Ny Demokrati ställs mot Syriza i kampen om premiärministerposten i Greklands parlamentsval. Sittande premiärministern Kyriakos Mitsotakis har besegrat utmanaren Alex Tsipras i tre val redan, på olika nivåer. Blir det en fjärde gång?

Parlamentsvalet i Grekland hålls söndagen 21 maj. Samtliga 300 platser i parlamentet står på spel. Valet utlystes 22 april, när premiärminister Kyriakos Mitsotakis lämnade in en begäran till president Katerina Sakellaropoulos att upplösa parlamentet.

Opinionsmätningarna ger en ledning för Mitsotakis med 6 procentenheter mot utmanaren Alexis Tsipras från Syriza. Mitsotakis har lovat sänkta skatter och satsningar på turismen. Han säger sig utgöra det stabila regeringsalternativet, till skillnad från huvudutmanaren Syriza.

Syriza å sin sida lovar att återskapa förtroendet i landet, som skakats av olika skandaler de senaste åren. Demokratin slår tillbaka, sade Tsipras under ett valmöte nyligen, skriver AFP. Han lovar också att bekämpa inflationen, ge högre anslag till skolväsendet och höja lönerna för statstjänstemän och vårdanställda. Grekland har bulgariska löner och brittiska priser, menar Tsipras.

En av tio greker har ännu inte bestämt sig inför valet. Många är desillussionerade med politikerna. För Mitsotakis är känslan god, han har slagit Tsipras i tre val, på nationell, lokal och EU-nivå.

Närmare tio miljoner greker har möjlighet att rösta i valet. Av dessa är 440 000 förstagångsväljare i valet, motsvarande åtta procent av väljarkåren. Men bara var fjärde person mellan 17 och 24 år röstade förra gången. Grekland är ett av tre länder där personer från 17 år har rösträtt.

Regeringen fick skarp kritik efter tågkatastrofen tidigare i år, något vi rapporterade om när det begav sig. Grekland drabbades av sin värsta tågolycka någonsin i mars.

”Ett frakttåg krockade med ett passagerartåg med 342 resenärer och dussintals människor omkom. Olyckan skedde vid 21.30 på kvällen nära Larissa i centrala Grekland, ungefär 38 mil från Aten. Järnvägssträckan går mellan huvudstaden och Thessaloniki. Olyckan skylls på den mänskliga faktorn, men transportministern har också tvingats avgå. Människor har demonstrerat mot den decennier långa misskötseln av landets järnvägsnät.”

Partierna

Ny Demokrati står för liberal-konservatism, kristdemokrati och är pro EU. Man fick 156 mandat i valet 2019 och kunde således bilda regering själva. Förutom den nyss nämnda tågkatastrofen har regeringen dragits med andra problem.

Ett är den stora avlyssningsskandalen i fjol, då högt uppsatta politiker, tjänstemän och journalister fick sina mobiltelefoner buggade. Till exempel avlyssnades socialdemokraterna PASOK:s partiledare Nikos Andoulakis. Kritiken har varit stark och Greklands pressfrihet har ansetts försvagad.

Ett annat är mutskandalen med medicinjätten Novartis. Amerikanska och grekiska myndigheter påbörjade en utredning 2018 där företaget misstänktes ha mutat politiker och höga profiler inom Ny Demokrati och PASOK, likväl som banker.

Syriza grundades 2012 som parti och har helt tagit över som det stora vänsterpartiet, efter att PASOK kraschade ned till låga nivåer. Syriza står för demokratisk socialism och socialdemokrati samt progressiva värderingar. Partiledaren Tsipras var premiärminister 2015 till 2019.

Den medialt kände Gianis Varoufakis är partiledare för minipartiet MeRA25, som han var med och startade 2018. Han var tidigare finansminister under ett halvår år 2015. Han blev känds som kritiker under den ekonomiska krisen när Grekland tvingades till olika ekonomiska reformer under överseende av EU.

Hans parti är vänster, med demokratisk socialism som riktmärke och ekonomiska reformer och en offentlig digital betalningstjänst som vallöften, bland annat. Hans parti har sex mandat i parlamentet.

Andra mindre partier som ställer upp är Grekland kommunistparti, tidigare nämnda socialdemokraterna PASOK samt högerpopulistiska Grekisk lösning.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.