Sveriges riksbank höjer styrräntan från 2,5 till 3 procent, lovar ny höjning i april och mycket troligt en höjning i juni med. Efter att både Fed, Bank of England och Europeiska Centralbanken höjt sina räntor väntas Riksbanken göra samma sak. Frågan är hur högt, 0,5 procentenheter tror vissa. Detta är en balansgång, där man från Riksbankens sida är mycket angelägna om att stoppa den höga inflationen.

Enligt Fredrik Furtenbach, inrikes kommentator på SR, kommer det ta lång tid för reallönerna att återhämta sig från inflationen. Lågkonjunkturen vi gått in i kan vara i flera år, menar han, till 2025. Arbetsmarknaden har klarat sig okej men arbetslösheten väntas öka. Han tror på en höjning med 0,5 procentenheter.

Han tror också att regeringspartierna sitter i en dålig sits. Ingen av dagens generation politiker har varit med om den här situationen. Till exempel är slopandet av amorteringskraven och andra vallöften något man kan behöva hålla inne med. En ekonomisk politik med stora satsningar riskerar öka inflationen.

I SkandiaMäklarnas undersökning Räntetempen kan man läsa att var tredje svensk oroar sig för Riksbankens kommande räntebesked. Till exempel skulle var femte svensk inte klara av en ökad boendekostnad på 1 000 kronor i månaden.

En ökning med 0,5 procentenheter skulle innebära en snittökning med 417 kronor per lånad miljon, vilket många skulle bli pressade av.

Vd på SkandiaMäklarna är Andreas Moritz, han menar att spekulanter på bostadsmarknaden är mycket osäkra på vad boendekostnaderna faktiskt kommer hamna på. Även små kostnadsökningar blir svåra för många svenskar.

Från fackförbunden inom industrin räknar man med att Riksbanken kommer få ned inflationen. Inflation och prisökningar har varit en stor del av årets avtalsrörelse.

Unionen vill inte spekulera i vad räntebeskedet blir, men har förtroende för Riksbanken, säger förhandlingschef Martin Wästfelt till SR. Den sista mars är ett viktigt datum i avtalsrörelsen för 2,3 miljoner anställda.

Facken kräver 4 procent i ettåriga avtal, arbetsgivarna erbjuder 2 procent plus ett engångsbelopp om 3 000 kronor.

Blir det en räntehöjning är det väntat då Riksbanken brukar skugga sina internationella motsvarigheter.

Vad bankerna tror

Den amerikanska riksbanken Federal Reserve höjde styrräntan med 0,025 procentenheter den 2 februari. Det är den åttonde höjningen sedan mars 2022.

Räntan styr bankernas utlåningsränta mellan varandra men påverkar också vanliga konsumenter. Räntan kommer nu ligga inom spannet på 4,5 till 4,75 procent vilket är det högsta sedan oktober 2007.

I Storbritannien höjde Bank of England styrräntan från 3,5 till 4 procent. Räntan där är nu på sin högsta nivå på 14 år.

Erik Thedéen är ny riksbankschef och besökte den sista januari Riksdagens finansutskotts öppna utfrågning.

Han menar att det över tid byggts upp en sårbarhet i det svenska finansiella systemet. Det gäller både hushållens höga skuldsättning men också bankernas och obligationsinnehavarnas exponering mot högt utsatta kommersiella fastighetsbolag.

Swedbank skriver i sitt veckobrev att man tror att räntan höjs med 0,5 procentenheter, till 3 procent. Man tror också att det blir en till höjning (26 april) i vår med 0,25 procentenheter, skriver Affärsvärlden.

Man tror också att det blir ytterligare en höjning i juni med 0,25 procentenheter, då landar räntan på 3,5 procent.

Även SEB tror på en höjning med 0,5 procentenheter, liksom Nordea. Nordea tror också att Riksbanken kommer signalera om ytterligare en höjning på 0,25.

Riksbankens kommande besked: 9 februari (i morgon torsdag), 26 april, 29 juni, 21 september och 23 november.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.