Sverigedemokraterna i Sundbyberg vill riva den nybyggda bron mellan Ursvik och Rinkeby. Man ser en risk att gängkriminaliteten ska sprida sig från problemområdet Rinkeby. Från Socialdemokraternas sida ser man förslaget som ”rent hitte på” och påpekar att det redan finns en cykelbro och en bilbro i området.

Sverigedemokraternas förslag fick stor uppmärksamhet och blev en riksnyhet. Förre klimatministern Per Bolund (MP) åkte till bron för att markera mot ”ett rasistiskt förslag”.

Bron har dock varit omdiskuterad under flera år. I fjol ville Moderaterna i kommunen att den skulle kameraövervakas, för att skydda Ursviksborna från kriminaliteten från Rinkeby. Förslaget möttes av både medhållande och kritik, men noterbart är att Moderaterna inte ville se någon biltrafik över bron alls.

Skillnaden mellan områdena är fundamental. I det gamla miljonprogrammet Rinkeby har 91,3 procent utländsk bakgrund. Hela 61,1 procent är födda utomlands. Ursvik byggs som en modern stadsdel med primärt bostadsrätter. Andelen med utländsk bakgrund är lägst i hela Sundbyberg, med drygt 14 procent.

Rinkeby är klassat som ett särskilt utsatt område. Det innebär bland annat det är mycket svårt för polisen att utföra sitt uppdrag där. Systematiska hot och våldshandlingar mot vittnen i området förekommer, och folk är obenägna att delta i rättsprocesser. Kriminella påverkar lokalsamhället genom exempelvis hot, våld och narkotikahandel.

OÖNSKAD KONTAKTYTA. Den halvfärdiga anslutningen är tänkt att binda ihop gatorna Ursviks allé och Rinkeby allé

Är Sverigedemokraternas förslag genomförbart i praktiken, eller som vissa menar bara ett utspel som bara har symboliskt värde? Jag tog kontakt med ordföranden för SD Sundbyberg Carina Cortés, och vice ordföranden Richard Torsslow för att ta reda på saken.

Carina Cortés driver Juristfirman Cortés sedan 2011, efter ha tagit över verksamheten från sin far Rune. Firman är specialiserad på familjerätt. Carina är bosatt i Sundbyberg och på fritiden gillar hon bergsklättring. Hennes dotter Linnéa Vinge är pressansvarigt för Sverigedemokraterna i Stockholms stad och kommunfullmäktigeledamot.

Richard Torsslow är grundare av Mediconline Sverige AB, en nätbutik där man kan köpa bland annat kosttillskott och stödstrumpor. Han är bosatt med sin familj i Sundbyberg och gillar att träna på fritiden.

Beskriv riskerna med att öppna bron. Och hur er situation ser ut nu med befintliga riskområden i kommunen.

Carina: Vi har två riskområden, Rissne och Hallonbergen. Det har varit skjutningar i båda områdena, och narkotikahandel. Det är en anledning att vi inte behöver den här bron till Rinkeby. Ursvik ligger utsatt redan som det gör, med närheten till Rissne och Hallonbergen. Tidigare var det en starkt trafikerad väg mellan, men den håller på och görs om till lokalgata. Vilket sammanbinder Ursvik med Rissne och Hallonbergen. Det vore katastrof om bron öppnar och närheten till det särskilt utsatta området Rinkeby också ökar.

Det finns en gångbro sedan tidigare, men den förbinder inte områdena på samma sätt som den nya bron. Den nya bron från mitten av Rinkeby till mitten av Ursvik, den gamla gångbron går runt områdena. När tvärbanestationen öppnar i Ursvik är vi oroliga att Rinkebybor kommer hänga mer i Ursvik. Och att det blir ett naturligt stopp för kriminella från Rinkeby att sälja narkotika till skolbarn och rekrytera ungdomar till kriminalitet.

På Peter Schilling, socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande, lät det som att den nuvarande gång/cykelbron är en sammankopplande länk mellan områdena. Men det menar inte ni?

Carina: Exakt, det är mer en passage i utkanten av Ursvik. Jag skulle tro att de flesta använder den för att komma till tunnelbanestationen i Rissne.

Hur har reaktionen varit bland folk efter ert utspel?

Carina: Folk i allmänhet hör av sig till mig via mejl. Vi har fått väldigt mycket positiv respons, särskilt bland boende i Ursvik. Det är föräldrar som tackar för att vi tar deras barns framtid på allvar. Igår fick jag ett mejl från en mamma som skrev att hon verkligen tackar för att vi tar problemet på allvar och står upp med rak rygg för deras barn i Ursvik.

Richard: Vi har också fått mejl från folk som säger att det är bra initiativ, som har flyttat. För att de förstår vilka problem som den här bron kommer skapa.

Har ni fått höra dessa farhågor redan från starten av brobygget?

Richard: Det ringde en kille för några år sedan och frågade vad vi skulle göra åt bron. Då hade Moderaterna just pratat om att ha kameraövervakning där. Personen sade att han egentligen inte borde ringa för han inte är svensk utan invandrare. Men han förstod vad som skulle hända om bron blev klar. Och då hade bostadspriserna redan börjat gå ned lite grand.

Det är väldigt många som är oroliga, och det är många som förstår vad konsekvenserna kommer bli. Men det är svårt för dem att prata om det här eftersom alla blir kallade rasister hela tiden.

Har ni fått stöd från andra partier i kommunen?

Richard: Politikerna i Sundbyberg är vana vid att man bara går på och kör vidare. De är nog lite chockerade och säger inte så mycket.

Carina: Jag har inte hört något från andra politiker i Sundbyberg. Nu står vi och kampanjar i valstugor hela dagarna, tillsammans med andra partiföreträdare. Ingen har kommit fram och sagt något om det, det är samma stämning som vanligt. Vi umgås över partigränserna där.

Har ni fått några reaktioner från folk i Rinkeby?

Carina: Vi träffar framför allt folk som bor i Sundbyberg, det är ingen i Rinkeby som hört av sig till oss.

Richard: Det kommer fram unga vuxna från Rinkeby som arbetar i Sundbyberg och prata med oss allmänt. Om vår politik och vad vi vill göra med kriminaliteten. Men ingen som frågat om bron.

Vad tycker ni om miljöpartisten Per Bolunds utspel på bron?

Richard: Det var ju roligt på ett sätt. Men det enklaste för de andra partierna vore om de presenterade egna förslag om hur man ökar tryggheten i Sundbyberg. Men det gör de inte, för de har inga förslag, de vet inte vad man ska göra. Bolund kommer dit och slänger ur sig några värdeladdade ord som är positiva för hans del och negativa för oss. Kallar vårt förslag unket. Men han har ju inga egna idéer. Det känns som ett desperat försök att profilera sig som ett godhetsparti, men han har ju inga konkreta lösningar.

Carina säger att det är folk i Rinkeby som sparat för att kunna köpa en lägenhet i Ursvik. Per Bolund förminskar problemen där, menar hon, då bron även påverkar människor som vill bort från problemen i Rinkeby.

När det kommer till kritan, går det att stoppa bron över huvud taget?

Richard: Får vi ett starkt stöd i kommunen kommer vi kunna stoppa den här, absolut. Allting blir en förhandlingsfråga, och Stockholm stad är involverad i detta. Jag tror på allvar att vi skulle kunna stoppa bron från att invigas helt, och vänta med det tills Rinkeby löser sina problem.

Hur lång tid tar det innan kriminaliteten är löst i Rinkeby?

Richard: Det beror på vilken politik som kommer drivas efter valet nationellt och i Stockholm. Tyvärr är det inget vi kan påverka förutom att framhålla fördelarna med SD:s politik.

Finns indikationer från andra partier för linjen att stoppa invigningen?

Richard: Vi har fått ett stort stöd för förslaget även från många Sundbybergare som inte tidigare röstat på oss. Dessutom har många partiföreträdare från andra partier fått upp ögonen för problemen och inser hur populärt förslaget är. Får vi ett bra valresultat lokalt tror jag vi har stora möjligheter att driva den här frågan inom kommunen med bra resultat.

Du nämner att det är en förhandlingsfråga som även Stockholm stad är inblandad i. Kan ni i Sundbyberg på eget bevåg förhindra en invigning om Stockholm stad eller regionen säger att den ska öppnas?

Richard: Först beror det på vilken politik som kommer att föras i Stockholms stad. Det finns partier som inte är naiva och förstår vad resultatet av den här bron kommer bli. Hur det juridiska ser ut idag kan jag inte svara på.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!