Det är dags för den första av tre stora finaler i europeisk fotboll. Två välkända klubbar, Sevilla och Roma, möttes på ett kokande Puskás Arena i Budapest under onsdagskvällen. Paulo Dybala gav Roma ledningen under första halvleken, men ett snöpligt självmål kvitterade i andra. Efter en mållös förlängning drog Sevilla det längsta strået i straffsparksläggningen. Argentinaren Diego Montiel slog den avgörande, precis som han gjorde i VM-final i fjol.

https://twitter.com/SevillaFC/status/1664041851031109632

Bakgrund

Finalen spelas på Puskás Arena i Budapest på kvällen 21.00 31 maj. Domare är Anthony Taylor från England, en välkänd domare i Premier League. Arenan stod klar 2019 och är hemmaborg för Ungerns landslag. Den är modern och stor, 67 000 åskådare får plats vilket är mer än lämpligt för en europeisk cupfinal. Totalt får supportrar till de båda lagen samt allmänheten 46 800 biljetter och kapaciteten ligger under finalen på 63 000 åskådare.

Matchen kommer spelas 90 minuter, sedan väntar 2 x 30 i förlängningen och sedan straffar. Om inget lag avgör under ordinarie tid.

Sevillas väg till finalen

Andalusiska Sevilla inledde med att komma trea i sin grupp i Champions League under hösten. Där mötte man bland andra Manchester City, som tagit sig till final i den turneringen.

I sextondelsfinalen slog man ut PSV Eindhoven, med vinst 3–0 hemma och förlust 0–2 borta. Sedan väntade turkiska Fenerbache som man slog hemma med 2–0, och förlorade mot med 0–1 borta. I kvartsfinalen slog man Manchester United hemma med 3–0 och spelade 2–2 på bortaplan. Den sista motståndaren innan finalen var Juventus. Man inledde med 1–1 borta, för att sedan spela 1–1 hemma. På tilläggstid avgjorde man matchen, och blev klara för final.

Sevilla och Europa League, som tidigare hette UEFA-cupen, är en kärlekssaga. Man har vunnit turneringen sex gånger tidigare: 2006, 2007, 2014, 2015, 2016 och 2020. Det är rekord, ingen annan klubb i Europa har vunnit turneringen lika många gånger. Man har till dags dato heller aldrig förlorat en final.

Laget leds av José Luis Mendilibar, en tränare som aldrig vunnit mer än andraligan med Valladolid. En svaghet kan man tycka, speciellt jämfört med Romas tränares meriter. Klubben har annars ett relativt litet pokalskåp, med ligatiteln 1946 som främsta merit.

I laget har man trotjänaren Jesús Navas, lagkaptenen som varit med och lyft Europa League-bucklan tre gånger med laget tidigare. Han har även vunnit Copa del Rey två gånger och spanska supercupen en gång plus flera titlar med Manchester City och VM 2010. Vi får se om hans erfarenhet smittar av sig på hela laget inför finalen.

Romas väg till finalen

Roma började sin resa i gruppspelet i Europa League. Där kom man tvåa efter Real Betis, men före bulgariska Ludogrets och finska HJK.

I play off slog man Red Bull Salzburg, efter förlust 0-1 borta och vinst 2-0 hemma. Efter det väntade Real Sociedad i sextondelsfinalen, som man slog på bortaplan med 2–0 och kryssade mot hemma 0–0. I kvartsfinalen slog man ut Feyenoord, förlust 0–1 borta och vinst med 4–1 efter tilläggstid hemma. Sista hindret på vägen var Bayer Leverkusen, som man slog med 1–0 hemma och kryssade 0–0 mot på bortaplan.

Senast Roma var i en europeisk cupfinal var förra året, vilket vi rapporterad om. Då slog man Feyenoord i finalen i UEFA Conference League, den tredje största turneringen i Europa. Nicolo Zaniolo blev matchhjälte med matchens enda mål. Zaniolo har dock lämnat klubben för turkiska Galatasaray.

Annars har man en relativt snarlik trupp från fjolåret. Argentinaren Paulo Dybala anslöt från Juventus förra sommaren, och har bidragit till finalplatsen med fyra mål på tio matcher.

Den mest profilerade personen i klubben är tränaren José Mourinho. Titeln i fjol gjorde honom till den enda tränaren som vunnit samtliga UEFA-turneringar. Just Europa League har han vunnit två gånger redan, med Porto 2003 och med Manchester United 2017. Det kan nu bli vinst med en tredje klubb således.

 

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!