Polisen slog till mot Nicola Sturgeon och maken Peter Murrells hus under onsdagsmorgonen. Murrell var tidigare ordförande för SNP, partiet som hans fru Sturgeon var partiledare för. Räden kom bara dagar efter att båda två lämnat sina toppositioner inom SNP. Murrell togs till polisstationen, men släpptes sedan utan någon anklagelse mot sig. Utredningen mot honom handlar om hur runt sex miljoner kronor som samlades in för självständighetsomröstningen har använts. Grannar beskrev husrannsakan som en ”mordscen” där polisen gick igenom allting, även soporna.

Det här kom bara en vecka efter att Hamza Yousaf blivit vald till ny partiledare för SNP. Vissa spekulerar i om polisen höll inne med räden för att inte störa processen att välja ny partiledare, skriver Daily Mail. En halvtimme efter att polisen anlände åkte Sturgeon iväg från platsen i en svart Volvo XC90.

Polisen reste ett tält över en van parkerad utanför huset och ställde upp skydd för att ingen skulle se in mot huset. Man undersökte också en övervakningskamera som sitter på en stolpe på staketet på baksidan av huset. Man hade också med sig spadar och blå plastsäckar, varje centimeter av huset skulle undersökas.

Det är oklart om paret fick någon förvarning om att husrannsakan var på gång. Men högt uppsatta partitoppar ska ha varit informerade om att utredningen nu var på väg mot sitt slut. Sturgeon avgick som partiledare 15 februari, men det är inte känt om den pågående utredningen var orsaken.

Polisen kommer nu kunna veta väldigt mycket om paret. Till exempel om målningen Naughty Nicola av franska konstnären Laetitia Guilbaud hänger kvar på någon vägg. Sturgeon framställs där som en dominatrix, iförd strumpbyxor och hängslen. Hon fick tavlan i födelsedagspresent av maken för flera år sedan.

Målningen Naughty Nicola är målad av konstnärinnan Laetitia Guilbaud

Paret hade dock känt varandra ända sedan 1988, då Murrell anordnade en ungdomshelg som Sturgeon, då 18 år, deltog i. Men då fanns det ingen romans mellan dem, Murrell var främst känd som en nörd med smeknamnet ”pennfodralet”.

De gifte sig 2010 och Sturgeon blev partiledare 2014. Att de sedan blev ett par var inte helt omtyckt inom partiet, eftersom avgränsningen av makten blev problematisk. En som inte gillade det var förre ledaren Alex Salmond. Han ansåg att Murrell då borde avgått som partiordförande.

Saken blev inte bättre av att Salmond anklagades för sexuella trakasserier 2018. Han hade då överläggningar hemma hos Sturgeon, där Murrell var närvarande. Han påstod dock att han inte alls visste om vad samtalet handlat om.

Utredningen mot Murrell gäller också misstänkt fiffel med medlemssiffrorna i partiet. Han ska ha kommunicerat ut felaktig information till medierna om hur många medlemmar partiet hade. Vilket tvingade fram en avskedsansökan 19 mars i år.

Vi har tidigare rapporterat om Sturgeon, när hon meddelade sin avgång. Hon fick kritik för kontroversen kring att låta män (så kallade transkvinnor) sitta i kvinnofängelser. Hon fick också kritik för att ha misslyckats få till ännu en omröstning om självständighet. Något som var hennes stora mål som partiledare, och speciellt efter att Storbritannien lämnat EU.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.