Kryptobörsen FTX kollapsar och upp till 20 miljarder kronor är förlorade för kunderna. Den Bahamasbaserade storspelaren ansökte om konkurs i fredags. Men grundaren Samuel Bankman-Fried har fört över 105 miljarder kronor till sitt eget handelsföretag Alameda Research. Själv säger han att överföringen inte skett, men att en transaktion har skapat förvirring. Det är mycket som är oklart i den här historien.

Den 30-åriga Bankman-Frieds förmögenhet beräknas ha tappat 94 procent av sitt värde, kvar har han cirka tio miljarder kronor. Han är känd för sitt stora engagemang för det Demokratiska partiet och progressiva politiska kampanjer.

Han var den näst största bidragsgivaren till Joe Bidens presidentvalskampanj 2020, med 52 miljoner kronor. Enbart Michael Bloomberg gav mer pengar. I mellanårsvalet 2022 skänkte han 1,2 miljarder till olika kandidater, den sjätte största bidragsgivaren i den valcykeln.

Totalt är han den näst största donatorn efter George Soros.

Han har dock inte bara skänkt pengar till demokrater. Till och med februari i år skänkte han pengar till Mitt Romney, Susan Collins, Lisa Murkowski och Ben Sasse, samtliga republikaner.

Kampanjgruppen Protect Our Future (skydda vår framtid) finansieras till största delen av Bankman-Friedman. Den donerar pengar till politiker som har ett långsiktigt fokus när det gäller förberedelser för pandemier. Bankman-Fried har också uttryckt engagemang i frågor om klimatet.

Han har själv förespråkat striktare regleringar av kryptomarknaden. FTX har också haft en lista med förslag till politiker. Ett lagförslag om digital konsumtion som lobbats för mot Senaten anses vara fördelaktig för FTX gentemot konkurrenten.

Bankman-Frieds eget företag startade också en hjälporganisation för Ukraina, Aid for Ukraine. Den stöttas av FTX, ukrainska internetföretaget Everstake och landets myndighet för digital omställning.

Han har också donerat kryptovaluta till den ukrainska Riksbanken. Detta har mötts av skepsis, då många anser kryptovalutor vara osäkra och för oreglerade.

Enligt Alex Bornyakov, chef för landets myndighet för digital omställning har ukrainska regeringen inte investerat i FTX. Att pengar slussats från Ukraina till FTX och sedan in i det Demokratiska partiet stämmer alltså inte, menar han.

Meningarna går dock isär och kopplingen mellan partiet och Ukraina finns inom FTX. Beskyllningar om att FTX tvättat ukrainska pengar åt Demokraterna florerar nu i flera medier. Den här karusellen har sannolikt bara startat.

I en färsk intervju med Reuters säger Bankman-Fried att kollapsen av FTX hade kunnat undvikas, om han varit mer koncentrerad på vad han själv sysslade med.

Bakgrund och vägen till kollaps

FTX grundades 2019 och har sitt huvudkontor i Nassau på Bahamas. 2021 gjorde man en vinst på drygt 10 miljarder kronor. Nettoomsättningen låg på 3,8 miljarder. Innan krisen startade hade man ett gott rykte om sig, att vara en stabil spelare på marknaden.

Det uppdagades i september, efter en granskning av Bloomberg, att hälften av FTX investeringar lånats ut till Alameda Research. Vd Bankman-Fried kallade det för ”ett beslut med dåligt omdöme.”

Normalt sett skulle regleringar för aktiehandel satt stopp för den nära relationen mellan bolagen. Men man följde inte dessa. Alameda kunde med hjälp av upplägget ibland göra vinster på FTX samtidigt som andra förlorade pengar.

Det visade sig också att en stor del av Alamedas tillgångar var i FTT tokens, en kryptovaluta tillhandahållen av FTX. Ett dokument över balansräkningen som CoinDesk tagit del av visade att Alameda i stort sett byggde på främst FTT tokens, alltså systerbolagets kryptovaluta.

Man hade vid tillfället 146 miljarder i tillgångar varav 36 miljarder var FTT. Man hade också 20 miljarder i FTT-lånegarantier. Dessutom fanns fler kryptovalutor som Solana (SOL) med 8,6 miljarder och mindre poster i SRM, MAPS, OXY samt FIDA. Som ägare av FTT fick man rabatt på avgifterna på FTX.

Problemen fortsatte när kryptobörsen Binance meddelade att man skulle sälja sin andel i kryptovalutor i FTX. Försäljningen var värd 6,1 miljarder kronor och möttes av oro av marknaden. Binance vd Changpeng Zhao och Bankman-Fried bråkade öppet på Twitter. Men Binance hade också under en kort tid en plan att stödköpa FTX, men det ställdes in.

Totalt föll FTT:s värde från runt 280 kronor till dagens värde drygt 30 kronor. En stor del av de 197 miljoner FTT-tokens värda 51 miljarder försvann i kraschen. Kryptomarknaden som helhet har reagerat mycket negativt på FTX kris. Bitcoin sjönk till den lägsta nivån på två år, runt 160 000 kronor.

Dessutom hade Bankman-Fried nu myndigheternas ögon på sig, som började en granskning av kopplingen mellan FTX och hans andra investeringar och handhavande med klienters investeringsfonder. Efter konkursen inleddes har dotterbolag i Japan och Australien stoppats från handel. Även kryptutlånaren BlockFi, nära kopplad till FTX, ansökte om konkurs.

Bankman-Fried blev förhörd av polisen på Bahamas i lördags, dagen efter konkursansökan lämnats in. En polisutredning har nu startats. Även en utredning av åklagarkammaren i New York City har inletts.

Mellan 10 och 20 miljarder av kundernas investeringar kunde inte hittas den 12 november. En summa på 4,73 miljarder flyttade off-line, i så kallade stabila kryptovalutor som Tether (bundna till exempelvis en valutakurs). Exakt vem som gjorde det är okänt för allmänheten, men pengarna ska ha flyttats via kryptobörsen Kraken. Kraken har sedan hjälpt till att identifiera personen.

Flera större fondbolag och riskkapitalbolag har förlorat pengar på kraschen. BlackRock, SoftBank Group och Lärarförbundet i Ontarios pensionsfond, för att nämna några vitt skilda. Kändisar som Shaquille O’Neill och Tom Brady har förlorat sina investeringar i FTX, som man köpt samtidigt som man gjort PR åt dem.

I en intervju till NikkeiAsia beskriver Bankman-Fried sig som en arbetsnarkoman med strikt arbetsdisciplin. Trogen vegan, kollektivboendes (då i HongKong) med ett tiotal andra i en lägenhet. T-shirt var arbetsklädseln, det fanns mysiga bönsäckar i lägenheten för gäster att sova på. Han flyttade sedan till Bahamas.

Han har varit en varm förespråkare av ”effektiv altruism”, en social rörelse som säger sig använda evidens och kritiskt tänkande för att förbättra världen. FTX var förut företagspartner till World Economic Forum, men har tagits bort från deras hemsida, skriver NY Post.

 

Avatar photo
Filip är reporter på Morgonposten.