I veckans nyhetssvep om Ukrainakriget kan vi berätta om att RFK Jr går hårt åt president Biden och hans utrikespolitik. Miljardären Roman Abramovitj har lovat skänka pengar till Ukraina från försäljningen av Chelsea FC, men ett problem har uppstått. Och offensiven är pausad eller går långsammare, beroende på hur man ser det.

Abramovitj pengar

Roman Abramovitj blev belagd med sanktioner i Storbritannien. I fjol tvingades han sälja Chelsea FC, som han basat över sedan 2002. Pengar från försäljningen skulle gå till ukrainska krigsoffer. Drygt 23 miljarder kronor är stora pengar i sammanhanget. Men kommer de till del för Ukraina, är frågan nu.

Daily Mail rapporterar att pengarna inte kommer användas för ändamålet. Abramovitj sägs nämligen vilja att en betydande del går – till Ryssland. Med samma syfte, alltså hjälpa personer som drabbats av kriget. Det krävs också att han personligen godkänner var pengarna går. Från inrikesministeriet säger man att man vill att pengarna går till Ukraina, och inget annat. Det är högst oklart om frågan hinner lösas innan parlamentet tar sommarledigt.

Offensiven pausad

Den ukrainska offensiven går långsammare än väntat, på grund av ryska minor. Det säger president Zelenskyj till BBC. Det är inte som en Hollywoodfilm, säger han, och menar att vissa förväntar sig resultat på en gång.

Hittills har man tagit tillbaka åtta byar i offensiven, samtliga i Zaporizjzja och Donetsk. 200 000 kvadratkilometer har dock minerats av ryska styrkor. Man kommer gå framåt på slagfältet på det sätt som passar bäst, säger presidenten.

Ukraina kommer inte bjudas in till Nato-toppmötet i Vilnius, meddelar Jens Stoltenberg. Zelenskyj hade gärna varit där, och säger att Stoltenberg känner till hans position i frågan.

Han säger också att kriget kommer att fortgå, att man inte kommer acceptera en ”frusen” konflikt, oavsett vem som är president i Ryssland. Så länge Ryssland är på ukrainsk mark kvarstår det, säger han, och motoffensiven kommer fortsätta.

Marabou bombhotat

Förra veckan rapporterade vi om den tilltagande bojkotten mot Marabou, vars ägare Mondelez fortsätter sin verksamhet i Ryssland. Nu i veckan kom det in ett bombhot mot Marabous fabrik i Upplands Väsby, norr om Stockholm.

”Jag beklagar verkligen att det har gått så här långt. Alla mina kollegor som sliter hårt i fabriken varje dag borde inte behöva stå ut med hot och hat”, säger fabrikschefen Daniel Norman till TV4.

Polisen ville inte kommentera hotet, skriver Expressen. Det återstår att se om bojkotten mot Marabou ökar i intensitet framöver.

Putin visar upp fredsavtal

I mars 2022 pågick det intensiva fredsförhandlingar. Kriget var bara veckor gammalt, och det fanns indikationer på att situationen skulle kunna lösas. Avtalet är enligt president Putin ett utkast från förhandlingar som skedde i Turkiet.

Avtalet blev aldrig klassat som hemligt, men det visas först nu upp i offentligheten. Putin visar också upp var representanten för Ukraina satt sin signatur på avtalet. I det ska det funnits en klausul om att Ukraina skulle förbli permanent neutralt. Han påstår också att man drog tillbaka sina styrkor från Kiev för att gå Ukraina till mötes, men då valde regeringen i Kiev att strunta i avtalet.

Från officiellt ukrainskt håll har man inte kommenterat avtalet.

Ukraina inspireras av Star Wars

Ukrainas försvarsdepartement lägger upp många bilder för att visa upp kampen mot de ryska invasionsstyrkorna. Ibland blir det mer fantasieggande än vanligt. I tisdags lade man upp en bild där man ser en bebis-variant av Yoda från Star Wars använda magisk kraft för att stoppa ett ryskt M214.

”Feel the force!” (känn kraften!) lyder budskapet.

RFK Jr går hårt åt president Biden

Robert F. Kennedy Jr utmanar president Joe Biden i Demokraternas primärval. Hans syn på kriget i Ukraina skiljer sig minst sagt åt från den 80-årige ledaren i Vita Huset.

På Twitter skriver han att dåvarande premiärminister Naftali Bennet reste till Moskva för att medla i mars 2022. Men USA ska ha blockerat alla former av avtal, krig var planen hela tiden. RFK går så långt som att säga att planen hela tiden var att lura det amerikanska folket och utsätta världen för risk för kärnvapenkrig.

Han fortsätter med att utkräva ursäkter från Biden, dels för att man startat ett proxykrig under falska förespeglingar. Men också till ukrainska folket, för att man drivet på för ett krig som förstör deras land.

Han refererar också till sin farbror president John F. Kennedy som 1963 sade i ett tal att kärnvapenmakter bör undvika konfrontationer som kan leda till en förnedrande reträtt eller ett kärnvapenkrig.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.