Riksbanken höjer styrräntan med 0,5 procentenheter till 3,5 procent, upp från 3 procent i februari. Nu väntas bolåneräntorna följa med styrräntan upp. Räntan är nu på den högsta nivån sedan 2008.

Det var i april som riksbanken höjde räntan från 2,5 till 3 procent. Man lovade då dessutom en ny höjning i april och i juni. Exakt hur mycket mer räntan kommer gå upp har det spekulerats om. Flera experter tror på 0,5 procentenheter, till 4 procent. Riksbankens inflationsmål är 2 procent, i mars låg den på 10,6 skriver Expressen. Det är ändå bättre än i februari då den låg på 12.

I februari rapporterade vi också om svenskarnas oro för ekonomin när räntorna stiger:

”I SkandiaMäklarnas undersökning Räntetempen kan man läsa att var tredje svensk oroar sig för Riksbankens kommande räntebesked. Till exempel skulle var femte svensk inte klara av en ökad boendekostnad på 1 000 kronor i månaden.

En ökning med 0,5 procentenheter skulle innebära en snittökning med 417 kronor per lånad miljon, vilket många skulle bli pressade av.

Vd på SkandiaMäklarna är Andreas Moritz, han menar att spekulanter på bostadsmarknaden är mycket osäkra på vad boendekostnaderna faktiskt kommer hamna på. Även små kostnadsökningar blir svåra för många svenskar.”

72 procent av låntagarna har bundna lån som löper ut detta år. Det kommer bli till att omförhandla, med det nya ränteläget och inflationstakten som stark press. Att gå från 2 till 4,5 procents ränta kommer vara vanligt.

Till Aftonbladet säger Skandiabankens vd Arvid Krönmark att ”det är anmärkningsvärt, många har det knapert just nu.”

Bolåneräntorna ligger just nu runt 4 procent. Enligt en undersökning banken gjort tillsammans med Novus är det redan nu en andel av låntagarna som har det svårt med räntenivån. För ungefär en femtedel har smärtgränsen redan passerats. En tredjedel svarade att man klarar räntor på upp till 10 procent.

Alla banker jobbar efter en kvar-att-leva-kalkyl när man beviljar räntor. Då har man räknat efter att hushållen ska klara ungefär 6–7 procent. Men hushållen har sett stora kostnadsökningar på många områden det senaste året, enligt Krönmark.

 

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.