Vi tar en titt på nästa års presidentval i USA. Det är tre personer som utlyst officiella kandidaturer för att bli nästa republikanska presidenten. Den mest kända är givetvis Donald Trump, som redan hunnit med en vända i Vita Huset. Det finns också två indiska kandidater, och ett antal spännande bubblare. Dessutom frågar vi oss om Joe Biden kommer ställa upp igen.

Officiella kandidater

Donald Trump

Vann presidentvalet 2016, förlorade 2020. Har ännu inte erkänt sig besegrad i det senaste valet. Var avstängd från sociala medier efter stormningen av Kapitolium 6 januari 2021, men har nu återfått sina konton. Han har dock ännu inte återvänt till Twitter, men vissa menar att det sker när primärvalen drar igång i slutet av sommaren. Aktiv på sin egen plattform Truth Social, där han på sedvanligt manér har åsikter om det mesta.

Är USA:s mest polariserande person men har fortfarande ett starkt stöd bland republikanska väljare. Skulle han vinna 2024 är den blott andra gången som det skett att någon förlorat och sedan återvunnit den. Senast var Grover Cleveland 1892.

Det pratades först om att han skulle välja Ron DeSantis som vicepresidentkandidat, men han har sedan dess blivit kritisk mot Floridaguvernören. ”Ron DeSanctimonius” har han kallat honom, ungefär: en hycklande moralist.

Nikki Haley

Nikki Haley är republikan och före detta guvernör i South Carolina. Hon föddes som Nimaratha Randhawa men är gift Haley och konverterade till kristendomen 1997.

När Donald Trump kampanjade 2016 var hon kritisk mot honom, dels för att han inte publicerat sin deklaration. Men också för att han, enligt henne, inte tagit avstånd från KKK. Själv stöttade hon Marco Rubio i det primärvalet.

I sin presentation talade hon om sitt indiska arv, rasrelationer, globala mänskliga rättigheter och sin tid som ambassadör till FN. Hon är känd för att vara starkt för Israel och haft en skarp ton mot Iran och Nordkorea.

Vivek Rawaswamy

Också indier till ursprunget. Entreprenör, investerare och politisk aktivist till vardags, som gjort sig känd för anti-woke-åsikter. Är kritisk till CRT (critial race theory) och censur på internet.

Bubblare

Ron DeSantis

Bubblarnas bubblare. I praktiken pågår det redan ett krig mellan de som stödjer Trump och folk som hellre ser DeSantis som kandidat 2024.

DeSantis är guvernör i Florida och har under de senaste åren fått stor uppmärksamhet i frågor gällande pandemin och ”woke”.

DeSantis är utbildad jurist vid Yale och Harvard och blev löjtnant inom flottan. 2007 var han stationerad i Irak. Han var tidigare invald i Representanthuset 2013 till 2018.

Vad gäller pandemin ledde han Florida i en mindre restriktiv delstat jämfört med andra. Han införde inga krav på att bära mask eller vaccinering. Han gjorde det olagligt för privata företag att införa krav på vaccinering.

2021 förbjöd han transsexuella (män) från att tävla mot flickor och kvinnor från mellanstadiet upp till collegenivå. Han har också förbjudit undervisning om genus och könstillhörighet upp till tredje klass. Han har också tagit strid mot Disney som har sina huvudkontor i delstaten och upphävt speciallagarna som rådde på företagets mark.

Vissa menar att DeSantis efterliknar Trump inte bara i vissa politiska frågor, utan även i kroppsspråket.

John Bolton

Bolton är en neo-konservativ hök och politisk rådgivare, som blev känd för att ha vunnit Donald Trumps gunst och sedan förlorat den. Han har inte officiellt utlyst sin kandidatur, men har flera gånger sagt att han överväger det.

Han var vice riksåklagare under Ronald Reagan på slutet av 1980-talet och har varit USA:s ambassadör till FN. Som nationell säkerhetsrådgivare till Trump var han med och drev på för att USA skulle lämna Iranavtalet. Han har förespråkat att största regimerna i Iran, Syrien, Venezuela, Kuba, Yemen och Nordkorea.

Den 74-årige Bolton efterlyser en starkare utrikespolitik. Han är uttalad motståndare till Trumps valkampanj och tror att stödet för Trump är på nedgång inom det republikanska partiet.

Trump avskedade Bolton i september 2019 på grund av olika åsikter kring Nordkorea och Afghanistan.

Andra bubblare som väntas ge besked under de kommande månaderna

Larry Elder, mediaprofil och politisk kommentator. Utmanade Gavin Newsom i omvalet till guvernörsposten i Kalifornien 2021, förlorade. Alltid glad till sinnet, vältalig. Stort frågetecken för hur starkt stöd han har. Den enda påtänkta kandidaten som är svart.

Mike Pence, vicepresident under Donald Trump. Har glidit ifrån sin tidigare vapendragare, speciellt efter stöket 6 januari. Representerar värdekonservativa kristna basen inom republikanerna. Starkt stöd inom partitoppen, mer oklart bland vanliga väljare.

Mike Pompeo, tidigare utrikesminister under Donald Trump. Yrkesmilitär och kapten inom armén. Tidigare chef för CIA, starka band till underrättelsetjänsterna. Sannolikt lågt stöd bland republikanska gräsrötter.

Kandiderar Joe Biden en gång till?

Joe Biden är 80 år gammal och påstås av kritiker inte riktigt ha hälsan att vara president. Men han är likväl president, och kanske i ytterligare en mandatperiod.

Han har inte formellt annonserat en återvalskampanj. Men vissa menar att hans senaste upptrappade retorik kring kriminalpolitik är ett tecken. Han ska också vara mer öppen för att begränsa den illegala invandringen till landet. Och vilja se en mer stram budget.

Strategin kan vara att gå mot mitten, och distansera sig både från den progressiva flygeln inom Demokraterna och den mer hårdföra fraktionen inom Republikanerna.

Det återstår att se vad som händer. Marianne Williamson kandiderade i demokraternas primärval 2020 och hon har åter igen annonserat sin kandidatur. Hon är den hittills mest kända kandidaten som öppet tar ställning mot Biden, om han ställer upp igen.

En annan bubblare är Robert F. Kennedy, som tillhör en känd politisk klan och fick mycket uppmärksamhet för sin bok om Anthony Fauci i fjol. Något vi rapporterat om.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.