I veckans nyhetssvep om kriget i Ukraina berättar vi om de olika sidorna i debatten om att bojkotta Marabou. Adam Delimkhanov skadades vid en ukrainsk attack, och en rysk turist blev uppäten av en vithaj.

Marabou bojkottas

Sedan det blev känt att Marabous ägare Mondelez svartlistats av Ukraina har det utlysts en bojkott i Sverige. Till exempel kommer inte SJ sälja Marabouprodukter på sina tåg framöver. Mondelez äger även O’boy, Daim och Philadelphia. Även flygbolaget SAS kommer bojkotta Marabouprodukter.

Även i Norge kan Mondelez produkter bli bojkottade, till chokladtillverkaren Freias. Den populära Kvikklunsj är en känd produkt.

Samtidigt går meningarna isär om hur man bör agera. På Twitter skriver högerdebattören Ivar Arpi ” Bojkotta Marabou. Alla företag, alla privatpersoner. Bojkotta.”

Men Malcom Kyeyune, marxist som skriver för svenska och amerikanska medier, säger nej.

Med glimten i ögat skriver han ”Alltså, att Marabou än så länge inte har tagit chansen att lansera en särskild Stalin-utgåva på chokladen är ju verkligen ett krigsbrott i sig.”

Han har i stället en teori om att Ukraina-frågan är för högern idag vad migrationskrisen 2015 var för vänstern. Ett kortsiktigt projekt som sedan abrupt tvingades avbrytas, och som i det långa loppet kostar otroligt mycket.

Att ryssarna kommer bry sig över huvud taget om bojkotten av Marabou tror han inte. Det handlar bara om ”personliga känslor av puritanism och skuld, vanliga när en moralpanik veknar”.

”Precis som vi fick höra att om Sandvikenrapporten, fick vi höra om att Rysslands ekonomi var mindre än nederländernas. Nu när tysk strukturell avindustrialisering håller på att bli en grej – med enorma långsiktiga konsekvenser – hänger en mycket liknande bila över högern.

Det här är inte “whataboutism”, jag säger inte “öhhh men högern är dålig också!!!!”, utan jag poängterar bara att olösta, växande, strukturella problem har vissa effekter på hur det politiska samtalet artar sig. Det gällde 2016, och det gäller 2023.

Hittills går det att se ungefär lika mycket seriös diskussion om hur tysk avindustrialisering påverkar Europa – eller bara Sverige – i mainstream som det gick att se diskussioner om etnicitet och brott på ett ABF-seminariet 2015. All den där energin måste ta vägen någonstans.”

Hajen åt en ryss i Egypten

En vithaj åt upp en rysk turist i Egypten. Ett ganska otrevligt sätt att dö på. Trots att händelsen inte har med kriget i Ukraina att göra politiserades den omedelbart. Vissa menar att man inte ska känna något speciellt över ryssar som dör, eftersom Ryssland dödar ukrainare varje dag (i kriget).

Enligt Dimko Zhluktenko som driver hjälporganisationen Dzygas paw (Dzygas tass) har Ryssland visat sig vara ”ren ondska”. Han expemplifierar sedan med saker som hänt under krigets gång, som massakern i Bucha.

Myndigheten för psykologiskt försvar i Ukraina

Den svenska myndigheten befinner sig på plats i Ukraina sedan kriget bröt ut, skriver SVT Nyheter. Operativ chef är Mikael Tofvesson, som säger att man utbildar och övar ukrainska myndigheter i informationskrig.

Först arbetade man främst med civilsamhällsesorganisationer. Det handlar om att visa hur man ska kommunicera till befolkningen när krig råder. Man har senare främst arbetat med ukrainska myndigheter.

Tofvesson avfärdar dock påståenden om att man deltar i ett progaganda- eller trollkrig på internet.

”Vår myndighet bedriver inte någon typ av trollkrig ute på nätet eller så. Det tycker jag är väldigt viktigt att understryka. Man ska nog snarare se vår myndighets verksamhet likt den som Försvarsmakten och Sverige i övrigt gör. Vi lassar fram ammunitionen genom att ge råd och rekommendationer om metoder, genom att stötta med våra bedömningar och analyser. Men det är Ukraina som försvarar sitt land.”

Adam Delimkhanov skadad

Efter artilleriattack mot Primorks, nära Zaporizjzja, har tjetjenska krigsherren Adam Delimkhanov skadats. Ukraian menade att han hade dött, Moskva tillbkavisar det men säger att han skadats.

Delimkhanov är kusin med tjetjenernas ledare Ramzan Kadyrov och är hans högra hand i kriget, där tjetjenska trupper deltar. Delimkhanov är också invald i Rysslands parlament, Duman, sedan 2007 och är medlem i partiet Förenade Ryssland som leds av president Putin.

Uppgifter till Daily Mail gör också gällande att Delimkhanov och hans mannar blev attackerade då uppgifter om deras position läckt ut. Wagnergruppen sägs ligga bakom läckan, påstår Roman Venevitin som leder 72 ryska brigaden. Han har dock en gås oplockad med Wagnergruppen och tillfångatogs av dem efter att han misstänks ha skjutit mot ett av deras fordon.

Relationen mellan Wagnergruppens ledare Prigozjin och Kadyrov har också härsknat senaste tiden. Främst då Kadyrovs styrkor beskyllts för att inte kunna hålla sina ställningar i Donetsk. Kadyrov har efter det kallat Prigjozjin en ”bloggare som skriker till världen”.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.