Kommer Donald Trump gripas på tisdag? Det tror han åtminstone själv och har skrivit om det på sina sociala medier. Han har också uppmanat sina supportrar att protestera mot det kommande åtalet mot honom. Det hela handlar om en misstänkt muta han ska ha betalat till porrstjärnan Stormy Daniels 2016, för att hon skulle hålla tyst om deras affär 2006.

Trump skriver bland annat:

De dödar vår nation samtidigt som vi sitter stilla och tittar på. Vi måste rädda Amerika! Protestera, protestera, protestera!!!

Åtalet gäller en misstänkt muta på 1,3 miljoner kronor 2016. Trump misstänks ha betalat porrstjärnan Stormy Daniels det för att hon skulle hålla tyst om deras affär. Den ska ha skett 2006, något Trump bestämt förnekar.

Distriktsåklagaren Alvin Bragg på Manhattan är den som driver målet. Trump har påpekat att Braggs kampanj varit sponsrad av miljardären George Soros, som är uttalad motståndare till Trump. Trump kallar Bragg för en radikal vänsteråklagare, som nu tagit ”häxjakten till en ny nivå”, skriver NY Post.

Trumps advokat Joe Tacopina säger att han inte fått någon information alls om åtalet, vilket frustrerar honom. Han säger också att åklagaren läcker information till medierna i stället för att kommunicera med advokaterna. Och att åtalet är politiskt, riktat mot hans klient Trump.

Daniels ska ha mottagit pengarna från Trumps förre advokat Michael Cohen. Cohen erkände sig 2018 skyldig till att ha brutit mot federala regler för finansiering av politiska kampanjer, i samband med utbetalningen. Han dömdes till tre års fängelse.

Cohen säger också att Trump aldrig skulle ha gjort sina uttalanden om att han kommer gripas, om han inte fått någon form av information från åklagaren.

Förre vicepresidenten Mike Pence är förbluffad över utvecklingen kring sin förre chef, Trump. Han tycker att det påminner om de falska anklagelserna om att Trump hade kopplingar till Ryssland. Och försöket att avsätta honom. Men han säger också att om någon kan stå på sig, är det Trump.

Representanthusets talman Kevin McCarthy, som är republikan, vill omgående se en utredning om åtalet, som han tycker är politiskt motiverat.

Från utmanarna om republikanernas presidentkandidatskap hördes dock ingenting, Ron DeSantis, Nikki Haley och Mike Pompeo har inte uttalat sig. Pompeo var tidigare själv riksåklagare under Trumps presidentskap.

Enligt Fox News har polisen förhandlat med säkerhetstjänsten kring logistiken av ett gripande. Det kan bli så att Trump beläggs med handbojor, får ge fingeravtryck och sedan förs till rätten. Trumps advokater vill hellre att han förhörs via videolänk.

Enligt Alan Dershowitz, professor i juridik och tidigare advokat åt Trump, varnade för om han skulle försöka förhindra ett gripande. I New York kan man ”gripa en skinksmörgås” om rättsväsendet vill det. Och en jury i New York gillar förmodligen inte Trump.

Trump är inte speciellt förtjust i att åklagare använder sig av Michael Cohen, som han kallar ”kriminell lögnare”. Han anser också att åklagare Bragg borde hållas ansvarig för att han lägger sig i ett pågående presidentval, syftandes på sin egen kandidatur inför valet 2024.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.