13 personer åtalas i Malmö tingsrätt misstänkta för åldringsbrott. Det är nio män och fyra kvinnor i åldrarna 20 till 40 år som har ingått i en kriminell organisation och uppgett sig vara poliser. Sju av de misstänkta är häktade i väntan på rättegång. Flera av de åtalade är släkt med varandra och två är medborgare i Polen.

Brotten har skett i Malmö, Helsingborg, Halmstad, Borås, Göteborg, Jönköping, Vallentuna, Solna och Stockholm. Under 2022 anmälde över 600 åldringsbrott i landet där de misstänkta gärningsmännen varit inblandade. Brotten har oftast inriktat sig på kvinnor över 80 år, uppger polisen på sin hemsida.

De misstänkta är Czeslaw Molin, Dariusz Pawlowski, Daniel Andersson, Dajano Dymientow, Daria Dymientow, Sara Orlowska, Andreas Levin, Sankoumba Jabbi, Christopher Barrios, Farough Delfechresh, Cevin Florelund, Johanna Holst och Irene Pauloff. Nästan alla har flertalet domar i belastningsregistret sedan tidigare.

Det första tillslaget kom i november 2022. Fem personer som häktades då är släkt med varandra, uppgav P4 Göteborg. Det handlar sannolikt om Dajano Dymientow, Daria Dymientow, Sara Orlowska och Czeslaw Molin.

Enligt polisen Stefan Larsson som intervjuades i P4 var brotten ganska brutala i tillvägagångssättet. Förutom att plocka åt sig smycken och kontanter drogs ibland ringarna av fingrarna på de äldre.

Åtalet gäller 50 åldringsbrott som ska ha begåtts under mar till och med oktober i fjol. De misstänkta har då presenterat sig som poliser i telefon, och fått de äldre att ta fram bankkort, sin kod och andra värdesaker. De har sedan begett sig hem till de äldre och hämtat bankkorten, koder och värdesaker som smycken.

De misstänkta har varit mycket förslagna och vid besöken i de äldres bostäder har man varit klädda som poliser, bland annat med reflexväst där det stått polis på, säger förundersökningsledaren kammaråklagare Lena Körner, som leder utredningen och arbetar på riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Czeslaw Molin (v) och Sara Orlowska (h) utpekas som drivande…

Fyra av de åtalade, Czeslaw Molin, Dajana och Daria Dymnientow samt Sara Orlowska är misstänkta huvudgärningsmän. De har ringt upp åldringarna och organiserat brotten. Övriga gärningsmän har hämtat bankkort och värdesaker. Man har sedan använt korten för kontantuttag och inköp.

…liksom äkta paret Dajano (h) och Daria (v) Dymientow

Kammaråklagare Körner bedömer brottsvinsten till cirka två miljoner kronor. Man har beslagtagit en stor mängd smycken och klockor som man nu arbetar med att hitta målsägande till. Utredningen har skett i samarbete mellan polisen bedrägerisektioner i Syd och Stockholm.

Flera utredare från lokalpolisområde Södermalm och utredare från Circa-gruppen i region väst har också bidragit. Circa arbetar specifik med brott mot äldre.

De misstänkta

Christopher Arias Barrios, 40, är misstänkt för försök till grovt bedrägeri, försök till inbrottsstöld och föregivande av allmän ställning. Han är tidigare dömd för brott mot knivlagen, narkotikabrott, misshandel, olaga hot, rån med mera.

Sara Orlowska, 27, är medborgare i Polen. Hon är misstänkt för försök till grovt bedrägeri, försök till inbrottsstöld och föregivande av allmän ställning. Hon är tidigare dömd för brott mot djurskyddslagen, bedrägeri och snatteri.

Farough Delfechresh, 36, är misstänkt för grovt bedrägeri, inbrottsstöld och föregivande av allmän ställning. Han är tidigare dömd för rattfylleri, brott mot knivlagen, dopningsbrott, grov misshandel med mera.

Czeslaw Molin, 25, är misstänkt för inbrottsstöld, grovt bedrägeri samt föregivande av allmän ställning. Han är tidigare dömd i Polen för olaga hot, skadegörelse, ringa misshandel och olaga intrång. I Sverige är han dömd för grovt bedrägeri, misshandel, olaga hot, olovlig körning och stöld.

Dajano Dymientow, 32. Blev svensk medborgare 2005. Han är misstänkt för grovt bedrägeri, inbrottsstöld, föregivande av allmän ställning och grovt häleri. Han är även misstänkt för misshandel och olaga hot i Malmö samt narkotikabrott. Han är tidigare dömd för bedrägeri och svindleri i Polen, där han även dömts för våld eller hot inom familjen. I Sverige är han dömd för stöld, olovlig körning, bedrägeri med mera.

Daniel Andersson, 34, är misstänkt för inbrottsstöld, grovt bedrägeri samt föregivande av allmän ställning. Han är tidigare dömd för olovlig körning, rattfylleri, stöld, olaga intrång, ringa bedrägeri med mera.

Daria Dymientow, 31, är misstänkt för försök till grovt bedrägeri, försök till inbrottsstöld, föregivande av allmän ställning samt grovt häleri. Hon är även misstänkt för narkotikabrott. Hon är tidigare ostraffad.

Cevin Florelund, 24, är misstänkt för försök till grovt bedrägeri. Han är tidigare dömd för rattfylleri, penningtvättbrott, olovlig körning, stöld med mera.

Dariusz Pawlowski, 19, är medborgare i Polen. Han är misstänkt för inbrottsstöld, grovt bedrägeri samt föregivande av allmän ställning. Han är tidigare dömd för olaglig körning, rattfylleri med mera.

Jabbi Sankoumba, 29, är medborgare i Gambia. Han är misstänkt för försök till grovt bedrägeri, försök till inbrottsstöld och föregivande av allmän ställning. Han blev så sent som 6 april dömd till två månaders fängelse för misshandel. Han är också dömd för brott mot knivlagen, olaga hot, grov stöld, rån, skadegörelse med mera. Han har också tidigare belagts med kontaktförbud mot en person.

Andreas Levin, 30, är misstänkt för försök till grovt bedrägeri, försök till inbrottsstöld och föregivande av allmän ställning. Han är även misstänkt för misshandel. Han är tidigare dömd för vapenbrott, grov misshandel, våld mot tjänsteman, skadegörelse, brott mot knivlagen, rattfylleri, ringa narkotikabrott med mera.

Isabelle Pauloff, 25, misstänks för penningtvättbrott. Hon har bland annat pantsatt en stulen guldkedja. Hon är även misstänkt för grovt bedrägeri, inbrottsstöld och föregivande av allmän ställning. Hon är tidigare dömd för ringa narkotikabrott

Johanna Holst, 34, åtalas för penningtvättbrott. Hon har upplåtit bankkonton och tillhörande bankkort åt andra misstänkta i målet. Hon är tidigare ostraffad.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.