Nu när Silicon Valley Bank stängts ned av federala myndigheter hopar sig frågorna. Kommer det sprida sig och bli en ny finanskris, likt 2008? Är det ett sammanträffande att just institutioner inom teknik och krypto kraschar, likt FTX i fjol? Var det bankens woke-agenda som ledde till kollapsen?

Banken Silicon Valley Bank i USA blev i fredags satt under tvångsförvaltning av federala myndigheter. Först planerade man lägga ut sig till försäljning, efter att man misslyckats äska mer kapital från externa investerare. Många drog öronen åt sig när man förlorat runt 18 miljarder kronor på rea-försäljning av 210 miljarder i obligationer.

Banken problem med likviditeten och många investerade började sälja av sitt innehav. En varning hade utfärdats av Peter Thiels Founders Fund och andra stora aktörer i tekniksektorn. Moderbolaget SVB Financials aktie föll med 60 procent under torsdagen och ytterligare 60 procent under öppningen på fredagen, till den blev försäljningsstoppad.

Bankens vd Greg Becker försökte lugna ned investerare under en telefonkonferens i sista minuten, men det hjälpte inte.

Får jag be er att behålla lugnet för det är det som är viktigt. Vi har haft ett långsiktigt tänk i stödet till er, det sista vi behöver är att ni får panik, sade Becker.

SVB grundades 1983 i Santa Clara, Kalifornien, av Bill Biggerstaff och Robert Medearis, som båda var chefer på Bank of America. Idén till grundandet uppkom när de spelade poker.

Det främsta syftet var att förse start-ups, etablerade teknikföretag och venturekapital med pengar. Även om man var relativt okända för allmänheten hade man en viktig roll inom den senaste boomen i tekniksektorn, skriver NY Post.

Banken var den 16:e största i USA innan den togs över av federala myndigheter. 31 december 2022 hade man 2 009 miljarder kronor i tillgångar. Det gör dess krasch till den näst största i historien, bara slagen av Washington Mutual Inc. som kollapsade 2008.

Banken handhade nära hälften av alla start-ups finansierade av riskkapital i USA och 44 procent av start-ups i teknik- och hälsosektorerna som börsnoterades 2022. Kända företag är Pinterest, ZipRecruiter och Shopify.

Lokala myndigheter i Kalifornien tog först över banken men lämnade den sedan vidare till FDIC, federala myndighetens för företagsförsäkringar. FDIC kommer börja betala tillbaka investerarnas insättningar under måndagen.

Normalt sett har man ett tak på 2,5 miljoner (250 000 dollar) men det frångår man här. Tidigare högstanivå höjdes från en miljon år 2008. Pengarna kommer inte från skattebetalarna, utan från bankerna som är del av försäkringssystemet FDIC styr.

Aktieägare och vissa oförsäkrade ägare av skuldsedlar i banken kommer inte få skydd av federala myndigheter. USA:s finansdepartement har skjutit till 250 miljarder kronor i ett stödpaket för att täcka FDIC:s räddningsprogram.

Enligt uppgifter till Forbes handlade SVB:s kollaps inte om ett tecken på större problem inom banksektorn. Utan snarare om dålig styrning från bankens ledning. Högre räntor, sjunkande aktier inom tekniksektorn och varsel skapade ett tryck på banken, som lagt det mesta av sina insättningar i långsiktiga statsobligationer.

I fjol gjorde man en förlust på 150 miljarder på värdepapper. Enligt Doug Holtz-Ekin, tidigare chef på budgetenheten i Kongressen, har folk blivit vana vid låga räntor och enkla pengar. Nu när detta är borta visar det sig vilka som skött sina investeringar väl, och vilka som inte gjort det.

Han skyller på bankens chefer och säger att det var affärsmodellen som varit fel. Man hade lagt mycket av sitt huvudkapital (Tier 1) i en investering. Dessutom hade man en smal kundbas, bara teknikbolag, i princip alla i Silicon Valley i Kalifornien.

En svensk aktör som påverkat är pensionsförvaltaren Alecta. Förutom investeringar i SVB hade man 3,2 miljarder i kryptobanken Signature Bank. Den har nu satts under förvaltning av lokala myndigheter i New York, skriver Aftonbladet. Alecta samlades på måndagsmorgonen till ett krismöte.

Alecta förvaltar över 1 004 miljarder kronor och var den fjärde största aktieägaren i SVB i slutet av 2022. Innehavet var värt runt 6 miljarder kronor, mindre än en procent av de totala tillgångarna. Enligt kommunikationschefen Jacob Lapidus påbörjade man investeringen i SVB 2019.

Bara två dagar innan SVB kollapsade hade Alecta beslutat att sälja av allt innehav i svenska storbankerna Handelsbanken och Swedbank, efter många decennier. Man ville i stället rikta in sig på nischade banker i USA.

Man är dessutom femte största ägare i First Republic Bank, som öppnat kraftigt negativt på börsen under måndagsmorgonen. Banken har nu fått stöd av JP Morgan och Federal Reserve.

Precis som SVB kommer Signature Bank också att få stöd av FDIC, samtliga investerare får alla pengar garanterade. Man hade per 2022 1 100 miljarder kronor i tillgångar och 886 miljarder i totala insättningsgarantier.

Man var en stor investerare och långivare i kryptobranschen. En bransch som tog en törn när kryptobörsen FTX kollapsade under dunder och brak. Grundaren Samuel Bankman-Fried sitter i husarrest i väntan på rättegång.

SVB betalade ut bonusar till anställda bara timmar innan banken stängdes ned av myndigheter. Det gällde arbete utfört under 2022 och dagen för utbetalning råkade sammanfalla med bankens sista dag som självständig, skriver CNBC.

Det handlar om summor från 120 000 kronor upp till 1,4 miljoner, beroende på bonusmottagarens status inom banken. Banken hade 8 528 anställda och dessa får lön i 45 dagar av FDIC.

Det framkommer också att SVB satsade på en så kallad woke-agenda. Jay Ersapah var riskanalytiker på bankens brittiska filial. Hon lade en del av sin tid på hbtq-program, där man skulle skapa säkra rum (safe spaces) och låta anställda berätta hur de kom ut som sexuella minoriteter.

Ersapah ledde bankens månadslånga satsning på Pride och en kampanj till förmån för hbtq-personers mentala hälsa.

Som en färgad hbtq-person och första generationens invandrare av arbetarklassbakgrund, fanns det inte många förebilder för mig att se upp till under uppväxten, står det om Ersapah på företages hemsida.

Enligt Bernie Marcus, grundare av Home Depot, kanske finansdepartementet drar sig för att utreda banken just för den politiskt korrekta woke-agendan man skrutit med. Han var också kritisk till president Bidens administration som drivit på för att företag och banker ska bry sig om global uppvärmning i stället för aktieägarna. Vilket han tror bidragit till problemen.

Den brittiska filialen av SVB kommer räddas av inhemska bankjätten HSBC.

Efter att SVB kom i ropet har medier granskat anställda och där sticker Joseph Gentile ut. Han var administrativ chef men har också arbetat för Lehman Brothers, som gick i graven under finanskrisen 2008. Gentile lämnade Lehman Brothers 2007, ett år innan allt gick i stöpet.

Sammanträffandet att en person varit nära inblandad i USA:s två största bankkrascher i historien har givetvis skapat reaktioner.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.