Veckans nyhetssvep från Ukraina tar upp den allt mer pressade situationen i Bakhmut, ryska och vitryska tennisspelare tillåts i Wimbledon, mysteriet kring dödsfall i Gazprom och nya giv kring Nordstream.

Bakhmut kaputt?

Från olika håll pratas det om Ukrainas dåliga läge i striden om Bakhmut. Nu säger man även från Nato-håll att läget ser dåligt ut och att staden kan falla i ryska händer om bara några dagar.

Samtidigt har ryska raketattacker slagit ut strömmen i flera städer under natten. Mot mål i Odessa, Kiev och Kharkiv, främst energiinfrastruktur. Även civila hus har träffats, 40 procent av invånarna i Kiev är utan uppvärmning. Ukraina påstår sig skjutit ned 34 av 81 ryska raketer.

Nordstream sprängdes av Ukraina?

Uppgifter till The New York Times från källor inom säkerhetstjänsten pekar på att en pro-ukrainsk grupp låg bakom attentatet mot Nordstream i fjol. Man har samtidigt inga bevis för att president Zelenskiy eller någon annan högt uppsatt inom Ukrainas militär var involverad.

De involverade var troligen medborgare i Ukraina eller Ryssland, eller i någon form av kombination. Inga britter eller amerikaner var inblandade.

Tyska utredare har enligt Die Zeit pekat ut sex personer som är misstänkta. Det ska varit fem män och en kvinna, som kan kopplas till en båt hyrd av ett polskt bolag ägt av två ukrainare. Båten lade ut från Rostock i Tyskland den 6 september och användes när sprängladdningarna placerades ut, skriver Aftonbladet.

De sex personerna bestod av en kapten, två dykare, två assistenter och en läkare. De använde falska pass och kan enligt tyskarna inte identifieras.

Svensk åklagare: Ryssland oskyldiga

Kammaråklagare Mats Ljungqvist har varit med i den svenska utredningen av sprängningen av Nordstream. Till NY Times säger han att det inte var Ryssland som begick dådet, det är inte logiskt. Han håller dock alla möjligheter öppna, likt i en mordutredning, säger han.

Patrik Oksanen: mest troligt Ryssland som ligger bakom

Patrik Oksanen är senior fellow på Frivärld och tror att Ryssland kan ligga bakom sprängningen. Statliga Gazprom skulle då ha gynnats av att åberopa force majeur i och med att ledningarnas kapacitet minskats med ¾.

En form av hybridkrigföring, där motståndaren också ska splittras över bråk över vem som utfört dådet. Han har svårt att se logiken i uppgifterna från The New York Times om att en ukrainsk grupp låg bakom. Men han tror ryska GRU gärna använt sig av en ”kontrollerad grupp”, med infiltrerade extremister eller ukrainare från egna led.

Färgrevolution i Georgien?

Som vi rapporterat om sker det just nu stora protester i Georgiens huvudstad Tbilisi. Man protesterat mot ett lagförslag som kräver att medier deklarerar sig som utländska agenter, om de får mer än 20 procent av sin finansiering från utlandet. En lag i ”rysk stil” enligt oppositionen, som tror den skulle begränsa det civila samhället och mediefriheten.

”USA:s utrikesdepartement och EU har uttryckt sin oro över den föreslagna lagstiftningen, som inte är förenlig med EU:s värderingar. Regeringspartiets ordförande kritiserade den amerikanska ambassadens uttalande och hävdade att det var en “mörk dag” för oppositionen och dess anhängare.”

Protesterna verkar burit frukt, då lagförslaget nu dragits tillbaka.

Wimbledon tillåter ryska spelare

Anrika Wimbledon tillåter ryska och vitryska spelare i årets turnering. Det är dock fortsatt helt förbjudet att visa stöd för Vladimir Putin och Ryssland, ryssarna får därför tävla under neutral flagg. Till exempel kommer Daniil Medvedev få spela i herrarnas turnering och Aryna Sabalenka i damernas, efter att ha varit portade i fjol.

Wimbledon var den enda av Grand Slam-turneringarna som portade ryssar och vitryssar förra året. Det gjorde att man fick press på sig, ändrade man sig inte skulle man riskera inte få arrangera olika turneringar i fortsättningen, som Queen’s and Eastbourne.

Gazprom-ledares död kan vara del av penningtvätthärva

Vicechefen för säkerheten på Gazprom, Alexander Tjuljakov, hittades död 25 februari i fjol i sin bostad nära Sankt Petersburg. Trots att han hade halsen i en snara och att händelsen beskrevs som självmord, finns det misstankar om att han dog på annat sätt.

Hans kropp hade blivit svårt misshandlad innan han dog. Två månader senare hittades Vladislav Avajev död i Moskva, han var tidigare vice ordförande för Gazprombank. Även hans fru och dotter hittades döda bredvid honom. Det antogs att Avajev döda dem, och sedan tagit sitt liv.

Men det råder det delade meningar om. Avajev ska haft tillgång till privata konton tillhörande elitkunder, inkluderande personer inom Putins inre krets och kanske presidenten själv. Dessa toppchefer inom Gazprom arbetade inom strukturer där det förekom finansiella bedrägerier i miljardklassen, enligt Novaya Gazeta Europe och Transparency International Russia.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.