Miljöaktivisten Greta Thunberg har raderat ett inlägg på Twitter från 2018. I inlägget fanns en länk till en artikel från gritpost.com som inte längre är aktiv. I artikeln stod det att läsa att det i praktiken inte skulle finnas någon is kvar på Arktis 2022. I själva inlägget skrev hon att klimatförändringar skulle förinta mänskligheten om inte världen slutade använda fossila bränslen innan 2023. Hon har fått en hel del kritik för detta.

I artikeln användes Harvardprofessorn James Andersons varning om att mänskligheten skulle upphöra att existera om inte fossila bränslen stoppades inom fem år, skriver Daily Mail. Vilket också var det hon skrev i inlägget som togs bort. Anderson är en kemist och expert på atmosfären. När exakt inlägget raderades är okänt, men det fanns kvar så sent som 7 mars i år, strax före 22.00.

Tack vare WayBack Machine finns vissa svar till inlägget kvar. En användare frågade: Det har gått fem år GT, vad händer?

En annan skrev: Är det här livet efter detta? Jag trodde det skulle bli… bättre.

En tredje skrev: Varför är vi fortfarande här?

Många högprofilerade konservativa har varit snabba med att reta klimataktivisten över detta förmodade misstag. Hon är van vid kritik och hån efter sina kontroverser med Donald Trump och Andrew Tate.

Turning Point USA:s grundare Charlie Kirk skrev: En av de bästa rubrikerna det här året hittills… ”Greta Thunberg raderar tweet från 2018 som säger att världen kommer gå under 2023, efter att den inte gick under.”

Dinesh D’Souza, konservativ regissör och författare, skrev: ”Klimatradikalen Greta Thunberg tagen på bar gärning: raderar inlägg från 2018 som säger att världen skulle gå under om inget gör något 2023.”

I artikeln står dock inte att mänskligheten skulle förintas inom fem år, inte heller är det ett citat av Anderson. Men Andersons förutsägelser har inte blivit verklighet. Även om isen på Arktis är 1,54 miljoner kvadratkilometer mindre än den var i snitt 2010 till 2018 har den likväl inte försvunnit helt.

Vi har tidigare rapporterat om Thunbergs besök i Oslo, där hon demonstrerade för samernas rättigheter och mot vindkraftverk. Annars är hon för vindkraft, så länge inte ursprungsfolk säger något annat.

Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.