Schweiziska storbanken Credit Suisse meddelade under torsdagen att man kommer låna minst 540 miljarder kronor från landets centralbank. Aktien har fallit med 30 procent bara under onsdagen och är nere på 17,6 kronor, jämfört med 140 kronor 2021. Farhågor finns för att man dras med bankkrisen i USA.

Det kommer efter att bankens aktie fallit till en bottennotering, med hela 24 procents tapp under onsdagen. Runt 500 miljarder är till för att stödja bankens huvudsakliga affärer och klienter och resten går till återköpserbjudanden för skulder.

Centralbanken har också sagt att Credit Suisse har kapital och likviditet på en nivå som uppfyller kategorin ”särskilt viktig bank”, skriver AFP. Vd för Credit Suisse Ulrich Koerner säger att åtgärderna visar på en handlingskraft för att stärka banken och leverera värde till klienter och aktieägare.

Banken har skakats av flera skandaler under de senaste åren. Aktieraset igår beror på att Saudi National Bank vägrade investera mer pengar i banken, med hänvisning till juridiska begränsningar. Saudierna äger 9,88 procent av aktierna i Credit Suisse.

Dessutom har det funnits rädsla att banken ska dras med i fallet när Silicon Valley Bank och Signature Bank stängdes ned. Dessutom står det i årsredovisningen att det finns svagheter i internrevisionen.

Credit Suisse är en av 30 banker i världen som anses för stora för att tillåtas kollapsa. Enligt chefsanalytikern på aktiemäklaren Finalto, Neil Wilson, kan existentiell kris för banken skapa en helt ny värld av problem.

I februari 2021 var bankens aktier värda 140 kronor men värdet har sedan dess minskat stadigt efter alla problem. Man gick back 50 miljarder när den amerikanska fonden Archegos kollapsade.

Bankens avdelning för kapitalförvaltning skakades av att den brittiska finansfirman Greensill gick bankrutt, där försvann 100 miljarder i investerade pengar. Aktien ligger nu på 17,6 kronor (1,6 schweizerfranc).

I oktober 2022 rapporterade vi om bankens problem. Där framkommer att man också fick 4,7 miljarder i böter av amerikanska och brittiska myndigheter för lån utställda till statliga bolag i Mocambique. Vi en eventuell stora kris är det troligt att banken köps av schweiziska staten, eller av en annan storbank.

Aktiefallet har fått politiker i andra länder att agera. Frankrikes premiärminister Elisabeth Borne säger att finansminister Le Maire kommer prata med sin motsvarighet i Schweiz snarast. Borne säger till franska senaten att situationen måste hanteras av schweiziska myndigheter, skriver Yahoo.

Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.