Erland Kaldaras Nikolizsson grundade Romska ungdomsförbundet och är en känd romsk profil och aktivist i Sverige. Som talesperson för Sveriges romer har han träffat höga politiker och andra makthavare. Han sitter också i regeringens romska referensgrupp. Nu utreds ungdomsförbundet för felaktig användning av pengar man fått från MUCF. Pengar har gått till närstående till Kaldaras Nikolizsson. Och bokföringen har grava brister.

Hans romska föreningar har också fått betydande bidrag från det offentliga. Förutom ungdomsförbundet styr han Romska kulturcentret i Malmö. Föreningarna har fått över 100 miljoner kronor sedan 2010. En granskning av Dagens Nyheter visar dock att pengarna inte bokförts på ett korrekt sätt. Tidningen har granskat dokumentation kring utbetalningar och funnit stora brister.

Romska ungdomsförbundet har skrivit att 4 000 romska flyktingar kommit till Sverige från Ukraina. Man fick 850 000 kronor av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, för ändamålet.

100 000 kronor gick till att köpa in matkassar från en Ica-butik. Pengar har också gått till löner, hyrbilar och liknande. Vem som fått maten i kassarna är dock oklart. Fem kommuner tidningen pratat med känner inte till något om detta.

Att maten skulle gått till ukrainska flyktingar var en nyhet för dem, likväl som att romska föreningar skulle arrangerat det. Migrationsverket har ingen dokumentation över om romer kommit från Ukraina och har heller inte varit i kontakt med Romska ungdomsförbundet om det.

En annan sak som framkom var att pengar slussades till föreningar där nära anhöriga till Kaldaras Nikolizsson arbetade. 2018 fick Romska kulturcentret i Malmö 400 000 kronor för ett projekt med att digitalisera romska berättelser och bilder. Men pengarna slussades till en förening med koppling till hans nära anhörig, och märktes som ”gåva”.

MUCF har gett Romska ungdomsförbundet närmare 40 miljoner sedan 2011. Man har nu inlett en utredning av bidragen man gett mellan 2019 och 2022. Man utreder också bidrag man gett Romska kulturcentret i Malmö 2022.

Man har också fått 26,5 miljoner av Allmänna arvsfonden sedan 2011. Fem miljoner fick man för att skapa appen Ung & Rom. En miljon avsattes till en extern apputvecklare, men som i själv verket bara fått några hundra tusen.

Föreningens revisor har också anmälts till Revisorinspektionen. Revisionsbyrån KPMG gjorde stickprov i granskningsunderlaget och hittade brister i mer än 50 procent av dem. Ofta saknades underlag för transaktioner helt. Det kan ni bli frågan om återbetalning av bidrag och att framtida ansökningar kan nekas av MUCF. En polisiär utredning är också möjlig, om granskningen visar på så pass allvarliga problem.

Den nuvarande ordföranden för ungdomsförbundet Rosana Millon säger till Dagens Nyheter att ”som rom är man alltid utsatt och aldrig betrodd. Det är där allting sitter. Alla papper har vi under kontroll. Allting finns dokumenterat. Det finns inga konstigheter någonstans.” Kaldaras Nikolizsson har lämnat sina positioner inom förbundet men anser att granskningen är bra.

Malmö stads kulturråd har stoppat alla utbetalningar till Romska kulturcentret efter att en extern revision upptäckt brister i bokföringen. Genom åren har man betalat ut elva miljoner kronor från stadens kassa till centret.

Att Rosana Millon påstår att granskningen sker på grund av att de är romer är inte en oväntad åsikt. Det är fortfarande olagligt att uttrycka sig på vissa sätt om romer, något skribenten Jan Sjunnesson fick erfara. 16 mars dömdes han för hets mot folkgrupp i Varbergs tingsrätt och får böta 13 000 kronor.

Sjunnesson hade kommenterat på en artikel i Omni och skrivit ”en romsk specialitet”. Artikeln handlade om åldringsrån. Näthatsgranskaren Tomas Åberg fick nys om detta och lämnade in en anmälan.

I domen skrev tingsrätten ”Inlägget gav uttryck för missaktning av gruppen romer och inbjöd inte till någon diskussion. Enligt tingsrättens bedömning var det fråga om ett kränkande värdeomdöme som helt klart översteg gränsen för saklig kritik och debatt.”

Sjunnesson säger i en intervju till Bulletin att han läst om polisgruppen Circa som kartlägger åldringsbrott och dess förövare. Brotten begås nästan alltid av romer, vilket en tidigare chef för Circa uttalar sig om i boken Romer i Sverige som etnologen Karl-Olov Arnstberg har skrivit. Sjunnesson kommer överklaga domen.

Vi rapporterade i början av maj om en romsk liga som åtalats för över 50 fall av åldringsrån. Det är också sannolikt bara ett axplock, där åklagaren valt brott som haft solid bevisning. Under 2022 anmäldes över 600 åldringsbrott i Sverige.

”Enligt polisen Stefan Larsson som intervjuades i P4 var brotten ganska brutala i tillvägagångssättet. Förutom att plocka åt sig smycken och kontanter drogs ibland ringarna av fingrarna på de äldre.

Åtalet gäller 50 åldringsbrott som ska ha begåtts under mar till och med oktober i fjol. De misstänkta har då presenterat sig som poliser i telefon, och fått de äldre att ta fram bankkort, sin kod och andra värdesaker. De har sedan begett sig hem till de äldre och hämtat bankkorten, koder och värdesaker som smycken.

De misstänkta har varit mycket förslagna och vid besöken i de äldres bostäder har man varit klädda som poliser, bland annat med reflexväst där det stått polis på, säger förundersökningsledaren kammaråklagare Lena Körner, som leder utredningen och arbetar på riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.”

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.