Protesterna fortsatte under helgen i Frankrike. Pensionsreformen drevs igenom av Macron, samtidigt som sopgubbarna strejkade i Paris. Under lördagen demonstrerade 4 000 personer i huvudstaden, över 500 personer greps på olika platser runt om i landet. Vissa protester var också anti-Nato, då det sammanföll med 20-årsdagen av invasionen av Irak. Nu strejkar också arbetare på oljeraffinaderier. Nästa stora dag för protester är planerad till kommande torsdag.

Vi rapporterade förra veckan om att nya demonstrationer brutit ut i Frankrike inför Macrons beslut att runda parlamentet. Sopgubbarna i Paris strejkar och lämnade 7 000 ton sopor på gatorna.

Premiärminister Elisabeth Borne kommer ställas inför två misstroendeomröstningar i parlamentet under måndagen. För att hon ska falla krävs dock att samtliga inom oppositionen röstar för att fälla henne, skriver AFP. Det ser inte ut som att Macrons regering kommer falla, minst 22 röster saknas.

Anledningen är just pensionsreformen som president Macron drev igenom via dekret förra veckan. Senaten röstade igenom lagförslaget under torsdagen, som innebär att pensionsåldern höjs från 62 år till 64. I underhuset riskerade man dock att få problem då ledamöter från högerpartier riskerade gå emot Macrons förslag. Macron använde sig därför av artikel 49.3 i konstitutionen, som berättigar att driva igenom en lag via dekret.

Det som kan hindra laget att gå igenom är just en misstroendeomröstning. Två sådana väntas, en åberopad av Nationell Samlings med partiledaren Marine Le Pen och en av ett mindre centerparti. Borne misslyckades säkra tillräckligt många ledamöter från Republikanerna för att få igenom lagförslaget i Nationalförsamlingen förra veckan. Men det betyder inte att dessa ledamöter kommer rösta ned henne.

Eric Ciotti är partiledare för Republikanerna och har lovat att inte rösta ned premiärminister Borne. Det har inte varit populärt, och folk demonstrerade utanför hans högkvarter i Nice. Där har skadegörelse skett med krossade fönsterrutor som följd. Enligt Ciotti är det ett sätt att pressa honom att ändra sin röst.

”Omrösningen eller trottoaren” står det hotfullt klottrat vid hans högkvarter.

Vissa menar att Macron oavsett utgången av omröstningarna kommer att utse en ny premiärminister. Främst för att försöka fräscha upp bilden av sig själv efter alla kontroverser. Enligt Bruno Cautres på Centre for Political Research är det den minst riskabla vägen för Macron, och den som enklast kan ge honom ett nytt momentum.

Samtidigt är vinsterna med att byta ut politiker relativt små. Ett annat alternativ är att utlysa nyval, vilket förmodligen skulle skada honom väldigt mycket. Detta då han just nu befinner sig i en situation av extremt missnöje med sin pensionsreform, enligt Brice Teinturier från opinionsinstitutet Ipsos.

Det återstår att se hur stora demonstrationerna blir på torsdag. I januari demonstrerade 80 000 i huvudstaden Paris och runt 1,2 miljoner på andra platser i Frankrike.

Enligt fackförbundet CGT handlade det om över två miljoner människor och 400 000 i Paris. En opinionsundersökning vid tidpunkten visade att två tredjedelar av fransmännen motsätter sig höjningen av pensionsåldern.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.