I länder där den militära makten är starkare än den politiska köper sig styrande politiker ofta garantier från militärkupper genom att låta militären behålla sin makt.

Ett exempel på detta är det inbördeskrig som vi ser i Sudan just nu.

Det militärindustiella komplexet i Sudan är med afrikanska mått mätt en allvarlig maktfaktor. Militären i Sudan styr över Defense Industries Systems (DIS) som driver mer än 250 bolag i landet. Det är inte bara diverse utrustning för militärt och civilt bruk som det handlar om. Det är betydligt större än så.

Det är ett företagsimperium som värderas till tjugo miljarder kronor som förutom militärt materiel även handlar med och kontrollerar branscher som handlar med guld, marmor, gummi, läder och till och med hushållsprodukter. Därtill kommer att man kontrollerar 60 procent av landets veteimport.

Plötsligt 2019 räckte inte den oheliga alliansen mellan politik och militär till längre. Den militära sidan ville ha odelad makt. Efter 30 år vid den politiska makten störtades president Omar al-Bashir av militären.

Generalerna Abdel Fattahal-Burhan och Mohamed Hamdan Dagalo som låg bakom störtandet av president al-Bashir lovade att man under en övergång mot demokrati och fria val 2023 skulle dela makten mellan sig.

Den här gången höll det inte tre decennier. Det höll till den 15 april i år och nu slåss de två generalerna om makten och priset är en katastrof för befolkningen och landet.

Kenya

I förra veckan berättade Morgonposten om pastor Paul Mackenzie och hans sekt som fastade sig till döds för att träffa Jesus. Dramat som utspelar sig strax utanför den vackra kuststaden Malindi avslöjar nu nästa sekteristiska händelse.

Samtidigt som spadarna på pastor Paul Mackenzies gård fortfarande gräver efter kroppar i den torra hårda marken – antalet döda kroppar man har funnit är uppe i 109 – greps på torsdagsförmiddagen Pastor Ezekiel Odero av polisen i ett närliggande område. Pastor Ezekiel är en TV-predikant med en stor följarskara men nu har han gripits av polis och pastorns kallade megakyrka har bokstavligen slagits igen av polisen, som också har utrymt lokalerna som använts för församlingens böneskola.

Gripandet av pastor Ezekiel kommer som en effekt av att flera läkarstationer rapporterat till polisen om underligheter rörande dödsfall i församlingen. Det är frågor som har väckts under obduktioner av avlidna församlingsmedlemmar som lett polisen till gripandet av den kände TV-pastorn men polisen är förtegna om detaljer och vilka misstankar som är riktade mot pastorn är fortfarande oklart.

Tillbaka med svensk mark under fötterna är mina ögon och öron kvar i ett Afrika och ett Kenya som aldrig slutar att förvåna, jag kontaktar min kollega Winnie ”Ouma” Atieno på tidningen Nation som redan är på plats i området med anledning av Mackenzie-fallet. Hon följde gripandet av pastor Ezekiel på plats på torsdagsmorgonen då det mesta fortfarande var höljt i dunkel och på eftermiddagen får vi äntligen kontakt med varandra.

Winnie berättar då att Pastor Ezekiel precis som pastor Paul Mackenzie är misstänkt för, och kommer att åtalas för, massmord och enligt åklagaren har de två pastorernas fall ingenting med varandra att göra.

Två massmördande sekter samtidigt vid kustbandet. Det måste ändå vara något slags rekord i galenskap vi nu bevittnar.

Polisens spadar kommer gräva ännu en tid.

Demokratiska Republiken Kongo

East African Community (EAC) har hållt en hög profil i sitt uppdrag att hjälpa den kongolesiska regeringen att återta kontrollen över de områden som M23-gerillan erövrat sedan hösten 2022. Trupper från Burundi, Kenya, Uganda, och Sydsudan har den senaste tiden rapporteras återerövra tidigare M23-styrda områden och låtit berätta om framgång efter framgång.

Men vad som sägs på presskonferenser har inte av nödvändighet något med verkligheten att göra.

Förra veckan passade EAC på att genomföra en uppvisning för media i ett område som deklarerats befriat. En reporter från nyhetsbyrån AFP tog sig friheten att trotsa de restriktioner som gällde för uppvisningen och passade vid tillfälle på att intervjua faktiska invånare på orten.

Trots allt prat om befriade områden och ett M23 på reträtt hade lokalbefolkningen en helt annan uppfattning om situationen. En butiksinnehavare beättade för reporten att M23 forfarande styr orten. De tar fortfarande ut skatt av invånarna och om M23 skulle få veta att han pratade med en journalist skulle han bli skjuten.

Vägar som EAC hävdar att de tagit kontroll över patrulleras än av M23. Som vanligt är fakta och fiktion närmast omöjligt att att skilja åt även i Afrika.

Östafrika/teknologi

Hur den vardagliga teknikutvecklingen fortskrider beror alltid på de rådande förutsättningarna där utvecklingen sker. Här i Västeuropa ser vi det närmast som en självklarhet att nästan alla av oss hade haft en mångårig erfarenhet av internet innan så kallade smarta mobiltelefoner dök upp i våra liv. Sedan en tid senare kom bankappar och plötsligt var swisha ett etablerat verb i det svenska språkbruket.

I Afrika ser det väldigt annorlunda ut. Anledningen är att ingen grävde ner kopparledningar över hela kontinenten. Innan mobiltelefonerna var verkligheten för de flesta afrikaner att man tog sig till den – oftast – lokala representanten för det offentliga samhället för att kunna ringa ett samtal. Vilket sällan var nödvändigt eftersom ingen på andra sidan förväntade sig ett samtal.

När trådlös telefoni kommer före den kallade fasta telefonin förändras förutsättningarna.

I Tanzania fortsätter mobila internetanvändare öka i antal. I utgången av mars var antalet tanzanier som sökte sig ut på internet med mobila enheter 33,09 miljoner.  Antalet tanzanier som använder internet ökar sedan fem år med ungefär 17 procent per år.

Detta kan vi jämföra med antalet tanzanier som använder mobila betallösningar nu är uppe i 44,35 miljoner personer. Alltså drygt elva miljoner fler som använder sina mobiltelefoner för att kunna skicka pengar och betala och ta betalt för tjänster och varor än som använder internet. Antalet personer som använder mobila betallösningar i Tanzania har ökat med cirka 23 procent från 2021 till 2022.

I hela Östafrika registrerades 41 miljoner nya mobila betalkonton under fjolåret och denna ökning med 18 av transaktionsvärdet innebär nu att värdet för mobila transaktioner under 2022 i Östafrika motsvarar ett värde av 491 miljarder dollar.

En förändring i vårt eget internetanvändande som blir tydligt när man studerar internetanvändningen i Östafrika är hur även vi har förändrat våra internetbeteenden sedan de smarta telefonernas intåg. Facebook, YouTube och WhatsApp är de tre appar som förbrukar mest bandbredd i Östafrika. Rena hemsidor som man läser med en webbläsare kommer först på sjätte plats. Så på grund av en senare start tog sig utvecklingsvägen en annan riktning i Östafrika men efter några år ser vi att det för eller senare blir liknande teknikbeteenden.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!