Kanye West, eller Ye som han ändrat namn till, är en känd musiker och designer. Det stormar rejält kring honom efter hans uttalanden om att judar styr nöjesindustrin i USA. Musik, film och sport hävdar han judar kontrollerar. Och med det kontrollerar de också svarta människor och deras kultur. Vi har tagit en titt på skandalen, som har en myriad av olika förgreningar.

Kanye ”Ye” West drog mycket uppmärksamhet till sig under presidentvalet 2016. Han stödde öppet Donald Trump och bar kepsen med MAGA tryckt på framsidan, Make America Great Again. Svarta röstar traditionellt på Demokraterna och hans ställningstagande togs inte emot särskilt varmt.

Inför valet 2020 lanserade han en egen presidentkampanj, tillsammans med predikanten Michelle Tidball. Partiet kallade han ”Birthday Party” eftersom vid valseger skulle ”alla ha födelsedag”. Han sade sig tröttnat på Trump, men kallade honom ändå ”speciell”, precis som Obama och Bill Clinton. Totalt fick han 66 365 röster i tolv delstater.

Under de senaste åren har West blivit mer öppen med sin kristna tro Han har separerat från sin fru Kim, som tillhör societetssläkten Kardashian.

En av den konservativa rörelsen få men inflytelserika svarta personligheter är Candace Owens. Hon var tidigare på den yttersta vänsterkanten, men kom in i den konservativa värmen och arbetar nu för nyehtssajten Daily Wire. Hon är god vän med West, och skapade stora rubriker under ett modeevent i Paris i början av oktober. Då hade båda tröjor med White Lives Matter-tryck. Det anspelar på Black Lives Matters budskap, men för människor av europeiskt ursprung.

Detta blev startskottet för fler mediala utspel av West, som nu primärt kom att handla om judisk makt inom media. Enligt West har Owens chefer nu sagt åt henne att de inte får umgås mer. Samtidigt håller West på att köpa Parler, där Owens make är vd.

West blev intervjuad av Tucker Carlson, vars program är det stora dragloket på Fox News. Delar av intervjun släpptes, där West pratar om att hans ex-fru Kim hade en närmare relation till Bill och Hillary Clinton än han känt till. Han påpekade att den överviktiga sångerskan Lizzo är ”kliniskt ohälsosam” och att han fått påtryckningar att inte stödja Trump, när det begav sig.

Stora delar av intervjun släpptes inte till allmänheten, men läckte ut i alla fall. Mediekanalen Vice har flera klipp i en artikel, där ett antal kontroversiella uttalanden av West presenteras.

Han påstår till exempel att rapparen Diddy (Sean Combs) är kontrollerad av judar. West skrev på Twitter ”I’m a bit sleepy tonight but when I wake up I’m going death con 3 On JEWISH PEOPLE”. Han beskrev också att han inte kunde vara antisemit, eftersom han själv och alla andra svarta är judar. Han har sagt efteråt att inlägget feltolkats på grund av felstavning, han menar att han är i försvarsställning mot judar.

Hans konton på Twitter och Instagram stängdes tillfälligt ned efter inlägget.

West påstår i intervjun med Carlson också att Planned Parenthoods grundare Margaret Sanger bar eugenicist, som ville kontrollera den svarta befolkningen. Han återkommer även till detta i senare intervjuer, att 50 procent av svarta foster aborteras. En förintelse mot svarta pågår, menar han.

Han klagade på att hans barn tvingas fira Kwanzaa i skolan. Kwanzaa som tradition skapades 1966, med inspiration av afrikansk skördefestival. Med West hade hellre föredragit att barnen i stället firade Chanukka (en judisk högtid), eftersom de då skulle lära sig ”finansiell ingenjörskonst”.

Han tror också att ”judiska zionister” försöker påverka hans familj på ett negativt sätt. Kim var fram till augusti tillsammans med Peter Davidson, och de pratade i dokusåpan The Kardashians om hur de hade sex framför brasan. De hade sex just där som en hyllning till Kims mormor MJ Shannon, som har sagt att man verkligen levt livet när man legat framför brasan. Degenererat beteende, tycker West.

West anklagar också andra i släkten Kardashian för rasism, då de aldrig ville fira jul hemma hos någon av de ingifta svarta familjemedlemmarna.

Han påstår att Jared Kushner, Trumps svärson som förhandlade fram Abrahamavtalet, gjorde det enbart för pengar. Avtalet innebar normaliseringen av diplomatiska relationer mellan Israel, Förenade Arabemiraten och Bahrain, där Kushner förhandlade som sändebud för USA.

Vad gäller Tucker Carlson har själv aldrig gjort några antisemitiska uttalanden, men är konstant i skottgluggen ändå. Under våren 2021 sade Tucker i ett inslag att Demokraterna byter ut amerikanska väljare mot invandrare från tredje världen. ADL, en judisk organisation som engagerar sig i yttrandefrihetsfrågor, krävde att Tucker skulle säga upp sig eller få sparken.

Enligt organisationens ordförande Jonathan Greenblatt var uttalandet hämtat från vit makt-miljön. Men kritiken gick i baklås, den tidigare ordföranden för ADL Abraham Foxman sade till exempel att Fox News inte är en antisemitisk nyhetskanal. 1 500 ortodoxa rabbiner skrev ett gemensamt brev till Greenblatt med kritik om kravet på att Tucker skulle få sparken.

Tucker är fortsatt Fox News stora stjärna och den populäraste tv-personligheten i USA.

Förintelsemuseet i Los Angeles har bjudit in West att komma dit och lära sig varför hans ord är så hatfyllda. Förintelsen startade bara med ord, som byggde på stereotyper om ras och religion, menar museet, vilket ledde till ett folkmord på judar.

West vidhåller dock att förintelsen pågår och att det är svarta foster som mördas. Han jämför siffrans sex miljoner mördade under förintelsen (under andra världskriget), med hittills 20 miljoner aborterade svarta foster.

En som blivit rosenrasande på West är den judiske skådespelaren Michael Rapaport. Med sin nasala New York-accent kallar han West för ”korkad idiot” och andra obsceniteter på sin Youtubekanal. Han kallar West för en ”materialistisk röv-bitch” som älskar modehuset Balenciaga. Balenciaga är ett av företagen som brutit sitt avtal med West nyligen, på grund av hans uttalanden om judar.

Till råga på allt har anonyma källor läckt till CNN att West gillar Adolf Hitler och har läst Mein Kampf. Inte ens Donald Trump har anklagats för detta, och då har han ändå fått känna på sin del av sleven så det räcker och blir över. Dessa anonyma källor påstår sig vara tidigare medarbetare till West.

West har även ställt upp i intervjuer hos Chris Cuomo på Newsmax, och hos Piers Morgan. Han har där vidhållit sina uttalanden, och vägrat be om ursäkt. En intervju i The Shop har stoppats från att sändas.

I intervjun med Morgan påstår han att han gav Quentin Tarantino idén till filmen Django Unchained. Något regissören Tarantino själv säger inte stämmer, i en intervju hos Jimmy Kimmel.

I en intervju med rysk-judisk-amerikanska ingenjören Lex Fridman blir hans uttalanden jämförda med det som hände i Nazityskland på 1930-talet. Intervjun har närmare tre miljoner visningar i skrivande stund.

En intervju han gav, och som hade miljoner visningar, är nu borttagen från Youtube. Det är den med Drink Champs, som är en show på kanalen Revolt. Den ägs av Sean ”Diddy” Combs, som West har en gås oplockad med.

Under intervjun blev han pressad av den ena programledaren, Victor James Santiago ”N.O.R.E.”som är svart, om sin tröja med White Lives Matter. Och varför han kritiserar BLM-rörelsen. West menar att han sett en dokumentär om George Floyd, och hintar om att hans död var planerad. Han tror Floyd dog av en överdos av fentanyl, och inte av polisen som satte ett knä mot hans hals.

Efter att intervjun plockats bort tog också N.O.R.E. avstånd från West och sade sig ångra att han bjöds in från första början.

Han har konsekvent påstått att han själv är judisk och sagt att svarta är judar. Han syftar till de tolv förlorade israelitiska stammarna, Kristus blod. Idén om svarta som Guds utvalda folk uppstod på 1800-talet med biskopen William Saunders Crowdy, som menade att de befriade svarta slavarna var de bibliska israeliterna.

Exakt vad West menar är inte helt lätt att begripa, han har heller inte bekänt sig till nutida rörelser som Black Hebrew Israelites. Samtidigt som han pratar om att svarta amerikaner lever under förtryck, en abortförintelse, säger han att vita också kan utsättas för rasism.

West påstår att hans bipolära diagnos kom efter en judisk konspiration mot honom. En judisk doktor ska ha gett honom diagnosen. Och en judisk person ska ha tagit honom till sjukhuset, och sedan läckt till pressen att han är bipolär. West säger själv att han togs in för att han var utmattad, inte mentalt sjuk.

Ari Gold intar scenen

I amerikansk politik är det ibland svårt att skilja verkligheten från det som händer i Hollywoodfilmer. En av de starkaste kritiska rösterna mot West är Ariel ”Ari” Emanuel, affärsman som driver talangfirman Endeavor. Han är jude, uppväxt i Chicago och bror till stadens förre borgmästare Rahm Emanuel.

Emanuel skriver om West i Financial Times. Han vill inte se honom ursäktad av att han blev diagnosticerad med bipolär 2016. Han vill att alla företag som samarbetar med West omedelbart säger upp avtalen. West har själv kommenterat utspelet med att Emauel ”inte vill att jag ska kunna sätta mat på bordet åt mina barn”.

Emanuel vill också att Spotify och Apple ska ta bort Wests musik. Och att han inte ska få köpa sociala medier-plattformen Parler. Wests antisemitism kan få seriösa konsekvenser, menar Emanuel.

Ari Emanuel är inte vem som helst i sammanhanget. Trots att han uppmanar West att lära sig varför hans ord är så farliga, är han själv känd för sitt hetlevrade humör.

Han är inspirationskälla till en av tevehistoriens största rövhål: karaktären Ari Gold i serien Entourage. Gold är, precis som Emanuel var, en agent för film- och tv, som inte drar sig för att skrika obsceniteter och mästra folk.

Emanuel har själv blivit anklagad för rasism och homofobi. En tidigare anställd på Endeavor, Sandra Epstein, påstod att han sagt att ”alla vet att svarta inte kan simma”. Dessutom ska Emanuel låtit en vän driva en porrsajt från Endeavors kontor. Han betalade sedan Epstein 22 miljoner kronor i en förlikning.

Ekonomisk katastrof, eller?

Som en följd av Wests uttalanden har ett antal företag och organisationer avslutat sina samarbeten med honom. Det riktigt tunga tappet kom häromdagen då Adidas sade tack men nej tack till West.

Enligt Forbes är West god för 20 miljarder kronor. Han är i så fall betydligt fattigare nu när Adidas och Gap avslutat sina avtal med honom, värda 15 respektive 9,7 miljarder. Banken JP Morgan Chase, talangagenturen CAA, skobutikerna Footlocker, skivbolaget Def Jam, med flera, är några som brutit samarbetena med West.

Han ska äga rättigheter till sin musik värda 900 miljoner. Totalt har han sålt 140 miljoner album under karriären.

En som vaknat till liv och vill kräva West på pengar är Gunilla Persson, känd från svenska Hollywoodfruar. Hon påstår att han utan lov använt hennes röst i låten Come to life från albumet Donda (2021). För ett ord, halleluja, vill hon nu ha minst en halv miljon kronor. Det är dock tveksamt om det är hennes röst som hörs i låten, som sägs komma från ett Youtubeklipp från en kyrka i Texas 2011.

West själv verkar ta de ekonomiska bakslagen med ro, än så länge. I ett inlägg på Instagram riktar han sig direkt till Ari Emanuel. “Jag förlorade två miljarder dollar på en dag. Och jag är fortfarande vid liv” skriver han bland annat. “Pengar är inte vem jag är. Folket är vem jag är”, avslutar han.

 

 

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.