Den andra av tre Europacupfinaler gick av stapeln onsdagen 25 maj på Arena Kombëtare i Tirana. Vi fick i Europa League-finalen se Eintracht Frankfurt säkra titeln mot Glasgow Rangers, två klassiska lag med många supportrar. Nu fick vi se Roma slå Feyenoord med ett mål mot noll, efter att Nicolo Zaniolo blivit matchhjälte för italienarna.

Finalen i Albaniens huvudstad Tirana blir den första i landet. Det är också den första finalen i Europa Conference League, Arena Kombëtare är modern och invigdes 2019. Den är normalt sett hemmaplan för Albaniens landslag och två klubbar från Tirana, Dinamo och Partizan. Med 22 500 åskådare är den väldigt liten relativt andra arenor som burkar hysa Europafinaler. Förra veckans final i Europa League spelades på Ramón Sánchez Pizjuán i Sevilla som tar 42 714 åskådare, betydligt fler men även det en arena av mediumstorlek i dessa sammanhang.

Oavsett vad man anser om arenan kommer det bli en publikfest då två lag med stark supporterkultur möts på planen. Att turneringen är rankad som nummer tre gör i sammanhanget väldigt lite, finalen betyder väldigt mycket för lagen.

Ambassadören för finalen är albanen Lorik Cana, lustigt nog med en spelarbakgrund i Lazio, Romas ärkerival. Utsedd finaldomare är István Kovács från Rumänien.

AS Roma

I italiensk fotboll är dominansen av Norditalien enorm. Tre klubbar i syd har vunnit ligatitlar, Roma, Lazio och Napoli. Roma har vunnit titeln tre gånger, den senaste 2001. I cupsammanhang har man varit mer framgångsrik, i den inhemska cupen har man nio titlar, den senaste 2008. Man har de senaste decennierna regelbundet varit med i Europacuperna, men aldrig vunnit en titel. Närmast var man 1984 då man förlorade Europacupen, nuvarande Champions League, mot Liverpool på straffar. 1991 förlorade man Uefa-cupfinalen mot rivalen Inter med 1–2.

Ur svensk synvinkel är det värt att nämna Nils Liedholm, som tränade Roma på 1980-talet. Då vann man ligan, cupen tre gånger och gick till final i Europacupen.

Vägen till finalen i år började med en playoff mot Trabzonspor. Roma vann borta med 2–1 och hemma med 3–0. I gruppspelet ställdes man mot Bodø/Glimt, FK Zorja Luhansk och CSKA Sofia. Man vann gruppen, noterbart är att man bara tappade poäng mot norrmännen, kryss 2–2 hemma och 1–6 borta.

I åttondelen väntade Vitesse från Arnhem i Nederländerna. Man vann med 1–0 på bortaplan och kryssade 1–1 hemma. I kvartsfinalerna ställdes man åter igen mot Bodø/Glimt. Med gruppspelet färskt i minnet var man mer inställd på att det skulle bli svårt. Man förlorade första matchen i Norge med 1–2, men på hemmaplan vann man med betryggande 4–0.

I semifinalerna mötte man Premier League-laget Leicester City. Man inledde med att kryssa 1–1 i England och sedan vann man hemmamatchen med 1–0. Finalplatsen var ett faktum.

En viktig spelare för Roma i turneringen är engelsmannen Tammy Abraham som gjort nio mål, ett efter Cyriel Dessers tio. Dessers spelar i motståndaren Feyenoord. Abraham blev också nyligen den bästa engelsmannen i Serie A:s historia med sina 17 fullträffar i ligaspelet.

En annan mycket viktig person för Romas framgång är José Mourinho. Portugisen har ett brett cv med mängder av cuptitlar. Nu kan han bli den första tränaren att ha vunnit samtliga tre Europacuptitlar. Han har tidigare vunnit Champions League med Porto och Inter, och Europa League med Porto och Manchester United.

Romas supportrar ser sig som bärare av stadens mångtusenåriga arv. Antonello Venditti har skrivit klubbens officiella hymn, Roma Roma Roma, på lokal dialekt. Lagets färger är gul och röd, gult som solen och rött som hjärtat.

Feyenoord Rotterdam

Feyenoord grundades 1908 i stadsdelen Feijernoord i Rotterdam. Efter ett par namnbyten blev man 1974 Feyenoord Rotterdam, med en mer internationell stavning. Klubben är den tredje mest framgångsrika i Nederländerna med 15 ligatitlar, ärkerivalen Ajax från Amsterdam står på 36. Man har vunnit den inhemska cupen tretton gånger, senast 2018.

1969 vann man Europacupfinalen mot Celtic på San Siro i Milano med 2–1. 1974 slog man Tottenham med 4–2 totalt i ett dubbelmöte, den första UEFA-cuptiteln var säkrad. Man vann UEFA-cupen en gång till 2002, när man slog Dortmund med 3–2 hemma på Stadion Feijenoord. 20 år senare är det dags igen, klubbens fjärde chans till en Europatitel.

Klubbens väg mot finalen har varit betydligt längre än Romas. Den började i andra kvalomgången då man slog ut kosovanerna i FC Drita, mållöst kryss borta och 3–2 vinst hemma. I tredje omgången slog man enkelt ut schweiziska FC Lucern med 3–0 hemma och 3–0 borta. I playoff ställdes man mot Boråslaget Elfsborg. Man vann stort hemma med 5–0. Man hade därför råd att förlora med 3–1 på bortaplan, men gruppspelsplatsen var säkrad.

Man vann sedan gruppspelet, där man ställdes mot Slavia Prag, Union Berlin och Maccabi Haifa. Man vann fyra matcher och kryssade två, borta mot Haifa och Prag.

I åttondelen ställdes man mot Partizan från Belgrad. Man vann stort första matchen på bortaplan med 5–2. Sedan vann man hemma med 3–1. I kvartsfinalen ställdes man åter igen inför Slavia Prag. Man inledde med att spela 3–3 hemma, men vann borta med 3–1. I semifinalerna ställdes man mot franska storlaget Marseille, och man vann hemma efter en händelserik match med 3–2. Målkungen Dessers gjorde två av målen. Man säkrade sedan finalplatsen med att spela 0–0 i Marseille.

Till skillnad mot ärkerivalen Ajax som kommer från huvudstaden med det kända kulturlivet, präglas Feyenoord mer av sin arbetarkaraktär. Rotterdam är en klassisk europeisk hamnstad, supportrarna kommer till största delen ur den kulturen. Kända supportrar är premiärminister Mark Rutte och DJ Paul Elstak.

En del populära supportersånger kommer ur landets tradition av technomusik, här Speedy J:s Pull Over.

 

Avatar photo
Filip är reporter på Morgonposten.