Den senaste skandalen att rullas upp i Storbritannien är Beergate. Labourledaren Keir Starmer påstås brutit mot pandemirestriktionerna, med en öl i handen. Han förnekar helt och menar att han var på en sammankomst i arbete, inte privat.

Hur det är med den saken återstår att se. Men först tar vi en titt på den riktig stora, pågående skandalen som även den berör pandemin.

Partygate

I mitten av april kom beskedet att Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, hans fru Carrie och finansminister Rishi Sunak bötfälldes av polisen för att ha brutit mot pandemilagarna.

Straffet kommer efter en utredning mot flera politiker som deltagit i en fest vid 10 Downing Street, premiärministerns residens. Detta brott mot pandemilagarna har kommit att kallas Partygate. Åtminstone 50 personer som deltog har hittills bötfällts.

Johnson förnekade först anklagelserna, men sedan kom det fram bilder på honom och hans fru Carrie. För att förstå allvaret i brottet bör man beakta att Storbritannien under pandemin hade flera nedstängningar. Vanligt folk tvingades isolera sig i sina hem. Restauranger, pubar, affärer och annat höll helt stängt. Detta drabbade människor både ekonomiskt och psykologiskt.

Inom Torypartiet är problemet inte bara Boris Johnson. Han har ännu vägrat att avgå, trots kritik från alla håll. Både SNP:s partiledare Nicola Sturgeon och Londons borgmästare Sadiq Khan har krävt hans avgång. Så även Keir Starmer, mer om honom senare. Men problemet är även att finansminister Rishi Sunak fått sin beskärda del av sleven. Den tänkte tronföljaren Sunak är inte längre en pålitlig kandidat som efterträdare, om Johnson skulle lämna. Torys sitter därför i en jobbig sits.

Beergate

Starmer befinner sig också i en dålig sits. I januari bekräftade polisen i Durham att inget lagbrott begåtts när han och hans personal drack öl tillsamman på ett lokalkontor. Han vill dock inte svara direkt på frågan om han själv varit i kontakt med polisen de senaste veckorna. I stället anklagar han Torypartiet för att ”kasta skit”, med anklagelserna om att han skulle brutit mot pandemirestriktionerna.

Händelsen går inte att jämföra med premiärminister Johnsons fadäs, menar han. Allt man gjorde var att äta och dricka tillsammans, en normal paus i arbetet. Handelsminister Anne-Marie Trevelyan uppmanar polisen att titta på fallet igen, och om det krävs utfärda böter, likt den mot deltagarna i Partygate.

Labourpartiet har tidigare förnekat att vice partiledaren Angela Rayner var närvarande, men det är nu fastslaget att så var fallet. Att man åt och drack ”på jobbet” efter klockan 22.00 förklaras med att det var under en valspurt. Det återstår att se om polisen återupptar fallet.

Pestminster

Förra veckan startades en intern utredning mot en icke namngiven parlamentsledamot i Storbritanniens parlament. Han anklagas för att ha tittat på porr i sin mobiltelefon under ett sammanträde i underhuset.

Anklagelsen dök först upp under ett möte där kvinnliga ledamöter samtalade om den påstått sexistiska kulturen i parlamentet. Förre premiärministern Theresa May var närvarande. En kvinnlig ledamot satt bredvid mannen när han förslaget tittade på porr, en annan kvinna gick i god för att det är sant.

Ordförande för Torypartiets parlamentsgrupp Chris Heaton-Harris har nu startat en intern utredning. Det är ett totalt oacceptabelt beteende, menar man. En ledamot från kvinnomötet vill se den anklagade mannen sparkad från partiet.

Händelsen kopplas till en pågående skandal, kallad Pestminster. Tre ministrar och två skuggministrar i oppositionen anklagades 2018 för sexuella trakasserier. Ingen namngavs.

På grund av Pestminster inrättades ICGS, Independent Complaints and Grievance Scheme. Det är ICGS som även har hand om fallet med den porrtittande ledamoten. Under 2021 utförde man 48 utredningar och man blev kontaktad av 388 personer totalt under året.

I början av april dömdes den brittiske parlamentsledamoten Imran Ahmad Khan för att 2008 sexuellt ofredat en 15-årig pojke. Han uteslöts ur Torypartiet efter domen.

Det har också framkommit att Khan ändrat i sitt cv upprepade gånger, på ett misstänkt sätt. Han har påstått sig stridit i Afghanistan, varit rådgivare åt Vitrysslands president och haft en ledande funktion i Bill och Melinda Gates stiftelse.

För Torys innebär detta att man ställs inför ett omval i Khans distrikt Wakefield. Innan Khans seger i distriktet 2019 hade det tillhört Labour sedan 1930. Ännu ett problem att handskas med för det ansatta Torypartiet.

Filip är reporter på Morgonposten.