Mari Malm blev utesluten ur SD strax innan valet 2022. Nu har hon polisanmält SD-topparna Henrik Vinge och Linnéa Vinge, som också är ett gift par, skriver Aftonbladet. Malm vill att polisen utreder om hennes uteslutning gick rätt till. Malm var tredjenamn på regionlistan i Stockholm och anklagades för att ha stulit en drönare och förstört partimaterial.

I polisanmälan skriver hon: ”Brotten som de anklagar mig för är dels stöld av en drönare och dokument från partiets kansli, dels att jag skulle ha hotat en styrelseledamot. Eftersom det inte är sant har jag bett att få ta del av underlagen till anklagelserna. De nekar mig det.” Hon vill att paret utreds för förtal och falsk angivelse.

Den 28 augusti i fjol fick Malm reda på att partiets medlemsutskott öppnat ett personalärende mot henne. Det gällde bland annat en försvunnen drönare och dokument och förstörande av partimaterial, då hon ska ha släppt en person som då var avstängd från partiet. Hon anklagades också för att ha agerat hotfullt och olämpligt mot en ledamot i distriktsstyrelsen.

Enligt Malm fick anklagelserna fort spridning inom partiet. Hon menar att det var paret Vinge som var drivande i att utesluta personer ur Sverigedemokraternas Stockholmsavdelning. Linnéa är nu vice gruppledare för partiet i Stockholms stadshus och Henrik är vice partiledare.

Malm påstår sig varit populär och omtyckt av medlemmarna i partiet och att hon gjorde ett bra jobb. Nu är hennes anseende dock helt förstört. Fem, sex års arbete hamnade på sophögen, anser hon. I samma veva som Malm uteslöts fick även Göran Ek lämna partiet. Våren 2022 uteslöts gruppledaren i Stockholm stad Peter Wallmark, hans fru Christina Wallmark och kretsordföranden Urban Emson.

Henrik blev presschef för partiet 2015 och integrationspolitisk talesperson 2018. Samma år valdes han också in i riksdagen.

Sverigedemokraterna i Sundbyberg leds av Carina Cortés, mor till Linnea. Avdelningen fick mycket uppmärksamhet i fjol när man ville riva den påbörjade bron mellan Rinkeby och Ursvik, något vi rapporterat om.

Inte ovanligt med maktkamper

2015 utmanade William Hahne om ordförandeposten i Stockholmsavdelningen. Han var då vice ordförande i SDU, ungdomsförbundet som samma år helt skars bort från partiet. Han ville anlägga en annan approach, för att attrahera borgerliga väljare.

Enligt Pontus Mattson, som bevakade partiet för SVT, var tanken att skapa en bredare plattform för den inriktning som Gustav Kasselstrand, då ordförande i SDU, drev. Men den dåvarande ordföranden i avdelningen, Maria Danielsson, fick uppbackning av partistyrelsen på riksnivå.

Det hela slutade i förlust för Hahne, som uteslöts ur partiet tillsammans med Kasselstrand. När Jessica Ohlson vann ordförandeskapet i SDU valde partiet att helt klippa banden, och startade Ungsvenskarna SDU som nytt ungdomsförbund.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!