Skottlands försteminister Nicola Sturgeon har meddelat att hon avgår, när en ny person valts till ledare för SNP, Skotska nationalistpartiet. Hon tillträdde som ledare 2014 och har haft en framstående roll i att förespråka skotsk självständighet. Men hennes tid som försteminister har det senaste året främst förknippats med debatten om transsexuellas rättigheter i Skottland. Dessutom misslyckades hon med sitt främsta mål, en ny självständighetsomröstning.

Hon meddelade sin avgång under onsdagen och angav som främsta skäl att pressen var väldigt hård, och att hon också är en människa, skriver CBS News.

I mitt huvud och i mitt hjärta viste jag att dagen hade kommit, sade hon.

De senaste månaderna har hon fått stark kritik för en lag som gör det enklare att själv bestämma sin könstillhörighet i myndighetsdokument. Lagen har blockerats av den konservativa regeringen i London, vilket hon sagt att hon vill kämpa mot i domstol.

Skottland är inte ett självständigt land, men har viss makt över lagstiftning i parlamentet i Edinburgh.

I fjol fick landet sin första informatör i mens- och klimakteriefrågor, som var man. Det som skakade Sturgeons förtroende var dock frågan om Adam Graham, som dömts för två våldtäkter. Men eftersom han definierar sig som kvinna hamnade han initialt på ett kvinnofängelse.

Han flyttades efter stor debatt till ett fängelse för män, men det bedöms från fall till fall, och inget hindrar att en liknande situation uppstår igen.

Sedan Brexit 2016 har SNP kampanjat för en ny självständighetsomröstning för Skottland. Regeringen i London har dock vägrat att ge stöd för en ny omröstning. Sturgeon har fått kritik inom partiet för att ha varit för långsam med att sätta större press på London. Detta får också ses som ett misslyckande då hennes tydliga mål var att ta Skottland ur Storbritannien.

Man har folkomröstat två gånger om mer makt till Edinburgh, 1978 och 1997, vilket ledde till att parlamentet instiftades 1999. 2014 röstade man om självständighet, med nej 55,3 mot 44,7 ja. Valdeltagandet var rekordhöga 84,59 procent.

I valet 2021 vann partierna som förespråkar självständighet 72 av 129 platser i parlamentet. Där ingår förutom SNP även Skotska miljöpartiet, Albapartier och Skotska socialistpartiet.

Sturgeon fick också kritik i efterdyningarna kring åtalet mot hennes företrädare, Alex Salmond. Han friades 2020 för sexuellt övergrepp och försök till våldtäkt. En utredning i skotska parlamentet visade att Sturgeon vilselett utredarna kring vad hon själv visste. Men hon friades från misstankar om tjänstefel.

Även Donald Trump har gett sin åsikt kring Sturgeons avhopp. Trump har själv skotskt påbrå genom sin mor Ann MacLeod och beskyller Sturgeon både för identitetspolitiken och för brakförlusten på 150 miljoner kronor på sin golfbana i Skottland. Han kallar henne ”failed woke extremist”, en misslyckad woke-extremist.

Labour är på hugget nu, och man siktar på att ta besvikna SNP-väljare nästa val. Man kraschade totalt förra valet och vann bara ett mandat, men folk inom partiet tror man kan ta 15-30 mandat.

Man poängterar att partiets framgång också påverkar vilka som bildar regering i London, och tror att det kan locka väljare. Labour kraschade som bekant inte bara i Skottland, utan även i stora delar i tidigare bergsäkra distrikt i norra England.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.