När El Salvadors monsterfängelse öppnar och landets kamp mot kriminella gäng intensifieras kan man göra intressanta jämförelser med svenska förhållanden. Här bygger man 1 100 platser på tio år, jämfört med 40 000 platser på sju månader i det centralamerikanska landet. Dessutom får fångar i Sverige konstant tala ut i media om hur dåligt de har det. Sveriges justitieminister Gunnar Strömmer kan ha något att lära av president Nayib Bukele.

Nu har det nya superfängelset öppnat i El Salvador. 40 000 fångar ryms i komplexet som tog 3 000 arbetare sju månader att bygga. Det är beläget i Tecoluca, 7,4 mil från huvudstaden San Salvador.

Det består av åtta byggnader byggda i förstärkt betong. Varje byggnad har 32 celler på ungefär 100 kvadratmeter var, där 100 fångar ska bo. Dessa 100 får dela på två handfat och två toaletter.

Det kommer finnas en blockering för fångarnas möjlighet att kommunicera med personer utanför fängelset. 600 soldater och 250 poliser sköter bevakningen. Man har nu en kapacitet att hålla 70 000 fångar inlåsta, när man räknar in 30 000 platser på landets övriga 20 fängelser.

President Bukele inspekterar nybygget inför premiären (foto: Press Secretary of the Presidency of El Salvador)

Det är omöjligt att fly, enligt president Nayib Bukele. Han har heller inte varit blyg för att visa upp bilder på fängelset och hur fångarna hanteras.

Idag i gryningen, i en enda operation, skickade vi de första 2 000 gängmedlemmarna till fängelset, skrev Bukele på Twitter i fredags.

Det här kommer bli deras nya hus, där de kommer leva i decennier, blandade, oförmögna att göra mer skada för folket.

President Bukeles åtgärder mot gängen har redan burit frukt i form av att människor har återfått sina bostäder. Det är hittills 6 000, varav 3 500 i huvudstaden San Salvador. Vissa har i årtionden hållits borta med våld från sin egendom.

Även i Sverige finns det geografiska områden där kriminella gäng skaffat sig ett våldsmonopol. I 55 geografiska områden fördelade över 22 städer har kriminella en negativ inverkan på lokalsamhället, enligt en rapport från rikskriminalpolisen från 2021.

“Vanligt förekommande brott bland de lokala kriminella i områdena är bland annat öppen narkotikahantering, kriminella uppgörelser som yttrar sig i grova våldsyttringar på allmän plats, olika former av utpressning och otillåten påverkan samt utåtagerande missnöje mot samhället”, står det att läsa i rapporten.

Trots det eskalerande våldet och grova kriminaliteten ligger Sverige långt efter El Salvador. Man bygger tre nya fängelser och behovet är 3 400 fler platser år 2030. 2018 var planen att ha 1 100 nya platser till 2028. Det kan jämföras med president Bukeles 40 000 nya platser på sju månader.

Dessutom är interiören helt annorlunda från den i Centralamerika. Nybygget av Skenäsanstalten i Norrköping fick till exempel 13 kvadratmeter stora rum i stället för tio. Man kan dubbelbelägga, enligt Tony Bertlin som intervjuats av SVT Nyheter. Dessutom finns det dusch och toalett till varje bostadsrum.

Dessutom har fångar långtgående möjligheter att via media klaga på maten. Vissa anmäler till JO att man får för litet mat, vilket 30 intagna gjorde 2021. För små portioner leder till sömnproblem.

Liknande klagomål kommer titt som tätt från Migrationsverkets förvar, där personer som ska utvisas vistas.

Andra klagomål som GP listat handlar om för lite kött i dagens gryta, för lite frukt till maten, för litet mjölk och filmjölk, bland annat.

En 47-åring som dömds för att ha rånat en kvinna var besviken på att han inte fick lyssna på religiösa budskap på CD.

En man dömd för grov våldtäkt anmälde Salbergaanstalten för att utomhusrasten var två minuter för kort.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.