Ylva Johansson vill driva igenom EU:s migrationspakt, där alla länder kommer tvingas ta emot migranter. Ingen ska kunna avvisas vid unionens yttre gräns, alla ska få söka asyl. Migranter behövs för arbetskraften, menar hon. Samtidigt vill hon införa ChatControl2 som skulle massövervaka medborgarnas privata kommunikation.

Ylva Johansson är EU-kommissionär med ansvar för inrikesfrågor. I en intervju till spanska tidningen El Pais säger hon att Spanien är en bättre garant för den invandringspolitik hon vill se i EU. Spanien tar över ordförandeskapet i unionen första juli. Hon beskriver vikten av solidaritet mellan medlemsstaterna i den föreslagna migrationspakten.

Hon vill att den spanska regeringen, som är socialdemokratisk, går på EU-linjen att olagligförklara direktavvisningar vid EU:s yttre gräns. Alla som söker asyl kommer få den prövad. Hon vill också att den spanska regeringen frångår ett domstolsbeslut som säger att direktavvisningar kan ske enligt lag.

Hon ser det också som en möjlighet för den spanska regeringen att bli historisk, om migrationspakten kan drivas igenom trots att flera länder satt sig på tvären. Hon säger att man måste arbeta nära med länderna i Nordafrika och hitta lagliga sätt att komma in i EU. Migration är något normalt som vi alltid kommer ha, menar Johansson, att bygga staket är ingen lösning.

Fler migranter behövs som arbetskraft i Europa, anser hon, och hylla också ickestatliga organisationer som hjälper migranter in i EU.

Massövervakning

Samtidigt som Johansson vill strömlinjeforma unionens migrationspolitik vill hon också se en storskalig och genomgående massövervakning av medborgarna, något vi rapporterade om i början av april.

Det handlar om förslaget ChatControl2. Det primära syftet är att motverka sexuella övergrepp mot barn. I sin helhet heter förslaget ”Proposal for a regulation of the European Parliament and of the Council laying down rules to prevent and combat child sexual abuse.” För att kunna granska samtliga meddelanden kommer man använda sig av AI, som identifierar kända och tidigare okända bilder på sexuella övergrepp mot barn, skriver Femtejuli-stiftelsen.

Man kommer också söka efter försök till grooming i textmeddelanden, IP-telefoni, chattar, synkade Word-dokument och annat. Dessutom föreslås en 17-årsgräns för meddelande-appar.

EU-kommissionen skrev själva att förslaget kommer innebära begränsningar i medborgarnas grundläggande rättigheter, rätt till privatliv och rätten till privat kommunikation och yttrandefrihet. Men det lades fram i alla fall.

Förslaget fick kraftig kritik från flera håll. Enligt Jon Karlung, vd på Bahnhof, kommer EU-kommissionen nu ”bygga en av historiens största övervakningsapparater. Ett system som Hitler hade jublat åt, och som Putin önskar att hans säkerhetspolis skulle kunna åstadkomma”, skriver han på SvD Debatt.

Han tror också att många kommer välja säkerhetslösningar baserade utanför EU, på grund av befintliga aktörers påtvingade bakdörrar som blir säkerhetsrisker.

Karlung frågar också Ylva Johansson: Kommer din egen kommunikation att samlas in och bearbetas i enlighet med Chat control-förordningen? Hur blir det med EU-kommissionens interna, sekretess­belagda korrespondens?

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.