I veckans nyhetssvep om kriget i Ukraina fortsätter Lula da Silva inta en neutral position i frågan om krigets orsaker. Den Ukrainska armén har korsat Dnepr och förbereder en offensiv. Och Pinod Ricard fortsätter sälja Beefeater gin i Ryssland.

Lula da Silva fortsätter uttala sig

Brasiliens president Lula da Silva var på statsbesök i Spanien under veckan. Där kritiserade han Rysslands invasion av Ukraina. Samtidigt sade han också att det nu inte är något idé att säga vem som har rätt i konflikten, skriver AFP.

Ingen kan tvivla på att Brasilien fördömer Rysslands kränkning av Ukrainas territorium. Misstaget skedde och kriget startade. Det är ingen idé att nu säga vem som har rätt, vem som har fel. Vad vi måste göra nu är att stoppa kriget, sade han under en presskonferens med Spaniens premiärminister Pedro Sanchez.

Ukrainska armén korsar Dnepr

Efter att ryssarna retirerade från Kherson har floden Dnepr i praktiken utgjort en frontlinje mellan parterna. Nu har ukrainarna korsat floden, för första gången sedan kriget bröt ut för över ett år sedan.

Nu spekuleras det kring om det är en förberedelse för den beryktade våroffensiven. Där väntas Ukraina flytta fram stridslinjerna tio mil nästan ända fram till Krim, enligt uppgifter till Daily Mail. Uppgifter från amerikanska Institute for the Study of War har granskat bilder som visar ukrainarnas truppförflyttningar. Men man är osäkra på om Ukraina har möjlighet och vilja att behålla ställningarna i området.

Beefeater gin säljs i smyg

Beefeater gin är en av världens mest kända gin, och ett varumärke som är starkt förknippat med London. Man ägs idag av franska Pernod Ricard, som vid krigets utbrott slutade exportera till Ryssland.

Men nu visar det sig att man i smyg har börjat exportera igen. Det betyder att Beefeater har dykt upp på butikshyllorna i Ryssland igen. Detta har givetvis inte gått obemärkt förbi utan kritiken har varit enorm. En talesperson för Pernod Ricard säger att man börjat export i liten kvantitet, eftersom det lager som fanns i Ryssland sedan innan kriget nu tagit slut.

För bara en vecka sedan fick man backa från att exportera svenska Absolut vodka till Ryssland, efter hård kritik i Sverige.

1 550 bepansrade fordon och 230 pansarvagnar

Det är så många som Nato och dess allierade samt partners har bistått Ukraina med sedan kriget startade. Enligt Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg motsvarar det 98 procent av de bepansrade fordon som lovats landet. Nio pansarbrigader har utrustats och tränats av Nato, säger han.

Nu är man väl rustade att gå på motoffensiv och återta rysk-ockuperade områden, anser Stoltenberg. Nato-länder har också bistått med luftvärnssystem och artilleri. Polen och Tjeckien har skänkt Sovjettillverkade MiG 29-flygplan till Ukraina.

Vitalia Diatschenko nekad flyga till Polen

Vitalia Diatschenko är en rysk tennisspelare. Hon ville ta flyget med polska LOT från Kairo till Warsawa, för att sedan byta flyg och resa till en turnering i Nice. Problemet för henne är att hon hade visum utfärdat i Spanien, och att Polen har restriktioner mot ryska medborgare. Hon försökte i stället boka en biljett med Lufthansa men fick där kalla handen, på grund av nyligen nämnda visum, och hänvisades till att resa via Spanien.

Hon fick då sova på bänkar på flygplatsen i Kairo och föra flera byten än hon annars behövt. Hon klagade också på att hennes visum bara gäller i 14 dagar och inte som tidigare åtta månader, som idrottare brukar få.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.