I veckans nyhetssvep från Ukraina berättar vi om att en amerikansk journalist gripits i Ryssland, misstänkt för spioneri. Västerländska pansarvagnar anländer till Ukraina, men kriget kan inte vinnas på flera månader. Och Mark Hamill lånar ut sin röst till en app som varnar för ryska flyganfall.

Amerikansk journalist gripen i Ryssland

Den amerikanske journalisten Evan Gershkovich har gripits i Ryssland misstänkt för spioneri. Han besökte Jekaterinburg för att skriva om Wagnergruppen för Wall Street Journal.

Han är misstänkt för att ha samlat information om en av enheterna inom det ryska militärindustriella komplexet, där det finns statshemligheter, enligt underrättelsetjänsten FSB. Han påstås också ha agerat på uppdrag av den amerikanska regeringen.

Gershkovich har bott i sex år i Moskva och arbetat som korrespondent i Ryssland. Han är född i USA av två föräldrar som var medborgare i Sovjet. Att han anklagas för spioneri är ovanligt, då västerländska journalister ytterst sällan blir det i Ryssland. Men många korrespondenter lämnade landet när kriget bröt ut i fjol.

Hund äter ryskt ben

En obehaglig video från kriget visar hur en hund gnager på ett ben som tillhört en död rysk soldat. Videon dök upp på Telegramkanalen Cargo 200, där ukrainare delar bilder och filmer av obscen natur, som döda fiendesoldater, oftast med grova och sarkastiska kommentarer till.

Cargo 200 är den ryska militärens kod för transport av döda från slagfältet. I filmen kan man höra hur ukrainaren som filmar skrattar i bakgrunden.

Rysk officer mystiskt död

Överstelöjtnant Dmitrij Lisitskij hittades död i sitt hem. Dödsorsaken var en skottskada, men hur dödfallet gått till är inte fastlagt. Enligt Ukraina blev han likviderad som hämnd för att hundratals ukrainska soldater dödades under en reträtt 2014.

Enligt Ryssland tog han livet av sig med ett jaktgevär, i sitt kök i hemmet i Stavropol. Han ska ha lidit av depression.

Reträtten 2014 handlade om ett överenskommet tillakadragande av ukrainska trupper från Ilovaisk i Donetsk. 366 dog, 450 skadades och 300 tillfångatogs av Lisitskijs bataljon. Han blev tilldelad Rysslands högsta militära orden 2015: Ryska federationens hjälte.

Det krävs mycket för att vinna kriget mot Ryssland

De första två av 14 Challenger-pansarvagnar har anlänt till Ukraina från Storbritannien. Dessutom väntar man på fler, plus Leopard 2 från Tyskland och M1 från USA. Fantastiska maskiner, så beskriver Ukrainas försvarsminister Olekseiy Reznikov gåvan från Storbritannien, enligt Daily Mail.

Men Philip Ingram, tidigare officer inom brittiska underrättelsetjänsten, skriver att det kommer krävas väldigt mycket mer för en faktisk vinst i kriget. Pansarvagnarna kommer göra skillnad, men någon vinst i kriget kan inte komma på flera månader.

Ukrainarna ska träna sig att använda pansarvagnarna på bara några månader, oftast tar det två år. Samtidigt har Ryssland ockuperat ungefär 40 000 kvadratkilometer land. Att ta tillbaka Krim skulle kräva en operation likt D-dagen. Varje kilometer land skulle behövas tas med stridskraft. Dessutom är en stor del av befolkningen där pro-rysk, vilket kan skapa problem.

Enligt Ingram är Ryssland helt överlägsna i mankraft och stridsmaterial, men sämre i ledarskiktet. Han tror också Ryssland bidar sin tid, inför valen i Storbritannien och USA nästa år. Vinner republikanerna i USA kan stödet till Ukraina minska kraftigt.

Mark Hamill lånar ut sin röst

En app som används för att varna för ryska bombningar använder sig av Mark Hamills röst. Hamill är mest känd för att ha spelat Luke Skywalker i Star Wars-filmerna. Nu har han lånat ut sin röst till den ukrainska appen. Man kan till exempel höra honom säga ”var inte oförsiktig. Din överdrivna självsäkerhet är din svaghet”.

Chris Forsne mot Bulletin

Olika redaktioner har olika förhållningssätt till kriget i Ukraina. Chris Forsne är Frankrike-kännare och har skrivit för Bulletin. Men det är det slut på.

Anledningen är ett inlägg på Twitter:

Det har tydligen fått chefredaktör Dan Korn att inte vilja publicera Forsnes texter om fransk politik. Forsne själv svarar ”min kommentar skrevs i ett annat läge av striderna. Inte för 33 minuter sedan. Du är djupt ohederlig. Men det förvånar knappast”. Hon riktar det sista mot Isabelle Eriksson, reporter på Bulletin.

Tongångarna mot Forsne är på en sällan skådad nivå. Moderate riksdagsledamoten Jan Ericson (i Ubbhult) påstår att hon på alla sätt vill försvara Putin.

En annan person som anklagas för att ”tänka som Putin” är dramatikern Stina Oscarsson. Anklagelserna kommer från DN:s ledarskribent Amanda Sokolnicki.

Även åsikter som skrevs för flera år sedan granskas nu. Kina-experten Jojje Olsson lyfter fram att Åsa Linderborg 2016 skrev att Nato är ett större hot än Putin.

Aftonbladets kultursida var under hennes redaktörskap unik bland de stora och mellanstora svenska tidningarnas kultursidor. Hon hade en annan inställning till Israel-Palestinakonflikten och upplät utrymme till heterodoxa skribenter som Johannes Wahlström.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.