna dra snarlika slutsatser som Aftonbladet fått fram via AI. Inte med samma exakthet, såklart, då AI:n har gett en betydligt mer detaljerad information.

Men, åter igen, på vilket sätt är det då en granskning? Snarare så verkar det som att man velat lägga resurser på något som kommer fortsätta bygga bilden av att det är Sverigedemokraternas mediekanaler som späder på en hotbild mot politiker. Vissa på sociala medier menar att man också bordet granskat Aftonbladets egen ledarsida, som är obundet socialdemokratisk. Det hade onekligen gjort granskningen betydligt mer intressant.

Markus Allard

Lokalpolitikern från Örebro har gjort sig ett namn på Youtube, där han håller låda i kommunfullmäktige och skäller ur andra politiker efter noter. Kritiken mot Allard har till stor del kommit att handla om just tonläget, och inte om sakpolitiska frågor.

I Aftonbladets granskning finns det ett par citat med från Allard, som ibland har egna inslag på Riks. Precis som i talarstolen hemma i Örebro håller Allard inte igen på vad han tycker.

Han har till exempel sagt: ”Hata dem som de ska hatas. De förtjänar inget annat. De är förrädare, termiter, parasiter, de hatar allt som är gott och bekämpar allt som är rätt och riktigt. De är kaoset. Eländet. Förfallet. De bryr sig bara om sitt egenintresse, och de offrar allt för det. Allt.”

Efter granskningen har Allard blivit intervjuad av Aftonbladet, men han passade samtidigt på att ställa motfrågor. Allt finns givetvis i en video på Riks. Allard frågar sig vad nyhetsvärdet är, men får inget riktigt bra svar. Nyhetsvärdet är granskningen i sig.

Fortfarande handlar debatten om själva sättet debatten förs på, snarare än den faktiska verkligheten som gör att människor reagerar. Man kan också misstänka att det finns både politiker och folk inom media som ogärna ser en riktigt rannsakning av hur man hanterat och beskrivit utvecklingen i Sverige.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.