Åtalet mot Donald Trump är ett faktum, efter att en jury på Manhattan fattat det historiska beslutet. Ingen tidigare president har blivit åtalad, genom hela USA:s historia. Åtalet lämnades in till Manhattan Supreme Court i New York City, delstaten New Yorks näst högsta rättsliga instans. Åtalet gäller åtminstone 30 punkter för bedrägeri, kopplade till ekonomisk verksamhet, enligt CNN. Enligt NY Post rör det sig om ungefär samma antal åtalspunkter, drygt två dussin.

Åtalet kommer samtidigt som Trump kampanjar för att bli republikanernas kandidat i presidentvalet 2024. Manhattans distriktsåklagare har utrett hans ekonomiska förehavanden under fem års tid.

I ett uttalande säger Trump ”det här är politisk förföljelse och valsabotage på den högsta nivån i historien.” Han påstår också att han blir åtalad för att han är på det amerikanska folkets sida och att han inte kan få en rättvis rättegång i New York.

Som vi tidigare rapporterat gäller en misstänkt muta på 1,3 miljoner kronor 2016. Trump misstänks ha betalat porrstjärnan Stormy Daniels det för att hon skulle hålla tyst om deras affär. Den ska ha skett 2006, något Trump bestämt förnekar.

Distriktsåklagaren Alvin Bragg på Manhattan är den som driver målet. Trump har påpekat att Braggs kampanj varit sponsrad av miljardären George Soros, som är uttalad motståndare till Trump. Trump kallar Bragg för en radikal vänsteråklagare, som nu tagit ”häxjakten till en ny nivå”.

Daniels ska ha mottagit pengarna från Trumps förre advokat Michael Cohen. Cohen erkände sig 2018 skyldig till att ha brutit mot federala regler för finansiering av politiska kampanjer, i samband med utbetalningen. Han dömdes till tre års fängelse.

Trumps advokater Susan Necheles och Joseph Tacopina menar att han inte begått något brott och att man kommer bekämpa detta ”politiska åtal” i rätten. Distriktsåklagaren Alvin Bragg har bekräftat åtalet och att man kontaktat Trump för att ordna med att han överlämnar sig till dem. Han förväntas överlämna sig på tisdag nästa vecka.

Enligt Tacopina blev Trump chockad av beslutet. Trump befinner sig just nu i sitt hem i Mar-a-Lago i Florida. Enligt källor till NY Post har juryn också undersökt ett separat fall med en betalning om 1,5 miljoner kronor till den tidigare Playboymodellen Karen McDougal. Det ska också röra sig om en form av muta, för att få henne att hålla tyst om en påstådd romantisk affär med Trump, innan valet 2016.

Mike Pence var vicepresident under Trump och håller med om att det är ett politiskt åtal. Miljoner människor kommer bli arga, säger han i en intervju till CNN. Amerikaner kommer se på fallet som ännu ett exempel på att politiken kriminaliseras i landet.

Representanthusets talman Kevin McCarthy är också inne på att åtalet är politiskt motiverat. Han skriver på Twitter att åklagare Bragg nu gjort irreparabel skada på landet i ett försök att lägga sig i det kommande presidentvalet. Han menar att Bragg regelbundet släpper våldsamma kriminella, men nu beväpnar landets ”heliga rättssystem” mot Trump. Bragg kommer ställas till svars i Representanthuset, påstår McCarthy.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.