ChatControl2 innebär att det blir obligatoriskt för meddelandetjänster och e-post-leverantörer att ta bort krypteringen för att kunna granska innehållet i kommunikationen från alla användare. Enligt ChatControl1 är detta redan möjligt, vilket beslutats av EU. Men ChatControl2 skulle göra det helt obligatoriskt. De mänskliga rättigheterna till privatliv, yttrandefrihet och fri kommunikation skulle sättas ur spel.

Det primära syftet är att motverka sexuella övergrepp mot barn. I sin helhet heter förslaget ”Proposal for a regulation of the European Parliament and of the Council laying down rules to prevent and combat child sexual abuse.” För att kunna granska samtliga meddelanden kommer man använda sig av AI, som identifierar kända och tidigare okända bilder på sexuella övergrepp mot barn, skriver Femtejuli-stiftelsen.

Man kommer också söka efter försök till grooming i textmeddelanden, IP-telefoni, chattar, synkade Word-dokument och annat. Dessutom föreslås en 17-årsgräns för meddelandeappar.

Enligt EU-kommissionen kommer förslaget att begränsa användarnas möjlighet att utöva sina grundläggande rättigheter, rätt till privatliv och rätten till privat kommunikation samt yttrandefriheten. Förslaget lades fram ändå.

Förslaget har ett brett stöd inom EU:s ministerråd. Det finns dock meningsskiljaktigheter. Den nya tyska regeringen säger till exempel nej till generell övervakning. Bakom förslaget står Ylva Johansson, socialdemokrat och EU-kommissionär. Det finns just nu en lag som medger frivillig scanning av material hos internetoperatörer, men den löper ut nästa sommar.

Enligt Johansson är den en rimlig avvägning i lagförslaget, där barns rätt att inte bli exploaterade väger tungt. I en intervju i SR säger hon att polishundar får sniffa på post för att leta efter droger och att polisen har rätt att i vissa situationer avlyssna telefonsamtal.

Hon menar också att säkerheten på nätet ofta blir svart eller vitt, att starka ekonomiska intressen står bakom detta för att slippa bli reglerade. Lagstiftare måste stå för en ”rimlig balans” för vad som är tillåtet och vad som får vara privat. Bara det som har hög misstanke kommer scannas, på beslut av en oberoende domstol.

Justitieminister Gunnar Strömmer har via sin pressekreterare meddelat att förslaget stöds. Socialdemokratiske EU-parlamentarikerns Heléne Fritzon är också för. Flera partier har ännu inte uttalat sig.

Möjliga problem med ChatControl2

Om syftet breddas kan ChatControl2 bli ett verktyg för åsiktskontroll. Eftersom allt som skrivs i privata meddelanden granskas, kan politikernas nycker styra vad informationen faktiskt kommer användas till.

Ändamålsglidning är vanligt inom övervakningslagar, menar Henrik Alexandersson på Femtejuli-stiftelsen. Datalagringen skulle bara användas för att utreda allvarliga brott, men man började sedan jaga fildelare och Skatteverket använde det för att titta i folks privatliv.

Direktivet utfärdades 2006 men upphävdes av EU-domstolen 2014. I Sverige fortsatte det dock tillämpas.

I nuläget är det offentliga ordet kontrollerat av staten, den som säger något förbjudet kan straffas. Det nya förslaget skulle innebära att även privata kommunikationer hamnar under lupp.

Regimer genom historien har använt sig av kontroll över kommunikationsmedlen för att förtrycka människor. Dessutom går förslaget emot den västerländska kulturen, med kristen grund och tusentals år av filosofisk idéutveckling. Privatliv och yttrandefrihet är en grund för vår kultur, menar Alexandersson.

Förslaget innebär att personer som av legitima skäl använder krypterade meddelande tjänster, som visselblåsare, journalister, läkare, terapeuter med flera, inte kan göra det.

Dessutom kommer förlaget inte komma åt så kallad totalsträckskrypterad trafik (GPG), som personer som sprider barnporr använder sig av. Utan det är primärt vanliga meddelandetjänster som Whatsapp och Singal som föreslås tvingas öppna sin kryptering, och på så sätt blir dessa tjänster mindre säkra för användarna.

Vid ett tidigare försök i Schweiz blev 80–90 procent av alla flaggningar för skadligt innehåll felaktiga. Oftast handlar det om laglig kommunikation. När mormor skickar bilder på sina badande barn är risken att det flaggas som barnporr.

Enligt Jon Karlung, vd på Bahnhof, kommer EU-kommissionen nu ”bygga en av historiens största övervakningsapparater. Ett system som Hitler hade jublat åt, och som Putin önskar att hans säkerhetspolis skulle kunna åstadkomma”, skriver han på SvD Debatt.

Han tror också att många kommer välja säkerhetslösningar baserade utanför EU, på grund av befintliga aktörers påtvingade bakdörrar som blir säkerhetsrisker.

Karlung frågar också Ylva Johansson: Kommer din egen kommunikation att samlas in och bearbetas i enlighet med Chat control-förordningen? Hur blir det med EU-kommissionens interna, sekretess­belagda korrespondens?

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.