USA:s president Joe Biden har tillbringat tre dagar på resande fot i Irland och på Nordirland. På 25-årsdagen av Långfredagsavtalet höll Biden tal i Irlands parlament. Han blev därmed den fjärde amerikanska presidenten i historien att göra det, efter Kennedy, Reagan och Clinton. Han är tydligt med att framhäva sina irländska rötter och hyllade irländska invandrare till USA.

Han sade där att ”fred är värdefull” och den behöver underhållas. Han vill att Storbritannien, Irland, USA och EU tillsammans ska arbeta för det nordirländska folkets bästa. Men han uppmanade också Storbritannien att arbeta närmare Irland i frågan, för att undvika att våld åter igen bryter ut.

Han talar också varmt om sina egna släktband till önationen. På stapplande gaeliska sade han ”Ta me sa bhaile” (jag är hemma). Han gjorde också flera referenser till president John F Kennedy, även han amerikan med irländsk-katolska rötter, som besökte ön 1963.

Han sade också att 150 000 irländska invandrare stridit för nordstaterna i inbördeskriget, för att ”försvara frihet och värdighet för alla människor.”

Biden har också träffat president Michael D Higgins och haft andra förehavanden i Dublin, som att delta vid en statsbankett under torsdagskvällen. Han har talat varmt om irländska invandrare till USA som hjälpte till att bygga landet.

Under resan har Biden åter igen råkat säga fel under ett tal. Den här gången gällde det den pensionerade rugbyspelaren Rob Kearney, som också är en avlägsen släkting till Biden (kusin i fem led). En jäkla bra spelare, enligt Biden, som spöade skiten ur Black and Tans. Men det han menade att säga var The All Blacks, som är Nya Zeelands rugbylandslag. Black and Tans är ett smeknamn för Storbritanniens poliskår på Irland som stred mot irländska rebeller under självständighetskrig för 100 år sedan.

Resan kommer avslutas under fredagen då Biden reser till sina förfäders hembygd i County Mayo. Där kommer han hålla tal utanför St Muredach Cathedral i Ballina. Runt 20 000 åskådare väntas dyka upp. En av Bidens förfäder sålde tegelstenarna kyrkan byggdes av.

Bakgrund

Biden har själv släktband till Irland genom sin mor Catherine Eugenia Biden, född Finnegan. Hans farfar Ambrose Finnegan utvandrade från Londonderry till USA runt 1910 och kom att arbeta som textilarbetare på DuPont-fabrikerna.

Biden har under sin tid som senator haft en starkt pro-irländsk agenda. Under 1980-talet skapade han rubriker genom att motsätta sig utlämningen av misstänkta IRA-medlemmar från USA till Storbritannien.

Han motsatte sig ett utlämningsavtal 1985 eftersom han ansåg att rättssystemet på Nordirland inte var rättvist. Han tog visserligen avstånd från IRA-medlemmar som begått mord, men deras rättigheter var i farozonen vid utvisning.

Samtidigt som Biden tillträdde som vicepresident 2009 dök det upp en bild på hans chef, president Barack Obama. Obama poserade på bild tillsammans med IRA-aktivisten Rita O’Hare och tidigare Sinn Fein-ledaren Gerry Adams.

Som vi rapporterat om tidigare var Bidens mor Catherine Euguene mycket kritisk till Storbritannien:

Georgia Pritchett berättar i sina memoarer när hon träffade Biden i Vita huset och han visade upp hundratals anglofoba dikter hans mor komponerat. Hon avskydde engelsmän och hoppades att Gud skulle straffa det anglosaxiska folket hårt.

”God must smite the English and rain blood on our heads.”

En gång besökte Jean Storbritannien, och fick reda på att Drottningen hade bott på hennes hotell. Hon kände sig då nödgad att sova på golvet, för att inte riskera att ha sovit i samma säng som Drottningen.

Under sitt anförande inför parlamentet i Dublin sade han ”mamma, du sa att det skulle ske”.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.