Under kvällen kom Donald Trump att åtalas vid domstolen Manhattan Supreme Court. Han närvarade själv vid förhandlingen och blir den första presidenten i USA:s historia att åtalas. Säkerheten hade skärpts runt om New York City inför ex-presidentens ankomst. I rättssalen såg Trump sammanbiten ut under den dryga timmen förhandlingen pågick. Fälls han på samtliga 34 åtalspunkter är maxstraffet 136 års fängelse.

Uppdatering 8.00

Donald Trump höll ett energiskt tal hemma på Mar-a-Lago i Florida senare på kvällen amerikansk tid.

Där sade han bland annat att det enda brott han begått är att försvara nationen USA från dem som försöker förstöra den. Han anklagade också åklagaren Alvin Bragg för brott, då information läckt ut från juryn. Bragg borde åtalas eller åtminstone avgå, menade Trump.

Han sade också att Braggs fru ska ha påstått att Bragg var ute efter att “sätta dit” Trump. Men att hon låst sitt konto på Twitter. Samtidigt ökade kriminaliteten över lag med 30 procent i New York City, enligt Trump.

Vid talet saknades hans fru Melania. Barnen Don Jr, Eric och Tiffany fanns bland åhörarna.

Uppdatering 22.00

Trump har lämnat rättssalen på Manhattan och är på väg till sitt flygplan på LaGuardia-flygplasten. Processen tog ungefär en timme, betydlig mer än väntade 20 minuter.

Om han fälls på samtliga 34 åtalspunkter blir maxstraffet 136 års fängelse. Enligt åklagarna började Trumps påstådda fiffel 2015 inför valkampanjen. Det kan eventuellt bli rättegång i januari 2024, med Stormy Daniels som ett av vittnena.

Trumps advokater säger sig vara missnöjda med åtalet som “saknar fakta”. “Jag förväntade mig inte att detta skulle hända i det här landet”, sade advokat Todd Blanche efter förhandlingen.

Uppdatering 21.00

Donald Trump nekar till anklagelserna mot honom. Icke skyldig, säger han, till de 34 åtalspunkterna om bokföringsbrott.

Uppdatering 20.30

Donald Trump har lämnat fingeravtryck innan förhandlingen, men ingen bild togs. Han har nu gått in i rättssalen. Han gav ett sammanbitet intryck.

Donald Trump på plats i rättssalen. Till höger om honom sitter Joe Tacopina. Foto: Seth WENIG / POOL / AFP

Uppdatering 20.10

Enligt en kommentator på Fox News livesändning handlar rättegången minst lika mycket om teater. Hur man för sig och talar spelar roll. När Harvey Weinstein, sexualförbrytaren och Hollywoodmogulen, anlände till rätten försökte han se så gammal och stukat ut som möjligt.

Uppdatering 20:00

Donald Trump anländer till Manhattan Supreme Court.

Foto: ANGELA WEISS / AFP

Uppdatering 19.45

Trump är på väg till rättssalen. På Truth Social skriver han:

“Heading to Lower Manhattan, the Courthouse. Seems so SURREAL — WOW, they are going to ARREST ME. Can’t believe this is happening in America. MAGA!”

Uppdatering 19.00

Det har varit stökigt utanför Manhattan Supreme Court. Både demonstranter som stödjer Trump och sådana som ogillar honom finns på plats.

Bakgrund

Han kommer troligen få lämna sina fingeravtryck och ett polisfoto (mugshot). Det karaktäristiska fotografiet i profil och framifrån. Det är i skrivande stund inte känt om fotot kommer göras publikt. Enligt delstatslagen i New York är det inte en offentlig handling.

Trump kommer flankeras av sina säkerhetsvakter och inte vara belagd med handfängsel, enligt hans advokat Joe Tacopina. Det är också inte sannolikt att han får gå framför reportrar och media, i en så kallad ”perp walk”, på grund av säkerhetsskäl.

Trump kommer med stor sannolikhet bli behandlad på ett speciellt sätt, på grund av säkerheten och eftersom han är en före detta president. Det tror förre åklagaren på Manhattan Michael Bachner. Bachner anser också att det vore skamligt att belägga Trump med handfängsel.

Det är ännu inte klart om proceduren kommer tv-sändas. En domare kommer bestämma detta innan förhandlingen startar. Ingen i Trumps familj kommer vara närvarande i rättssalen. Melania Trump är kvar i Florida.

Domstolen kommer tömmas för en säkerhetsgenomgång innan processen sätter igång. Rättegångssalar på de högre våningarna kommer vara avstängda. Enligt Bachner har något liknande aldrig skett i stadens historia, på grund av Trumps speciella position.

Trump kommer med allra högsta sannolikhet släppas efter förhöret. Personer som inte är misstänkta för ett våldsbrott släpps utan borgen, så länge de inte anses riskera fly sedan. Trump väntas bege sig direkt till flygplatsen LaGuardia och senare hålla ett anförande hemma på Mar-a-Lago i Florida.

Som vi tidigare rapporterat gäller en misstänkt muta på 1,3 miljoner kronor 2016. Trump misstänks ha betalat porrstjärnan Stormy Daniels det för att hon skulle hålla tyst om deras affär. Den ska ha skett 2006, något Trump bestämt förnekar.

Distriktsåklagaren Alvin Bragg på Manhattan är den som driver målet. Trump har påpekat att Braggs kampanj varit sponsrad av miljardären George Soros, som är uttalad motståndare till Trump. Trump kallar Bragg för en radikal vänsteråklagare, som nu tagit ”häxjakten till en ny nivå”.

Daniels ska ha mottagit pengarna från Trumps förre advokat Michael Cohen. Cohen erkände sig 2018 skyldig till att ha brutit mot federala regler för finansiering av politiska kampanjer, i samband med utbetalningen. Han dömdes till tre års fängelse.

Trumps advokater Susan Necheles och Joseph Tacopina menar att han inte begått något brott och att man kommer bekämpa detta ”politiska åtal” i rätten. Distriktsåklagaren Alvin Bragg har bekräftat åtalet och att man kontaktat Trump för att ordna med att han överlämnar sig till dem. Han förväntas överlämna sig på tisdag nästa vecka.

Åtalet kommer samtidigt som Trump kampanjar för att bli republikanernas kandidat i presidentvalet 2024. Manhattans distriktsåklagare har utrett hans ekonomiska förehavanden under fem års tid.

I ett uttalande säger Trump ”det här är politisk förföljelse och valsabotage på den högsta nivån i historien.” Han påstår också att han blir åtalad för att han är på det amerikanska folkets sida och att han inte kan få en rättvis rättegång i New York.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.