Samlingspartiet vinner valet Finland och kommer få försöka bilda regering. Vilka man samarbetar med är ännu oklart, men både Socialdemokraterna och Sannfinländarna är tänkbara kandidater. Det liberalkonservativa Samlingspartiet har ganska stora meningsskiljaktigheter med båda de övriga partierna, om klimat, ekonomi, invandring och EU. Sanna Marin var mycket populär som statsminister, men hennes Socialdemokraterna gjorde ändå ett dåligt val.

Det här var en stor seger. På grundval av valresultatet… kommer vi börja förhandla om en regering i Finland, sade partiledaren Petteri Orpo.

För att bilda regering kan han samarbeta med antingen Sannfinländarna eller Socialdemokraterna. Han har problem med båda partierna av olika anledningar, skriver AFP.

Det blev en jämn fördelning för de tre största partierna när 99 procent av rösterna räknats. Samlingspartiet fick 48 mandat av parlamentets 200. Sannfinländarna fick 46 och Socialdemokraterna 43.

Mätt i procent var man faktiskt ännu närmare varandra än mandatfördelningen visar:

Resultat

Samlingspartiet 20,8 procent, 48 mandat

Sannfinländarna 20,1 procent, 46 mandat

Socialdemokraterna 19,9 procent, 43 mandat

Centern 11,3 procent, 23 mandat

Gröna förbundet 7 procent, 7 mandat

Vänstern 7,1 procent, 11 mandat

Svenska folkpartiet 4,3 procent, 9 mandat

Kristdemokraterna 4,3 procent, 5 mandat

Rörelse Nu 2,4 procent, 1 mandat

Enligt praxis så går första försöket att bilda regering till det största paritet. Sedan 1990 har det också alltid blivit det parti som sedan får statsministerposten.

Orpo har kampanjat främst på ekonomiska frågor. BNP mot statsskuld har ökat från 64 procent 2019 till 73 procent. Man vill skära ned på utgifterna med 60 miljarder kronor.

För 45-åriga Riikka Purra blev det en festlig kväll, när hennes Sannfinländarna gjorde sitt bästa valresultat någonsin. Partiet har ökat i väljarstöd det senaste året, i spåren av inflationen och kriget i Ukraina. Partiledaren Purra blev dessutom den mest personkryssade i parlamentet, med 38 000, klart före statsminister Sanna Marins 35 000.

Sannfinländarna har ett starkare stöd bland män, och huvudfokus ligger på en stramare invandringspolitik.

Enligt Purra är det nyligen anlända invandrare som ligger bakom ökande kriminalitet från gäng. Hon pekar också ut Sverige som ett varnande exempel.

Dessutom har man ett utträde ur EU, Fixit, som långsiktigt mål. Och man vill skjuta upp målet om att bli koldioxidneutrala 2035.

Sanna Marin blev världens yngsta premiärminister 2019 vid 34 års ålder. Men stödet för henne som person har inte kunnat omvandlas till stöd för hennes parti Socialdemokraterna.

I ett uttalande efter valnederlaget säger hon: ”Grattis till Samlingspartiet, grattis till Sannfinländarna. Demokratin har talat.”

Marin har dock kallat Sannfinländarna för ”öppet rasistiska”. Att förhandla om regeringsbildning kommer bli en konfliktfylld process. För att samarbeta med Socialdemokraterna kommer Orpo tvingas göra avkall på sina löften om stramare statsbudget. Han är heller inte överens med Sannfinländarna om invandring och synen på EU.

Marin har som statsminister varit talare på Wold Economic Forum i Davos och prytt omslaget på Vogue och Time Magazine. Hon har också haft en uppskattad hård linje mot Ryssland och lett landet mot ett medlemskap i Nato. Men hon har också fått kritik för den växande statskulden och dessutom för videofilmerna på henne som läckte ut.

Hon sågs till exempel bli kysst på halsen av popstjärnan Olavi Uusivirta. Men båda förnekade att de hade någon form av relation till varandra. Den mer uppmärksammade videon var när Marin under en fest dansade loss totalt. Där hörs en person tala om ”mjöl” vilket gjorde att Marin självmant tog ett drogtest, vars resultat var negativt.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.