Adidas lanserar kampanjen Från soluppgång till solnedgång, inför ramadan. Syftet är att hjälpa till med tips och råd till muslimer hur man håller igång träningen under fastemånaden ramadan, skriver Resumé. Adidas har tagit fram kampanjen med pr-byrån Obeya. Partners till kampanjen är Svenska Fotbollförbundet, Svenska Basketförbundet och Marathongruppen. På kampanjens hemsida står det att det finns en miljon muslimer i Sverige, och information finns förutom på svenska och engelska också på arabiska.

Enligt Redwaan Hossain som är Brand Comms Manager på Adidas är informationen om hur man tränar under ramadan fragmenterad. Många muslimer som fastar och vill hålla igång träningen vet inte hur de ska göra det.

Muslimska idrottare kommer i kampanjen berätta hur de lägger upp sin träningsrutin under ramadan. Där finns också tips till tränare hur muslimer ska coacha fastande muslimer.

I videon som Adidas lagt upp på Youtube kan man se många kvinnor och flickor som bär slöja. Tjejbasketlaget Vision Generation Ball är med i kampanjen och intervjuas på Basket.se.

Där beskriver spelarna i laget Manur Khalafalla och Zahur Said vad de uppfattar är en kunskapsbrist om ramadan. Och att det är en självvald fasta.

Folk har målat upp fastan som en dålig grej, något man blir tvingad till. Jag kommer ihåg att folk i skolan tvingade mig att äta och hotade med att ringa mina föräldrar om jag inte gjorde det. Man känner att folk inte bryr sig om en överhuvudtaget fram tills dagen man fastar och man försöker att inte påverkas av det men på något sätt känner man ändå att man inte orkar gå till skolan nästa dag, säger Khalafalla.

Om man är trött vilken annan dag som helst på året så är det ingen som säger något, men om man är trött när man fastar så säger folk direkt ”åh din mamma tvingar dig. Stackars dig”. Men det är ingen som tvingar mig. Jag hade kunnat sluta om jag inte trodde på det här. Och jag fattar inte heller när mitt liv blev gemensamt med hela samhället, säger Said till sajten.

På VSG:s Instagramkonto finns bilder på deras olika ungdomslag. Flera flickor som spelar i U13-laget bär slöja, alltså barn från 13 år och nedåt.

Nabil Bahoui, fotbollsproffs känd från bland annat AIK och BP, är med under flera sekvenser. Kommentarerna till videon är av blandad karaktär. Vissa utropar sitt stöd till kampanjen. Andra säger sig nu totalt bojkotta Adidas.

Texten i videon läses upp av Marouf Hussain som 2016 kom trea i tävlingen ”Ortens bästa poet”.

I december 2015 gjorde han en video där han kommenterade terrorattacker som skett. Han menar att liv inte värderas lika, utan att västerlänningar är mer värda än mörkhyade.

Terrorism tillhör inte en religion, menar han, utan är en egen sorts övertygelse som galna människor har. Alla kan vara offer, muslimer, kristna, män och kvinnor, säger han. Och tillägger att 250 000 människor dödats av ”västerländska bomber och drönare” i Syrien.

Adidas är ett multinationellt klädesföretag med säte i Tyskland. Nyligen publicerade man sina siffror för fjärde kvartalet 2022, då man gick back 7,2 miljarder kronor. Främst på grund av att man bröt kontraktet med Kanye “Ye” West, efter en kontrovers där han uttalat sig kontroversiellt och beskyllts för antisemitism.

Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.