Nu har flera av Trumps gamla polare ställt upp i republikanernas primärval. Men det är inga varma känslor som förmedlas. Trump leder dock stort i alla opinionsmätningar, enbart Ron DeSantis tar sig över 20 procent.

Mike Pence

Den mest profilerade utmanaren förutom Ron DeSantis är Mike Pence. Pence var vicepresident under Donald Trump, men några varmare känslor från den tiden tycks inte finnas kvar. Han utlyste sin valkampanj under onsdagen, i Ankeny i hemstaten Iowa.

I sitt tal pratade han om hur han valde konstitutionen före Trump. Det kommer ur kontroverserna kring 6 januari 2021 då Kapitolium stormades. Han kallar Trumps kommentarer vid händelsen för ”vårdslösa”.

Han tar också ton mot ”frihetens fiender” i världen, Vladimir Putin och Xi Jinping. ”Jag är kristen, konservativ, republikan, i den ordningen” sade Pence till publiken. I sin kampanjvideo kritiserar han också Joe Biden och den ”radikala vänstern”, som tillåtit problemen vid gränsen mot Mexiko.

Pence fick också en del uppmärksamhet nyligen då han dök upp vid ett mc-event i Iowa, på sin egen hoj med läderväst.

Chris Christie

Nu har också Christ Christie utlyst sin kandidatur. Han är mest känd för att ha varit guvernör i delstaten New Jersey 2010 till 2018. Christie ställde upp som kandidat i valet 2016 också, men hoppade av ganska tidigt i primärvalen och gav sitt stöd till Donald Trump.

Mest känd är han för att ha sänkt konkurrenten Marco Rubio i en av primärvalsdebatterna:

 

I sitt kampanjtal sade han att han inte kan lova någon succé, men att han står för sina värderingar. Han är också inställd på att ta kampen mot Donald Trump. Det gör han av två anledningar, dels för att ”han förtjänar det” och dels för att ”det är så man vinner”, skriver The Guardian. Han jämför också Trump med den onde Voldemort från Harry Potter-böckerna.

Trumps gamle vapendragare Roger Stone var inte sen att kritisera Christies tilltagna kroppshydda.

 

Trump har också lagt upp en video på Truth Social, där Christie hånas. Han står framför en matbespisning med fylld tallrik.

Övriga kandidater

En relativt profilerad kandidat som nyligen pålyst sin kandidatur är Tim Scott, senator från Kalifornien. Förutom Larry Elder är han den mest profilerad svarta personen att ställa upp i republikanernas primärval.

Vi har tidigare presenterat huvudkandidaten Ron DeSantis, som utmanar Trump. Där kan man också läsa om Nikki Haley och Vivek Rawaswamy som är officiella kandidater. Plus en del bubblare.

Kritiska röster har kallat Ron DeSantis (R) för “Amerikas mest kontrollerade opposition” – läs mer om DeSantis här

Trump inför rätta igen?

Under onsdagen förnekade Trump att han skulle ställas inför rätta och åtalas av federala åklagare. Uppgifter om att han skulle åtalas för att ha haft hemligstämplade dokument hemma i sitt hus i Mar-a-Lago började komma ut under dagen. Hans kampanj skickade ut ett mejl där man meddelade att Trump ser över situationen och hur den utvecklas.

Man kan spekulera i om det nu relativt stora startfältet i republikanernas primärval beror på sådana uppgifter. Om Trump skulle dömas till fängelse kan det skapa problem om han samtidigt kandiderar till president. Samtidigt är det till stor del okänt territorium i amerikansk politisk historia.

Opinionsundersökningar

Donald Trump leder stort i opinionsmätningarna. I Real Clear Politics opinionsmätningssammaställning får han 53,2 procent av rösterna, med DeSantis på andra plats med 22,4. Både Haley och Pence ligger under fem procent, Christie på en procent.

I FiveThirtyEights motsvarighet får Trump 53,7 procent och DeSantis 21,3. Alla andra ligger under 5,4 procent, vilket är Pence på tredje plats. I båda mätningarna är mellan åtta och tio procent av rösterna på övriga eller folk som inte kunnat bestämma sig.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!