Thailand kommer ta en ny väg med Gå framåt och den progressiva rörelsens vinst i parlamentsvalet. Gå framåt ser med 83 procent av rösterna räknade ut att bli största parti, och potentiella koalitionspartnern Pheu Thai näst störst.

Med 83 procent av rösterna räknade leder Gå framåt (MFP). Man ser ut att ta 115 platser i parlamentet och 33 procent av de 100 platser som är avsedda för partiernas egna listor. Man har gått särskilt bra i huvudstaden Bangkok, där man tagit nästan alla av 33 möjliga mandat.

Ledaren för MFP är Pita Limjaroenrat, han säger att man siktar på 160 mandat totalt. Han säger att resultatet borgar för en MFP-ledd regeringen, som ska ta sig an problem och utmaningar landet står inför. Han utesluter samarbete med sittande premiärministern Prayut Chan-o-cha och hans parti UNT.

Både Limjaroenrat och medgrundaren Chonthicha Jangrew var profiler i demonstrationerna mot militärjuntan från 2014 och framåt, och har byggt partiet på progressivism och att avskaffa lagen som förbjuder hädelse mot kungahuset.

Det andra progressiva partiet, Pheu Thai, går också bra med 112 platser och 25 procent av partilistornas. Ledaren för Pheu Thai, Paetongtarn Shinawatra har gratulerat MFP till den stora framgången. Hon säger att det parti med flest röster kommer få bilda regering. Hon säger också att hon är redo att samarbeta med MFP, så snart det slutgiltiga resultatet är fastlagt.

Den nyblivna mamman är del av familjen Shinawatra där pappa och faster varit premiärministrar under 2000-talet, något vi rapporterade om i vår inför-artikel.

Bhumjaithai väntas få 65 parlamentsplatser och två procent av partilistorna. Partiet hade som profilfråga att legalisera marijuana.

Sittande premiärminister Chang-o-cha:s parti UNT får 25 mandat och tio procent av partilistorna. Hans vice premiärminister Prawith Wonsuwans parti Palang Prachat får troligen 40 mandat och en procent av partilistorna.

Partiet Demokraterna väntas ta 20 mandat och två procent av partilistorna.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.