Boris Johnson har avgått som parlamentsledamot. Beskedet kom i fredags efter att utredningen om den så kallade Partygate rullat vidare. Avgången kommer bara 3,5 år efter att Johson ledde Torypartiet till valseger. Flera allierade till Johnson har också lämnat parlamentet.

Utredarna hade delat med sig information om utredningen kring kontroversen med politikernas fester under pandemin. Och kommit fram till att Johnson ljög för parlamentet, när han påstod att inga regler hade brutits.

Utredningen ska ha föreslagit att han skulle stängas av minst tio dagar, vilket skulle tvingat fram ett nyval i hans valkrets i västra London. Johnson själv kommenterar händelsen med att han utsätts för en häxjakt, som ”hämnd för Brexit”. Utredningen, som pågått i 14 månader, har enligt Johnson inte kommit fram till några bevis om att han skulle ljugit inför parlamentet. Syftet med den är att krossa honom, påstår han.

Även Johsons förtrogne, tillika tidigare minister för kultur, media och sport, Nadine Dorries har lämnat sin parlamentspost. Johnson kritiserar också premiärminister Sunak, och säger att den majoritet Torys vann i valet 2019 nu är riskzonen.

Bakgrund till Partygate

I mitten av april 2022 kom beskedet att dåvarande premiärminister Boris Johnson, hans fru Carrie och finansminister Rishi Sunak bötfälldes av polisen för att ha brutit mot pandemilagarna.

Straffet kommer efter en utredning mot flera politiker som deltagit i en fest vid 10 Downing Street, premiärministerns residens. Detta brott mot pandemilagarna har kommit att kallas Partygate. Åtminstone 50 personer som deltog har hittills bötfällts.

Johnson förnekade först anklagelserna, men sedan kom det fram bilder på honom och hans fru Carrie. För att förstå allvaret i brottet bör man beakta att Storbritannien under pandemin hade flera nedstängningar. Vanligt folk tvingades isolera sig i sina hem. Restauranger, pubar, affärer och annat höll helt stängt. Detta drabbade människor både ekonomiskt och psykologiskt.

Affären ledde sedermera till Johsons avgång. Han efterträddes av Liz Truss, som satt på posten i 45 dagar innan hon tvingades avgå. I stället valdes Rishi Sunak till premiärminister.

Johnsons framtid

Johnson har dock inte gett upp en återkomst till politiken. Sunak har varnats för att om han blockerar en sådan, kan ett inbördeskrig bryta ut i partiet. Även Jacob Rees-Mogg, tidigare lordpresident i parlamentet, har sagt åt partitopparna att inte stå i Johnsons väg. Johnson bör inte blockeras om han ställer upp som kandidat i ett annat valdistrikt, menar Rees-Mogg.

Sedan Johnsons avgång har dessutom ytterligare en allierad till honom lämnat parlamentet, Nigel Adams. Och det ryktas om att en fjärde avgång är på väg. Det sätter Sunak i en svår sits, då opinionsmätningarna varit dåliga för honom en längre tid. Dessutom är inte möjligt att partiet förlorar omvalet i Johnsons gamla valdistrikt, där Labour senast förlorade med bara 7 000 röster, och där man nu är segervissa.

Det finns också ett stort missnöje med hur situationen hanterats inom partiet, där flera anser att Johnson behandlads utan respekt av utredningen. Johnson kommer fortsätta vara en kritisk röst mot Sunak, speciellt mot skattepolitiken som han anser är för hög. Dessutom anser han att man inte dragit mesta möjliga nytta av Brexit.

Vissa av Johsons allierade menar till och med att Sunak själv är en ”oärlig svindlare” som försökt få bort Johnson, som han kände sig hotad av. Till saken hör också att Johnson presenterat en lista med personer som ska bli adlade, vilket alla före detta premiärministrar får göra. Men när listan kom ut i fredags hade tre namn strukits, däribland Dorries och Adams, som båda hade det som skäl till att lämna parlamentet.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.