Enligt färsk statistik från SCB var barnafödandet 2022 det lägsta på 17 år. Totalt föddes 104 734 barn i Sverige förra året. Det är en minskning med 9 529 barn, eller 8,3 procent. Detta trots en liten uppgång under 2021. Den tioåriga trenden av minskat barnafödande fortsätter, och experterna ger samma gamla svar.

Antalet födslar minskade i 20 av 21 regioner. Bara Västmanland hade en ökning, med sex födslar. I två regioner, Västernorrland och Norrbotten, hade man de sämsta födslotalen på fem decennier.

Likadant var det i 22 kommuner. Dessa är utspridda över hela landet, från Övertorneå i norr till Simrishamn i söder.

Övriga är Leksand, Robertsfors, Borgholm, Dals-Ed, Gislaved, Gnosjö, Haparanda, Hudiksvall, Lysekil, Motala, Norsjö, Oskarshamn, Ragunda, Sollefteå, Strömsund, Timrå, Sölvesborg, Vetlanda, Västervik, Ånge, Älvdalen och Öckerö, skriver The Local.

Vilka faktorer som spelar in är svårt att säga exakt, menar Lena Lundkvist på SCB. Barnafödandet sjunker både bland svenskfödda och utrikesfödda kvinnor. Det är samma mönster i Norge och Danmark.

Trenden i Sverige är dock minskat barnafödande sedan tio år tillbaka. Anledningen är enligt Gunnar Andersson, professor i demografi på Stockholms universitet, en mer pessimistisk syn på framtiden, skriver SR.

När vi rapporterade om det minskande barnafödandet i augusti 2022 framgick det att utrikes födda kvinnor i snitt födde 1,9 barn och inrikes födda 1,62, siffror från 2021. Även om minskning sker i båda grupperna är det ändå en bestående skillnad. Att alla olika grupper i samhället har samma syn på framtiden stämmer inte heller.

Till exempel är 30,7 procent av föräldrar som får barnbidrag utrikes födda. 39,4 procent av de föräldrar som får flerbarnstillägg var 2019 utrikes födda.

Europa och världen

Antalet födslar har minskat i flera länder i Europa det senaste decenniet. Förutom Ukraina som är i krig kan man nämna Grekland, Italien, Polen, Portugal och Rumänien. I dessa föder kvinnor 1,2 till 1,6 barn i snitt.

Ungern är ett land som gått mot strömmen, där man höjt fertilitetsnivån från 1,2 2010 till 1,5 2020. Man ligger dock fortfarande bland de lägre i Europa.

I Tyskland låg snittet på 1,607 födda barn per kvinna 2022, en ökning med 0,31 procent från året innan.

I Frankrike minskar fertiliteten sakta, 2019 var det 1,85 barn per kvinna, 2022 1,849. Det är dock relativt sett bland de högsta i Europa, om än inte tillräckligt för att nå 2,1 som krävs för att reproducera befolkningen utan invandring.

Ett annat land som har låga födslotal är Japan, med 1,3 barn per kvinna. Där har befolkningen minskat med tre miljoner personer mellan 2011 och 2021.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.